Σκάνδαλο υποκλοπών: Η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον εισαγγελέα Μπαρδάκη δύο χρόνια και αυτός αρχειοθετούσε υποθέσεις

EUROKINISSI

Απίστευτα πράγματα προκύπτουν από τα μέχρι τώρα στοιχεία των ερευνών σε ότι αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών και την διπλή παρακολούθηση του πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος και νυν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χρήστου Μπαρδάκη τόσο από ΕΥΠ όσο και από το Predator.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία των ερευνών προκύπτει ότι ο κ. Μπαρδάκης ήταν επί δύο χρόνια υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), με την έγκριση της εποπτεύουσας την περίοδο εκείνη εισαγγελέως της ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου. Μάλιστα η περίοδος που ο κ. Μπαρδάκης ήταν σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ, συμπίπτει χρονικά με την περίοδο που επί των ημερών του ως προϊσταμένου στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, μπήκαν στο αρχείο οι δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί για το σκάνδαλο Novartis και δύο πολιτικά πρόσωπα, τους Αδωνη Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο στους οποίους είχαν εντοπιστεί χρηματικά ποσά τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως «αδιευκρίνιστης προέλευσης».

Αν και παρακολουθούμενος, ο κ. Μπαρδάκης ουδέποτε προσέφυγε ενώπιον της Δικαιοσύνης προκειμένου να προστατέψει την εισαγγελική του τιμή και να ενημερωθεί για ποιο λόγο τέθηκε σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Επίσης ο συνάδελφός του αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης δεν τον εξέτασε ως μάρτυρα στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Παρά το γεγονός ότι στην περίπτωση Μπαρδάκη τίθενται σοβαρά ερωτήματα του κατά πόσο ήταν εκβιαζόμενος ως θύμα παρακολούθησης, την περίοδο που ερευνούσε μεγάλες υποθέσεις κάτι που θα έπρεπε σύμφωνα με νομικές πηγές να εξετάσει ο αντεισαγγελέας ΑΠ, Αχιλλέας Ζήσης.

Ας δούμε όμως τι προκύπτει μέχρι στιγμής για το σκάνδαλο των υποκλοπών και την εμπλοκή ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών, οι οποίοι με τους χειρισμούς τους είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν «σχολή» προς αποφυγή στους νεότερους συναδέλφους τους εισαγγελείς.

Ο διπλά παρακολουθούμενος εισαγγελέας Μπαρδάκης

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του inside story, ο κ. Μπαρδάκης είχε τεθεί σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ, επί δύο χρόνια και συγκεκριμένα από την 1η Ιουνίου του 2020 έως και τις 12 Ιουνίου του 2022. Η παρακολούθηση έγινε με διατάξεις τις ΕΥΠ, τις οποίες υπέγραφε η τότε εποπτεύουσα εισαγγελέας της ΕΥΠ, η Βασιλική Βλάχου. Ουσιαστικά κάθε δύο μήνες η παρακολούθηση του κ. Μπαρδάκη από την ΕΥΠ ανανεωνόταν με την υπογραφή της συναδέλφου του Βασιλικής Βλάχου. Ένα πρόσωπο (η κα Βλάχου) το οποίο είχε τεθεί σε παρακολούθηση από το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator και πλέον υπηρετεί στην Εισαγγελία Εφετών Πειραιά.

Διαβάστε σχετικά: Σκάνδαλο υποκλοπών: Ενήμερη για την παγίδευσή της με Predator η εισαγγελέας της ΕΥΠ – Επιβεβαίωση του Documento

Στην περίπτωση της παρακολούθησης του νυν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Μπαρδάκη εγείρονται σοβαρά ερωτήματα.

Καταρχήν, βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι για ποιο λόγο τέθηκε υπό παρακολούθηση ο κ. Μπαρδάκης και μάλιστα με τη «βούλα» συναδέλφου του. Υπήρχαν λόγοι «εθνικής ασφάλειας» για την παρακολούθηση του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη και αν ναι ποιοι ήταν αυτοί;

Εκτός από την ΕΥΠ, ο κ. Μπαρδάκης ήταν υπό παρακολούθηση από το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, όπως είχε αποκαλύψει το documentonews.gr από την πρώτη στιγμή. Κάτι που επιβεβαιώθηκε το περασμένο καλοκαίρι όταν η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) ενημέρωσε επισήμως τον κ. Μπαρδάκη ότι ήταν ένα από τα 92 πρόσωπα που είχαν τεθεί σε παρακολούθηση από το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator,

Αν και διπλά παρακολουθούμενος, ο κ. Μπαρδάκης δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια ενώπιον της Δικαιοσύνης προκειμένου να προστατέψει την εισαγγελική του τιμή και παρά το γεγονός ότι είχαν τεθεί δημόσια ερωτήματα, μετά τις αποκαλύψεις του Documento, εάν ήταν εκβιαζόμενος ως θύμα παρακολούθησης και με δεδομένο ότι εξακολουθεί να υπηρετεί στη Δικαιοσύνη ως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν προκειμένου να μην δημιουργούνται «σκιές» πάνω από σοβαρές υποθέσεις όπως για παράδειγμα το σκάνδαλο Novartis.

Επίσης από τα εντυπωσιακά της έρευνας του Αρείου Πάγου για το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι πως ο κ. Ζήσης, δεν έχει εξετάσει καν ως μάρτυρα τον κ. Μπαρδάκη στο πλαίσιο διερεύνησης του σκανδάλου των υποκλοπών. Παρά το γεγονός ότι τα γραφεία των δύο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου βρίσκονται δίπλα δίπλα και ενώ τίθενται δημόσια ερωτήματα εάν ο κ. Μπαρδάκης ήταν εκβιαζόμενος την περίοδο που ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος χειριζόταν μεγάλες υποθέσεις. Σημειώνεται ότι ο κ. Μπαρδάκης μετά τη θητεία του στην Εισαγγελία Οικονομικού εγκλήματος προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπου συνυπηρετεί, με τον διενεργούντα την έρευνα κ. Ζήση.

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη στην ΕΥΠ άνευ ουσίας

Ερωτήματα όμως εγείρονται και για την έρευνα που διενεργεί ο κ. Ζήσης. Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου ο κ. Ζήσης πραγματοποίησε έφοδο στην ΕΥΠ η οποία χαρακτηρίστηκε ως «αιφνιδιαστική».

Διαβάστε σχετικά: Ένοχη ομερτά Μαξίμου για παρακολούθηση Μπαρδάκη από το Predator

Σκοπός της εφόδου ήταν να διασταυρωθεί εάν τα πρόσωπα που παρακολουθήθηκαν μέσω του παράνομου λογισμικού Predator ταυτίζονται με εκείνα για τα οποία είχαν εκδοθεί άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, ο κ. Ζήσης αρκέστηκε να ζητήσει μόνο δύο πράγματα. Τους αριθμούς των διατάξεων με τους οποίους οι παρακολουθούμενοι είχαν τεθεί σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ και τους τηλεφωνικούς τους αριθμούς. Δηλαδή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν ζήτησε κανένα επιπλέον στοιχείο σχετικά με τις παρακολουθήσεις που θα μπορούσε να απαντήσει στο ερώτημα ποιοι ήταν λόγοι «εθνικής ασφάλειας» για τις παρακολουθήσεις. Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του αντεισαγγελέα του ΑΠ, Χρήστου Μπαρδάκη.

Στο αρχείο με το… επιχείρημα των «αδιευκρίνιστων»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι υποθέσεις που χειρίστηκε κ. Μπαρδάκης όντας παρακολουθούμενος από ΕΥΠ και Predator.

Διαβάστε σχετικά: Ο εισαγγελέας που… κατάπιε τους κοριούς

Ηταν Φεβρουάριος του 2022 όταν η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος έθεσε στο αρχείο τις δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί για το σκάνδαλο Novartis και δύο πολιτικά πρόσωπα, τους Αδωνη Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο. Την περίοδο εκείνη ο Χρ. Μπαρδάκης ήταν προϊστάμενος της Οικονομικής Εισαγγελίας. Η αρχειοθέτηση που επικυρώθηκε από τον ίδιο έγινε από τον εισαγγελέα εφετών Παναγιώτη Καψιμάλη, διάδοχό του στο τιμόνι της Οικονομικής Εισαγγελίας, παρά το γεγονός ότι είχαν εντοπιστεί ποσά «αδιευκρίνιστης προέλευσης» και στους δύο υπουργούς.

Ειδικότερα στον Αδ. Γεωργιάδη είχαν εντοπιστεί 350.000 ευρώ και στον Δ. Αβραμόπουλο περί τις 908.165 ευρώ. Οι αρχειοθετήσεις προκάλεσαν σάλο. Η φράση «αδιευκρίνιστα» έμεινε στην Ιστορία, αλλά όχι με τρόπο που περιποιεί τιμή σε εισαγγελικό λειτουργό. Η Οικονομική Εισαγγελία απέδωσε την αρχειοθέτηση στον έλεγχο που έκανε η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος (ΔΕΟΕ). Πρόκειται για τη διεύθυνση στην οποία προΐσταται ο πρώην ελεγκτής του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) Ιωάννης Καθαρός. Ο ελεγκτής που με έναν ακόμη συνάδελφό του φρόντισαν να «καθαρίσουν» τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη για το πόθεν έσχες. Συγκεκριμένα στο πόρισμα της ΔΕΟΕ χαρακτηρίζονταν «αδιευκρίνιστης προέλευσης» τα ποσά που εντοπίστηκαν. Το υιοθέτησαν οι εισαγγελείς και έστειλαν την υπόθεση μόνο για φορολογικό έλεγχο στις αρμόδιες ΔΟΥ.

H «αμαρτωλή» σύμβαση για τα Τέμπη

Ακόμη μία υπόθεση μείζονος ενδιαφέροντος που χειρίστηκε η Οικονομική Εισαγγελία επί Μπαρδάκη ήταν η έρευνα για την περιβόητη σύμβαση 717/2014 σχετικά με την «Ανάταξη και αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης και αντικατάσταση 70 αλλαγών τροχιάς σε εντοπισμένα τμήματα του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας». Η σύμβαση είχε ανατεθεί στην κοινοπραξία ΤΟΜΗ (θυγατρική του ομίλου Ακτωρ) και την Alstom. Με αυτή η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα εφοδιαζόταν με όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέτρα ασφαλείας ώστε να αποτραπούν δυστυχήματα όπως αυτό που συνέβη στα Τέμπη και βύθισε στο πένθος 46 οικογένειες.

Επειτα από έρευνα η Οικονομική Εισαγγελία έθεσε τη δικογραφία στο αρχείο. Ωστόσο στη συνέχεια η υπόθεση πήρε άλλη τροπή. Τον Νοέμβριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έθεσε στο δικό της μικροσκόπιο τη συγκεκριμένη σύμβαση, σχετικά με το κατά πόσο ζημιώθηκε ο προϋπολογισμός της ΕΕ. Στο πλαίσιο της έρευνας έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σε βάρος 23 υπόπτων συμπεριλαμβανομένων 18 δημοσίων υπαλλήλων.

Σήμερα κι αφού πλέον έχει μεσολαβήσει η εθνική τραγωδία των Τεμπών, που ενδεχομένως θα είχε αποφευχθεί αν όλοι οι αρμόδιοι, ανάμεσά τους και η Δικαιοσύνη, είχαν πραγματικά ερευνήσει, η συγκεκριμένη δικογραφία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή.

Εβγαλε «λάδι» και τη Νικολάου με «άδειασμα» του ΣΔΟΕ

Ακόμη μία υπόθεση που χειρίστηκε προσωπικά ο εισαγγελέας Μπαρδάκης ήταν αυτή των δεκάδων απευθείας αναθέσεων της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής επί Σοφίας Νικολάου. Ελεγκτές του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν σε πόρισμά τους ότι από αυτές τις αναθέσεις είχε προκύψει πιθανή ζημία του δημοσίου ύψους 2 εκατ. ευρώ. Το Documento είχε δημοσιοποιήσει το πόρισμα του ΣΔΟΕ, με αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να «αδειάσει» τη Σ. Νικολάου και να μην είναι τελικά υποψήφια με τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2023, παρότι το είχε ανακοινώσει ο ίδιος μήνες πριν.

Λίγο μετά η δικογραφία κατά Νικολάου τέθηκε στο αρχείο με απόφαση του Χρ. Μπαρδάκη. Μάλιστα στην πράξη αρχειοθέτησης γινόταν λόγος για «μη επιστημονικά αποδεκτό πόρισμα του ΣΔΟΕ», «ότι δεν προκύπτει ζημία του Δημοσίου» και «δεν μπορεί να υποστηριχτεί με βεβαιότητα ότι υφίστανται ενδείξεις για ενδεχόμενη υπερτιμολόγηση». Επομένως ο Χρ. Μπαρδάκης έκρινε ότι η Σ. Νικολάου δεν έχει τελέσει το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου, «αδειάζοντας» τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ που συνέταξαν το πόρισμα. Αντίθετα, όμως, στην περίπτωση των Γεωργιάδη – Αβραμόπουλου επικαλέστηκε το «αδιευκρίνιστο» πόρισμα των ελεγκτών.

Διαβάστε επίσης:

Έλενα Ακρίτα: «Η κυρία Πετρούλια διαψεύδει ότι έχει πρόβλημα υγείας – Το βίντεο πριν τη διαγραφή Πολάκη το είδε κανείς;»

Παναγιωτόπουλος για Γεωργιάδη: «Ιδού η “Ρόδος” και η Κως και όλη η Ελλάδα – Συνεχίζετε την εκθεμελίωση του ΕΣΥ»

Νέα υποχώρηση Μητσοτάκη για τους γενικούς γραμματείς: Έβγαλε «πασοκογενείς» για να βάλει «γαλάζιους» – Ποιοι είναι οι 25 που ανασχηματίστηκαν