Αντιμέτωπη με την πραγματικότητα των σκληρών ερωτημάτων που προκαλούν οι αποκαλύψεις του Documento και άλλων μέσων των τελευταίων ημερών ήρθε η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της το πρωί της Δευτέρας, με τον Γιάννη Οικονόμου να δίνει σημιτικό σήμα «όποιος έχει στοιχεία να πάει στη Δικαιοσύνη», αλλά και να καταφεύγει ακόμα και σε νοσηρά σχόλια και έμμεσες απειλές κατά των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων για το δίκτυο κατασκοπείας που συνθέτουν τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα.
«Από ένα σημείο και μετά, καταντά και λίγο -πως να το πω- περίεργο να ασχολείται κανείς τόσο πολύ με κατασκοπευτικές υποθέσεις και θρίλερ» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ερώτηση του Documento για τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις της εφημερίδας και του Βήματος για τη δράση συγκεκριμένων προσώπων με παρελθόν στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, όπως του Ερεζ Οφίρ, προδίδοντας την ταραχή της κυβέρνησης αλλά και την ενοχική της ανεπάρκεια απέναντι στις απειλές που συνθέτει το κατασκοπευτικό αυτό δίκτυο για τη χώρα.
Μεταξύ άλλων, το Documento της Κυριακής αποκάλυψε πως η Intellexa συνδέεται µε το Μέγαρο Μαξίµου, γεγονός που η κυβέρνηση πασχίζει να αποκρύψει. Στην πραγµατικότητα είναι µια εταιρεία κατασκοπείας, η οποία φτιάχτηκε στα πρότυπα των µυστικών µονάδων UNIT 81 και UNIT 8200 των µυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ από πρώην στελέχη τους. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2021 ένας πρώην λοχαγός της UNIT 81 φτάνει στην Αθήνα ως στέλεχος της Intellexa –η οποία έχει συσταθεί τον Μάρτιο του 2020– και το σύστηµα µπαίνει σε πλήρη λειτουργία. Η Intellexa έχει επαφή µε κλειστό κύκλο της ΕΥΠ και αλληλοσυµπληρώνονται στην παρακολούθηση στόχων.
«Έστω, μετά τα δημοσιεύματα, ελέγξατε τη δράση αυτών των ανθρώπων; Γνωρίζετε τι έκαναν στη χώρα μας αυτοί οι άνθρωποι;» ήταν η ερώτηση του documentonews.gr στον Γιάννη Οικονόμου, που απέφυγε μεν να καταφύγει και πάλι στους χαρακτηρισμούς και τις συκοφαντίες της κυριακάτικης ανακοίνωσής του, όμως επιχείρησε να συνθέσει ένα νέο «υποκλοπές τέλος», εκμεταλλευόμενος και το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το θέμα της Κιβωτού του Κόσμου.
«Είδα και εγώ αυτές τις ιστορίες των κατασκόπων. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ασχολείται με φήμες με μυθιστορήματα και με αφηγήματα. Οποιοσδήποτε έχει τέτοιου είδους στοιχεία μπορεί να τα προσκομίσει στη δικαιοσύνη. Και από εκεί και πέρα έχω πει είναι έργο και υποχρέωση της δικαιοσύνης να διαλευκάνει κάθε πτυχή της υπόθεσης αυτής» αντέτεινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επικαλούμενος το δόγμα του Κώστα Σημίτη όταν έσκαγε σωρεία σκανδάλων για υπουργούς του, για να κρύψει αυτή τη φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρότι ο ίδιος εξακολουθεί να είναι αρμόδιος για την ΕΥΠ.
Στη συνέχεια δε, αναφερόμενος ο ίδιος σε επιπλέον στοιχεία του ρεπορτάζ, τόσο για τις μεθοδεύσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογή του στην κεφαλή της, όσο και για τα όσα αποκαλύπτονται για τη δράση μηχανισμού κατασκοπείας και πριν τις εκλογές του 2019, σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα.
«Από ένα σημείο και μετά, καταντά και λίγο περίεργο να ασχολείται κανείς τόσο πολύ με κατασκοπευτικές υποθέσεις και θρίλερ» ανέφερε αρχικά, προβληματίζοντας για το «σήμα» που στέλνει στην εφημερίδα μας αλλά και σε άλλα μέσα, όπως στο Βήμα, για τις αποκαλύψεις που εκθέτουν σε τεράστιο βαθμό το Μέγαρο Μαξίμου και τον Κυρ. Μητσοτάκη για τη δράση δικτύου κατασκοπείας στη χώρα.
Στη συνέχεια δε, ανέφερε πως αυτές οι «υποθέσεις» ξεκινούν «από την παραδοχή ότι κάποιοι διακεκριμένοι κατάσκοποι μυστικών υπηρεσιών ήταν τόσα χρόνια στην ελλάδα, επιρρέασαν τις εσωκομματικές εκλογές στη νέα δημοκρατία, εξαπάτησαν τον κ. Τσίπρα σχεδόν με το ζόρι, τον πήραν δυο βδομάδες μετά την πυρκαγιά στο Μάτι τον πήγαν σε ένα κότερο για να τον φωτογραφίσουν και να τον εκθέσουν μετά», με εμφανείς τις μεγάλες δόσεις ειρωνίας και απαξίωσης για τις αποκαλύψεις.
«Εντάξει, όλα αυτά νομίζω απέχουν πολύ από τη σοβαρότητα των προβλημάτων και την ένταση των πραγματικών προβλημάτων με τα οποία οφείλει μία υπεύθυνη κυβέρνηση να ασχολείται για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών και στις προσδοκίες της κοινωνίας» κατέληξε σε μία παραλλαγή του «υποκλοπές τέλος» που σχεδόν εκλιπαρεί η κυβέρνηση τον Τύπο, καθώς πλέον το βάρος των αποκαλύψεων είναι τεράστιο.
Λίγο νωρίτερα, και πάλι το documentonews.gr έθεσε στον εκπρόσωπο το ζήτημα των αποκαλύψεων για τη δράση κατασκόπων, ζητώντας εξηγήσεις για το γεγονός πως, όπως έκανε και την Κυριακή, συκοφαντεί και στοχοποιεί τους δημοσιογράφους που τις υπογράφουν, όπως τον Κώστα Βαξεβάνη, που χαρακτήρισε «πρωτοστάτη διαφόρων μυθιστορημάτων».
«Το Σαββατοκύριακο, η εφημερίδα Το Βήμα αποκάλυψε λειτουργία του Predator μέσα από την ΕΥΠ, με αποσπασμένους αστυνομικούς και ξένους πράκτορες. Το Documento περιγράφει πως στήθηκε το δίκτυο παρακολουθήσεων, παρουσιάζοντας κάποια από τα πρόσωπα αυτά. Οι αποκαλύψεις δείχνουν ένα δίκτυο κατασκοπίας στη χώρα. Ποια η ουσία εσείς να συνεχίζετε να στοχοποιείτε δημοσιογράφους που αποκαλύπτουν τα στοιχεία αυτά;» ήταν το πλήρες ερώτημα που του θέσαμε, με τον ίδιο να μην διαψεύδει καμία από τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, και να δείχνει την Δικαιοσύνη, ώστε «να αξιολογήσει όλες τις πληροφορίες».
«Δεν στοχοποιούμε κανένα δημοσιογράφο» καμώθηκε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης που επίμονα εδώ και εβδομάδες χυδαιολογεί και κατηγορεί δημοσιογράφους για τις αποκαλύψεις, συνεχίζοντας πως «ίσα ίσα αυτό που επαναλαμβάνουμε με όλους τους τόνους είναι ότι είναι έργο και υποχρέωση της δικαιοσύνης να αξιολογήσει όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία γύρω από αυτή την υπόθεση και να προχωρήσει στην άμεση και οριστική διαλεύκανσή της».