Σκάνδαλο υποκλοπών: Καταπέλτης η Σόφι Ιντ Βελντ – «Κατάφωρη επίθεση στη δημοκρατία»

Σκάνδαλο υποκλοπών: Καταπέλτης η Σόφι Ιντ Βελντ – «Κατάφωρη επίθεση στη δημοκρατία»

Καταπέλτης ήταν σε συνέντευξη της στους Times της Ιρλανδίας, η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου Σόφι Ιντ Βελντ, σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και γενικότερα τη χρήση των κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης στην Ευρώπη, εκφράζοντας μάλιστα την έντονη ανησυχία της.

Η Σόφι Ιντ Βελντ περιέγραψε την κατάσταση στην Ευρώπη με τη χρήση spyware, αρκετά παραστατικά λέγοντας πως δεν γίνεται να ισχυρίζεται κάποιος ότι «έχει γάγγραινα στον ώμο αλλά αυτό δεν επηρεάζει και ολόκληρο το σώμα του». Η ίδια, τόνισε ότι σε 4 με 5 χώρες της ΕΕ διαδραματίζεται μία «κατάφωρη επίθεση στη Δημοκρατία» την οποία μάλιστα σχολίασε κι «σκόπιμη».

Μεταξύ άλλων, η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου λέγοντας πως είναι επείγον η Ευρώπη να δράσει άμεσα -με δεδομένο ότι σε τρία κράτη – μέλη που περιλαμβάνονται στην έκθεσή της πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές. Μάλιστα ανέφερε ότι στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πολωνία φέτος θα γίνουν εκλογές «πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι οι εκλογές θα είναι καθαρές, ελεύθερες και δίκαιες».

Η Σόφι Ιντ Βελντ εξήγησε, ότι τα κακόβουλα λογισμικά χρησιμοποιήθηκαν εντός της Ευρώπης, δήθεν σε έρευνες για ποινικές διώξεις από τις νόμιμες υπηρεσίες υπηρεσιών και την ίδια στιγμή πουλήθηκαν και σε καθεστώτα εκτός ΕΕ με πολύ κακό προηγούμενο στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ίδια στην έκθεση που συνέταξε για τις συστάσεις του κοινοβουλίου κατέληξε ότι δύο είναι τα προϊόντα spyware με τη μεγαλύτερη επίδραση.

Το Pegasus, το οποίο παράγεται από τον όμιλο NSO με έδρα το Ισραήλ, ο οποίος έχει μπει στη μαύρη λίστα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Predator, το οποίο παράγεται από τον Όμιλο Intellexa με έδρα στο Δουβλίνο.

Η Σόφι Ιντ Βελντ σημειώνει ότι το Predator «βρίσκεται στο επίκεντρο μιας τεράστιας και συνεχιζόμενης διαμάχης στην Ελλάδα, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για δεκάδες παρακολουθήσεις πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων».

Υπάρχουν «τέσσερις ή πέντε» χώρες όπου γίνεται «κατάφωρη σκόπιμη επίθεση στη δημοκρατία» με χρήση λογισμικού κατασκοπείας, επανέλαβε. Αλλά είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η κακή χρήση της τεχνολογίας από ορισμένους δεν αποτελεί απειλή για την ΕΕ γενικά. «Δεν μπορείς να πεις ότι έχω γάγγραινα στο χέρι μου, αλλά το υπόλοιπο σώμα μου είναι καλά».

«Ευρύτερα, σε όλη την Ευρώπη, τα στοιχεία χρήσης spyware δικαιολογημένα προκαλούν σοβαρές ανησυχίες», επέμεινε η εισηγήτρια της PEGA στους The Irish Times.

«Η έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει την ευκαιρία να ρίξει φως και επίσης να δείξει το δρόμο όσον αφορά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να διαμορφώσουν ένα αξιόλογο σχέδιο» αντιμετώπισης της χρήσης των κακόβουλων λογισμικών, υπογράμμισε η ίδια.

Στην Ευρώπη «ανησυχούν για τη δημοκρατία στη Βραζιλία, τη δημοκρατία στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη δημοκρατία στο Ισραήλ. Θα πρέπει επίσης να ανησυχούν για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί εδώ έχουμε ένα πρόβλημα. Βλέπουμε ότι η δημοκρατία δεν είναι πλήρως εξοπλισμένη απέναντι σε αυτή την επίθεση».

 

 

Documento Newsletter