Σκάνδαλο υποκλοπών: Καλύπτουν με νύχια και με δόντια την εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου

Σκάνδαλο υποκλοπών: Καλύπτουν με νύχια και με δόντια την εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου
Η εισαγγελέας της ΕΤΠ Βασιλική Βλάχου

Την εκτεταμένη επιχείρηση κάλυψης της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου που έχει υπογράψει τις δεκάδες χιλιάδες παρακολουθήσεις προσώπων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κορύφωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που παρά τις ευθύνες που της φόρτωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, έστησε γύρω της ακόμα ένα τείχος προστασίας.

«Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας» ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού κατά το Αυγουστιάτικο διάγγελμα στο οποίο σύρθηκε προ εβδομάδων, υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τη «νόμιμη επισύνδεση» με το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

Τι δείχνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ωστόσο, παρότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ουσιαστικά την εισαγγελέα Βασιλική Βλάχου για την νόμιμη «αλλά πολιτικά απαράδεκτη» πράξη, υποστηρίζοντας μάλιστα πως κανείς δεν τον ενημέρωσε γι’ αυτό, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία άλλη κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης. Μόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει επανειλημμένως επιμείνει στη «νομιμότητα» της παρακολούθησης, επιμένοντας παράλληλα και στο αφήγημα περί πράξης που εάν γνώριζε ο πρωθυπουργός δεν θα την επέτρεπε.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ρωτήσαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αναφορικά με τις ενέργειες της εισαγγελέως Βλάχου, αλλά και για πιθανές ενέργειες σε βάρος της, αφού το Μέγαρο Μαξίμου την δείχνει ως υπεύθυνη, πλην των Κοντολέων και Δημητριάδη που μέχρι στιγμής έχουν επιστρατευτεί για να αναλάβουν πολιτικές και άλλες ευθύνες.

«Από την ημέρα της αποκάλυψης της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, μιλάτε για νόμιμη παρακολούθηση με υπογραφή εισαγγελέα, που, όμως, θα απέτρεπε ο Πρωθυπουργός, γιατί δεν έπρεπε να γίνει. Έχει κινηθεί κάποια έρευνα σε βάρος της εισαγγελέως, της κυρίας Βλάχου, για την απόφαση αυτή;» ήταν η ερώτηση του documentonews.gr προς τον Γιάννη Οικονόμου, που και πάλι επέμεινε στη νομιμότητα, κάνοντας πιθανότατα πως δεν καταλαβαίνει την αντίφαση που προκύπτει από την κυβερνητική γραμμή.

«Πρώτα απ’ όλα, η επισύνδεση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη και αυτό δεν αμφισβητείται. Να διερευνήσει κανείς γιατί μια εισαγγελέας πήρε μια νόμιμη απόφαση, δεν βλέπω πως μπορεί να στηριχθεί ή πού μπορεί να εδράζεται αυτό» ανέφερε ο Γ. Οικονόμου, που και προ ημερών κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη ή οποιονδήποτε άλλον να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη για να επιβεβαιώσει τη νομιμότητα.

«Επαναλαμβάνω, όμως, κάτι που είπα και χθες: Όσοι ισχυρίζονται ότι δεν ήταν νόμιμη η επισύνδεση, ανεξαρτήτως όλης της άλλης συζήτησης, μπορούν να προσφύγουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη – ενδεχομένως να το έχουν κάνει και να μην το γνωρίζω – για να δούμε όλοι με πολύ ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της προσφυγής αυτής» πρόσθεσε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι συνταγματολόγοι

Αξίζει να σημειωθεί πως η αναφορά σε «όσους ισχυρίζονται ότι δεν ήταν νόμιμη η επισύνδεση», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε μία ακόμα δήλωση την περασμένη Τρίτη που προκαλεί προβληματισμό, τόσο για τη βασιμότητά της, όσο και για την ουσία της. Η δήλωσή του ήρθε σε απάντηση ερώτησης για την πληθώρα συνταγματολόγων, μεταξύ των οποίων των Ξενοφώντα Κοντιάδη, Νίκου Αλιβιζάτου και Βαγγέλη Βενιζέλου, που έχουν αμφισβητήσει ακόμα και τη νομιμότητα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη.

«Σε ό,τι αφορά στη νομιμότητα της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία. Τα ίδια τα κείμενα όσων επικαλούνται το αντίθετο, στην ουσία επιβεβαιώνουν το νόμιμο της όλης διαδικασίας. Οποιοσδήποτε έχει αντίθετη άποψη μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, που νομίζω ότι είναι αυτός ο βασικός κριτής για να κρίνει αυτό το συγκεκριμένο επίδικο: Αν, δηλαδή, η επισύνδεση ήταν νόμιμη ή όχι» ανέφερε προ δύο ημερών ο Γ. Οικονόμου, προκαλώντας επιπλέον προβληματισμούς από τη θέση αυτή.

Η επόπτρια της ΕΥΠ

Σημειώνεται πως από τo 2020 όταν η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου τοποθετήθηκε επόπτρια της ΕΥΠ έχουν υπογραφεί περίπου 30.000 αιτήσεις παρακολούθησης πολιτών, χωρίς να υπολογίζονται αυτές του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κ. Βλάχου, η οποία τοποθετήθηκε επόπτρια της ΕΥΠ τον Μάιο του 2020, υπέγραψε περίπου 13.000 αιτήσεις παρακολούθησης πολιτών την πρώτη χρονιά της απόσπασής της στις μυστικές υπηρεσίες και πάνω από 15.000 αιτήσεις τη δεύτερη χρονιά, δηλαδή το 2021. Ο αριθμός είναι πραγματικά μεγάλος και αυξημένος κατά πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ είναι άγνωστο πόσες σχετικές αιτήσεις έχει απορρίψει. Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι ο αριθμός όσων αιτημάτων καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων είναι μικρός και πιθανόν δεν ξεπερνάει ούτε το 3% επί του συνόλου.

Όπως έγραψε το Documento στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, εύκολα γίνεται κατανοητό πως είτε η κ. Βλάχου έκανε τον απαιτούμενο έλεγχο στα αιτήματα που της κατατέθηκαν και έκρινε ότι καλώς παρακολουθούνται τόσο πολλές χιλιάδες πολιτών, πράγμα το οποίο όπως εξηγούμε είναι αδύνατον να συνέβη, είτε, ως μη όφειλε, διεκπεραίωσε τα αιτήματα υπογράφοντας άκριτα ό,τι της ζητούσε η ΕΥΠ ή κάποια άλλη κρατική υπηρεσία. Μόνο που αν συνέβη κάτι τέτοιο, τότε η εισαγγελέας δεν συνέβαλε στην τήρηση της νομιμότητας αλλά την παραβίασε.

Διαβάστε επίσης

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της Κομισιόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Σκάνδαλο υποκλοπών: Σε πανικό το Μαξίμου ξεθάβει ακόμη και το σχέδιο «Πυθία»

Κώστας βαξεβάνης: Το φάντασμα του Κόλλια

Ομολογία νέου διοικητή ΕΥΠ: «Κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις…»

Documento Newsletter