Σκάνδαλο υποκλοπών: Δύο αποφάσεις του ΕΔΔΑ δείχνουν το δρόμο για καταδίκη της Ελλάδας εξαιτίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη

European Court of Human Rights, Strasbourg,(AP Photo/Jean-Francois Badias)

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η καταδίκη της Ελλάδας για το σκάνδαλο των υποκλοπών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) μετά από δύο αποφάσεις του που θεωρούνται πολύ σημαντικές για το θέμα.

Η πρώτη απόφαση αφορούσε την Ιταλία που παρακολουθούσε, παράνομα σύμφωνα με το ΕΔΔΑ, έναν πρώην αναπληρωτή διευθυντή μυστικής υπηρεσίας, που μάλιστα κάθε άλλο παρά «καλό παιδί» ήταν.

Τη Δευτέρα, το documentonews δημοσίευσε σχετικά: Απόφαση «πιλότος» του ΕΔΔΑ – Καταδίκη της Ιταλίας για παρακολούθηση υπαρχηγού των μυστικών υπηρεσιών

Η δεύτερη απόφαση στο Στρασβούργο αφορά την Πολωνία όπου το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η πολωνική νομοθεσία για την παρακολούθηση πολιτών, που ομοιάζει με την ελληνική, παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα.

Με αυτό το δεδικασμένο οι προσφυγές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη στο ΕΔΔΑ αποκτούν ιδιαίτερο βάρος και θα κριθούν ανάλογα.

Το ΕΔΔΑ ασχολήθηκε με την Πολωνία μετά από καταγγελία ακτιβιστών και δικηγόρων σχετικά με νόμους του 2016 και έκρινε ότι οι νόμοι της χώρας για την παρακολούθηση παραβιάζουν τη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα παραβιάζεται το δικαίωμα σε ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, παρακολουθούνται πολίτες χωρίς δικαίωμα να ενημερωθούν και τα δεδομένα κρατούνται επ’ αόριστον.

Σύμφωνα με το ΕΔΔΑ: «Υπήρξαν τρεις παραβιάσεις του άρθρου 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και αλληλογραφίας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με τις καταγγελίες σχετικά για το καθεστώς επιχειρησιακού ελέγχου, τη διατήρηση δεδομένων επικοινωνιών για πιθανή χρήση από τις αρμόδιες εθνικές αρχές και το καθεστώς μυστικής επιτήρησης βάσει του νόμου κατά της τρομοκρατίας».

«Εκθέτει την Κομισιόν»

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι ιν’τ Βελντ που ως εισηγήτρια της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου PEGA είχε ασχοληθεί πολύ με την Ελλάδα, σχολίασε στο Χ: «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κομματιάζει την πολωνική νομοθεσία που χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για τη χρήση #spyware εναντίον επικριτών της κυβέρνησης (και εκθέτοντας την Κομισιόν για αδράνεια: «οι εθνικές αρχές θα αντιμετωπίσουν την κατάχρηση του spyware»)».

Υπενθυμίζεται ότι στο ΕΔΔΑ έχουν προσφύγει ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Θανάσης Κουκάκης, καταγγέλλοντας την νομοθεσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη που παραβιάζει τη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και ζητούν να μάθουν τους λόγους της παρακολούθησης από την ΕΥΠ, τους οποίους αρνείται να αποκαλύψει ο πολιτικός της προϊστάμενος και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει κάνει τα πάντα για να κρατήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών στο σκοτάδι.

Στην ακροαματική διαδικασία στο Στρασβούργο για την υπόθεση της Πολωνίας είχε αγορεύσει ο Έλληνας ποινικολόγος Αλέξης Αναγνωστάκης, εκπροσωπώντας την Ένωση Ευρωπαίων Ποινικολόγων.

Ο κ. Αναγνωστάκης με σημερινό του σχόλιο, γράφει το News247. εκτιμά πως η υπόθεση διαθέτει πολλές και έντονες ομοιότητες με την ελληνική υπόθεση των παρακολουθήσεων. «Κοινό σημείο αποτελεί η αδιαφάνεια της δράσης των μυστικών και άλλων υπηρεσιών και η άρνηση πληροφόρησης επί των λόγων παρακολούθησης. Η γενική επίκληση του “απορρήτου εθνικής ασφαλείας” πλέον δεν αρκεί προς τούτο» σημειώνει ο Έλληνας ποινικολόγος.

Διαβάστε επίσης:

Με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ απαντάει ο Κασσελάκης στην κυβέρνηση για την ακρίβεια (Video)

Ευρωεκλογές 2024: Το ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί την εκλογική διαδικασία, εάν δεν παραιτηθεί η Κεραμέως

Ξανά στο πλευρό του Μητσοτάκη ο Νίκος Γεωργιάδης; Φέρεται να «χαράσσει την προεκλογική γραμμή» μαζί με τον Γκρίνμπεργκ