Σκάνδαλο υποκλοπών: Εξεταστική-οπερέτα μόλις… 17 ημερών

Σκάνδαλο υποκλοπών: Εξεταστική-οπερέτα μόλις… 17 ημερών

Η πιο σύντομη επιτροπή στη μεταπολίτευση: σε 17 μέρες και με απόρρητα «καθάρισαν» το σκάνδαλο των υποκλοπών

Τίτλους τέλους έριξε στην εξεταστική για τις υποκλοπές του επιτελικού παρακράτους η ΝΔ, με την εν λόγω επιτροπή να αποτελεί την πιο σύντομη της μεταπολίτευσης, αφού ο πρώτος μάρτυρας Θεόδωρος Δραβίλλας κλήθηκε για εξέταση στις 13 Σεπτεμβρίου και ο τελευταίος, ο Νίκος Ανδρουλάκης, στις 30 του ίδιου μήνα! Εκτός αυτού, η πλειοψηφία είχε φροντίσει να «πριονίσει» όλες τις δυνατότητες ελέγχου του πολύκροτου σκανδάλου από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία συγκρότησαν την εξεταστική. Για του λόγου το αληθές, μετά το πέρας της κατάθεσης Ανδρουλάκη η συμπολίτευση αρνήθηκε για πολλοστή φορά την κλήση κομβικών μαρτύρων, ενώ απέρριψε ακόμη και το αίτημα για μικρή παράταση στην ημερομηνία κατάθεσης των πορισμάτων από τους εισηγητές.

«Aκρωτηριασμός» της μειοψηφίας

Η πρόθεση ακρωτηριασμού των δικαιωμάτων της μειοψηφίας διαφάνηκε από την ανυποχώρητη στάση των μελών της ΝΔ έναντι του ομόφωνου αιτήματος της αντιπολίτευσης για συγκρότηση διακομματικού προεδρείου. Ακολούθησε η πρωτοφανής απόφαση απαγόρευσης της διανομής των πρακτικών στα μέλη της εξεταστικής, ενώ ο σχεδιασμός για άρον άρον ολοκλήρωση της διαδικασίας κατέστη απολύτως σαφής όταν τα «γαλάζια» στελέχη «πετσόκοψαν» τις λίστες μαρτύρων που κατέθεσε η μειοψηφία, καταρτίζοντας έναν κατάλογο με βολικούς ή απολύτως απαραίτητους μάρτυρες για να σωθούν τα προσχήματα.

Επιπλέον, με ευθύνη της ΝΔ επιτράπηκε η επίκληση του απορρήτου ενώπιον της εξεταστικής από τον τέως αλλά και τον νυν διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων και Θεμιστοκλή Δεμίρη αντίστοιχα, ενώ η τραγελαφική διαχείριση της συμπολίτευσης ολοκληρώθηκε όταν επέβαλε μια ασυνήθιστη διαδικασία για την εξέταση της εκπροσώπου της εταιρείας Intellexa που εμπορεύεται το Predator. Ειδικότερα, εκείνοι που διατείνονται ότι η κυβέρνηση και η ΕΥΠ δεν έχουν καμία σχέση με το συγκεκριμένο λογισμικό αποφάσισαν και διέταξαν η κατάθεση της Σάρα Χαμού να γίνει μέσω γραπτού ερωτηματολογίου, το οποίο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα απαντηθεί από την ίδια τη μάρτυρα.

Το παζλ της ενοχικής συμπεριφοράς των «γαλάζιων» βουλευτών συμπληρώνει η μη διαβίβαση σχεδόν κανενός εγγράφου εξ αυτών που αιτήθηκε η αντιπολίτευση για τη διερεύνηση της υπόθεσης, όπως επίσης η πρωτοφανής επίσπευση των διαδικασιών που σπάει κάθε μεταπολιτευτικό ρεκόρ.

Το «διπλό σκάνδαλο» και η ομηρία του ΠΑΣΟΚ

Το θύμα παρακολούθησης του παρακρατικού μηχανισμού που εποπτεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Ν. Ανδρουλάκης, πέρασε το κατώ

O Ν. Ανδρουλάκης, τελευταίος μάρτυρας, μίλησε για «ένα σκάνδαλο παράνομης παρακολούθησης και ένα σκάνδαλο συγκάλυψης»

φλι της επιτροπής με πατερίτσες εξαιτίας του πρόσφατου τραυματισμού που είχε στο γόνατο. Προτού δεχτεί τα ερωτήματα των μελών της επιτροπής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ προχώρησε σε μακροσκελή εισαγωγική τοποθέτηση, στρέφοντας τα βέλη του προς τον πρωθυπουργό και εν γένει τη συμπολίτευση.

Εκανε λόγο για διπλό σκάνδαλο, εξηγώντας ότι υπάρχει «ένα σκάνδαλο παράνομης παρακολούθησης και ένα σκάνδαλο συγκάλυψης». Συμπλήρωσε δε ότι το σκάνδαλο έχει δύο βραχίονες και συγκεκριμένα αυτόν που αποκαλύφθηκε από την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του και αυτόν της παράνομης παρακολούθησής του από την ΕΥΠ.

Επανέλαβε ότι στόχος της παρακολούθησής του ήταν να τεθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε καθεστώς ομηρίας «στην πιο κρίσιμη πολιτική του στιγμή» και συγκεκριμένα «κατά τις εσωκομματικές μας εκλογές». «Η ΕΥΠ μέσω της δικής μου παρακολούθησης παρακολουθούσε ένα ολόκληρο κόμμα, πρώην πρωθυπουργούς και βουλευτές» ήταν τα λόγια του.

«Θα το είχατε κάνει φέιγ βολάν»

Υποστήριξε επίσης ότι αν ήταν «εθνικός κίνδυνος» με τις ιδιότητες του ευρωβουλευτή και του υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τότε θα ήταν ακόμη πιο επικίνδυνος ως πρόεδρος του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος. Τούτων δοθέντων, συμπέρανε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ: «Αν υπήρχε λόγος που με καθιστούσε επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, θα το είχατε κάνει φέιγ βολάν στα φιλικά σας ΜΜΕ».

Μάλιστα έθεσε το εξής ερώτημα στα «γαλάζια» μέλη της επιτροπής: «Και αφού, όπως λέτε δημοσίως, όλα ήταν νόμιμα, προς τι οι παραιτήσεις του διοικητή της ΕΥΠ και του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, κ. Δημητριάδη;».

«Πού είναι ο Μητσοτάκης;»

«Περίμενα άλλη στάση και άλλες συμπεριφορές, ιδιαίτερα απέναντι σε ανεξάρτητες αρχές και αδέκαστους δικαστές» είπε και πρόσθεσε: «Καταφέρατε ένα μοναδικό κοινοβουλευτικό επίτευγμα: εξεταστική για την ΕΥΠ χωρίς κλήση του πολιτικού της προϊσταμένου και όλων των εμπλεκόμενων προσώπων, ακόμη και όσων έχουν παραιτηθεί. Αυτή κι αν είναι “καινοτομία”. Εγώ είμαι εδώ! Παρά τις διαρροές των προηγούμενων ημερών. Δεν κρύβομαι! Ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, πού είναι; Ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Πιερρακάκης ως αρμόδιοι υπουργοί; Δεν καλέσατε ούτε τον Γρ. Δημητριάδη, στον οποίο αποδόθηκε η αντικειμενική πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο της παρακολούθησής μου και μάλιστα παραιτήθηκε.

Δεν καλέσατε την κ. Βλάχου, την αρμόδια εισαγγελέα της ΕΥΠ. Δεν καλέσατε τους ιδιοκτήτες και εκπροσώπους των εταιρειών που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα διακινούν ακόμη και σήμερα λογισμικά παρακολούθησης, κάτι που εξάλλου είναι το αντικείμενο της επιτροπής σας. Δεν σας έκανε εντύπωση, όπως θα έκανε σε κάθε πολίτη, ότι μια εταιρεία που αγοράστηκε με μερικές εκατοντάδες ευρώ έκανε ανάθεση συμβάσεις εκατομμυρίων με το ελληνικό δημόσιο με δύο διαδοχικές κυβερνήσεις;».

«Θα δεχόμουν μόνο νόμιμη ενημέρωση»

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ξεκαθάρισε ότι η μόνη ενημέρωση που θα δεχόταν για την παρακολούθησή του είναι μόνο με νόμιμο τρόπο και εγγράφως. «Είναι παντελώς αναξιόπιστη η κυβέρνηση για οποιαδήποτε προφορική συνομιλία» έκρινε και εξήγησε: «Και θα σας πω γιατί: ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όπως διαβάζω σε tweet του, ανέφερε ότι η κυβέρνηση διά του κ. Γεραπετρίτη είναι έτοιμη να με ενημερώσει πλήρως και ενδελεχώς αλλά εγώ τάχα επέλεξα να μην ενημερωθώ. Ξέρουμε όλοι καλά ελληνικά… Τι σημαίνει “πλήρως” όταν ο κ. Γεραπετρίτης λίγες μέρες μετά δήλωσε δημόσια ότι κανείς στο Μαξίμου δεν γνωρίζει το παραμικρό; Ποιον κοροϊδεύει; Θα μου έλεγε: “Αγαπητέ πρόεδρε, σας πήρα για να σας ενημερώσει ένα τρίτο πρόσωπο;”».

«Δεν ξέρω γιατί… μπήκε στο σπίτι μου ο κλέφτης»

Αίσθηση προκάλεσε ότι ο εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης, γνωστός και ως «διπλοθεσίτης», ζητούσε από το θύμα απαντήσεις σε σχέση με την ουσία της υπόθεσης. Στην αρχή ο βουλευτής Ημαθίας με τη ΝΔ και νομικός σύμβουλος του Δήμου Βέροιας διαμαρτυρήθηκε προς τον μάρτυρα λέγοντας: «Μας προσβάλλετε. Ησασταν άδικος, κ. Ανδρουλάκη. Προσπαθήσαμε να βγουν όλα στο φως».

Επειτα φέρεται να ρώτησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αν έχει να καταθέσει κάποιο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ότι το δημόσιο έχει προμηθευτεί το Predator ή άλλο λογισμικό. Επιπρόσθετα, φέρεται να ρώτησε τον μάρτυρα εάν έχει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης γνώριζε για την παρακολούθησή του ή αν το πρωθυπουργικό γραφείο γνώριζε για την άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου, ενώ το τρίτο ερώτημα είχε να κάνει με το αν ο μάρτυρας θεωρεί ότι σε περίπτωση παρακολούθησης πολιτικού πρέπει να διατηρούνται επ’ αόριστον τα στοιχεία.

«Αν δεν σας θορυβεί ότι σχεδόν ταυτόχρονα ΕΥΠ και Predator με παρακολουθούσαν, εγώ τι να πω;» αναρωτήθηκε ο μάρτυρας και πρόσθεσε: «Πρόκειται για διαβολικές συμπτώσεις και μια ακόμη διαβολική είναι το πότε καταστράφηκε το αρχείο μου. Πώς δέχεστε αυτές τις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές;». Απάντησε δε ότι δεν είναι μάντης για να ξέρει αν γνώριζε ο πρωθυπουργός για την παρακολούθησή του, όμως υπογράμμισε πως γνωρίζει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης πήρε την ΕΥΠ στο γραφείο του και άλλαξε τα κριτήρια διορισμού του διοικητή της υπηρεσίας. Σε δεύτερο χρόνο, ο Ν. Ανδρουλάκης έδωσε την εξής χαρακτηριστική απάντηση: «Δεν μπορώ να ξέρω γιατί… μπήκε στο σπίτι μου ο κλέφτης».

Διαβάστε επίσης

Άρον άρον η ΝΔ ρίχνει τίτλους τέλους στην Εξεταστική για τις παρακολουθήσεις Μητσοτάκη

Η ΝΔ ζητά εξηγήσεις στην Εξεταστική από το θύμα παρακολούθησης: «Δεν μπορώ να ξέρω γιατί… μπήκε στο σπίτι μου ο κλέφτης» απαντά ο Ανδρουλάκης

Documento Newsletter