Σκάνδαλο υποκλοπών: Αυτή είναι η ισραηλινή μονάδα κυβερνοπολέμου που συνδέεται με το Predator

Σκάνδαλο υποκλοπών: Αυτή είναι η ισραηλινή μονάδα κυβερνοπολέμου που συνδέεται με το Predator

Στο κυριακάτικo δημοσίευμα του Documento αποκαλύφθηκε πως ο πρώην λοχαγός του ειδικού τμήματος κυβερνοπολέμου του ισραηλινού στρατού Unit 81, Ερέζ Οφίρ, υπήρξε εργαζόμενος της Intellexa, δηλαδή εταιρείας που εμπορεύεται το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator και το οποίο βρίσκεται πίσω από τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, πολιτικών και επιχειρηματιών στην Ελλάδα με την «υπογραφή» του Μεγάρου Μαξίμου. Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Ταλ Ντίλιαν υπήρξαν διοικητής της συγκεκριμένης μονάδας – «φάντασμα». Όμως, η ιστορία του Unit 81 είναι η ιστορία «των βετεράνων της μυστικής τεχνολογικής μεραρχίας του ισραηλινού στρατού», οι οποίοι «οδηγούν τις μεγάλες αλλαγές στη βιομηχανία» του κυβερνοχώρου.

Ειδικότερα, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ισραηλινό ειδησεογραφικό μέσο CTech, που φιλοξενεί ειδήσεις για τη τεχνολογία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο τα νεαρά στελέχη του ισραηλινού στρατού εκπαιδεύονται στις τεχνικές της κυβερνοεπίθεσης, ενώ αφότου ολοκληρώσουν τα μαθήματα μετατίθενται στις ειδικές μονάδες πληροφοριών και τεχνολογίας.

«Οι καλύτεροι εξ’ αυτών επιλέγονται για να συμμετάσχουν σε μια ειδική μονάδα», το Unit 81. «Υπηρετούν στη μονάδα για πολλά χρόνια, συχνά μένοντας πέραν των τριών χρόνων της υποχρεωτικής υπηρεσίας και μετά αναχωρούν για τη ζωή του πολίτη, δημιουργώντας εταιρείες. Πολλές εταιρείες» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έρευνα.

Πόσο μεγάλη είναι η βιομηχανία των ιδιωτικοποιημένων παρακολουθήσεων; 

Η εν λόγω έρευνα, που δημοσιεύτηκε από την ισραηλινή καθημερινή επιχειρηματική εφημερίδα Calcalist, έδωσε μια χαρτογράφηση της βιομηχανίας των εταιρειών που εμπορεύονται κατασκοπευτικά λογισμικά. Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, 100 πρώην αξιωματούχοι και στρατιώτες της μονάδας 81 την επταετία 2003-2010 έχουν ιδρύσει 50 εταιρείες, «μία επιχειρηματική αναλογία που οι απόφοιτοι του MIT δεν μπορούν να ανταγωνιστούν». Συνολικά οι εταιρείες που έχουν ιδρυθεί από τους βετεράνους του Unit 81 έχουν συσσωρεύσει κέρδη ύψους 4 δις δολαρίων, ενώ η αξία των εταιρειών ξεπερνούν τα 10 δις δολάρια.

Το προφίλ των εταιρικών στελεχών

Επίσης, στο ίδιο δημοσίευμα μεταξύ άλλων σημειώνεται πως οι βετεράνοι της μονάδας 81 «έχουν αλλάξει το πρόσωπο της ισραηλινής τεχνολογικής σκηνής τη τελευταία δεκαετία», μια και «νεαρές εταιρείες με υψηλές προσδοκίες επικεντρώνονται στο να παράσχουν λύσεις σε υπαρκτές ανάγκες, παράγοντας εισόδημα σε μια σχετικά πρώιμη φάση ενώ δεν υπάρχει βιασύνη να ξεπουληθούν».

Μάλιστα, πολλά από τα στελέχη της υπηρεσίας λαμβάνουν τόσο εξειδικευμένη εκπαίδευση που δε νιώθουν την ανάγκη να λάβουν πτυχίο πανεπιστημίου. Επιπροσθέτως, οι αποστρατευμένοι αξιωματικοί που ιδρύουν μια εταιρεία, προσλαμβάνουν πρώην υφισταμένους τους στην ομάδα ενώ οι προσληφθέντες στη συνέχεια αποχωρούν, ώστε να δημιουργήσουν τη δική τους εταιρεία, φέρνοντας εκεί τους δικούς τους ανθρώπους, έτσι «ο κύκλος επαναλαμβάνεται».  Αξίζει να σημειωθεί πως μια άλλη συνήθης πρακτική είναι να αυξάνουν το κεφάλαιο λαμβάνοντας χρήματα από τους πρώην συναδέλφους τους.

Βέβαια, για να φτάσουν σε αυτό το σημείο έχει προηγηθεί η μύηση σε μια ξεχωριστή κουλτούρα, που έχει καλλιεργηθεί από τον ισραηλινό στρατό «ήδη από τη δεκαετία του ‘90». Το υψηλής ποιότητας προσωπικό της μονάδας εκπαιδευόταν βάσει ειδικού προγράμματος, το οποίο εφηύρε την «κυβερνοεκπαίδευση», προσλαμβάνοντας άτομα που είχαν ικανότητες στον προγραμματισμό και στην επιστήμη των υπολογιστών. Πρώην μέλος της συγκεκριμένης μονάδας μιλώντας στο calcalistech.com δήλωσε πως «όταν έφτασα στη μονάδα το 1999 ήμουν το έβδομο άτομα στην ομάδα. Όταν έφυγα το 2006 διοικούσα περισσότερους από 50 στρατιώτες και υπήρξαν μερικές εκατοντάδες στην ψηφιακή μεραρχία. Μας απονεμήθηκε το πρώτο Βραβείο Άμυνας του Ισραήλ (σ.σ. για τις δράσεις μας» στο πεδίο».

Η ξεχωριστή κουλτούρα και το βραβείο του Ισραήλ

Συν τοις άλλοις, η μονάδα επικυρώνοντας την ξεχωριστή κουλτούρα της επιχειρεί μέσα μια εγκατάσταση που δεν μοιάζει με στρατιωτική βάση, οι στρατιώτες δεν φορούν στολές και δεν απαιτείται να χαιρετούν στρατιωτικά υψηλότερους ιεραρχικά αξιωματικούς. «Όταν οι βετεράνοι ερωτώνται για την ατμόσφαιρα στη μονάδα μιλούν για μια αίσθηση ελευθερίας και αναστάτωσης, υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι μέρος της επιτυχίας της μονάδας» τονίζεται χαρακτηριστικά στην παραπάνω δημοσιογραφική έρευνα.

Τέλος, το Unit 81 είναι η μονάδα που έχει κερδίσει τις περισσότερες φορές το Βραβείο Άμυνας του Ισραήλ. Συνολικά, 37 άτομα έχουν τιμηθεί και στις νεοφυείς επιχειρήσεις του κυβερνοχώρου πολλές φορές βρίσκονται άτομα που είτε είχαν κερδίσει είτε ηγούνταν των ομάδων που είχαν κερδίσει το συγκεκριμένο έπαθλο.

Διαβάστε επίσης:

Σκάνδαλο υποκλοπών: «Ράπισμα» για Μητσοτάκη και από τον Guardian – «Όταν ολιγάρχης τα βάζει με πρωθυπουργό»

Διεθνές δίκτυο κατασκοπείας πίσω από το Predator με τις ευλογίες Μητσοτάκη 

Ο υπουργός Χατζηδάκης στη λίστα της ΕΥΠ και του Predator

Documento TV – «Υπάρχει θέμα»: Οι Ισραηλινοί πράκτορες και η παγίδευση Χατζηδάκη μέσω ΕΥΠ – Predator – Απόψε στις 20:00

Ετικέτες

Documento Newsletter