Τη διερεύνηση αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα περιλαμβάνει το αίτημα δικαστικής συνδρομής που απέστειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις ΗΠΑ προκειμένου να εντοπιστούν τα «ψηφιακά ίχνη» του λογισμικού Predator. Πρόκειται στην ουσία για αναβάθμιση της εισαγγελικής έρευνας από πλημμελήματα σε κακουργήματα κάτι που εδώ και καιρό ζητούσε το Documento αλλά και με έγγραφο αίτημα του Κώστα Βαξεβάνη, προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει διαπραχθεί μόνο το αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος της παραβίασης του τηλεφωνικού απορρήτου, αλλά πιθανότατα σοβαρά κακουργήματα που στρέφονται ακόμη και σε βάρος της ασφάλειας της ίδιας της χώρας.
To αίτημα απεστάλη μετά τις αποκαλύψεις του Documento σχετικά με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις (URL) που είχαν «παγιδευτεί» με τo λογισμικό predator οι οποίες εμφανίζονται να έχουν μια κοινή ψηφιακή διεύθυνση (IP), η οποία βρίσκεται στο Σιάτλ των ΗΠΑ και αφορά στη διερεύνηση δύο αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα.
Διαβάστε επίσης: Εισαγγελία Πρωτοδικών: Aίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ για τα «ίχνη» του Predator μετά τις αποκαλύψεις του Documento
Όπως προέκυψε από τη δημοσιογραφική έρευνα, δώδεκα παγιδευμένες με Predator ηλεκτρονικές διευθύνσεις (URL) είχαν μία κοινή ψηφιακή διεύθυνση (IP), την 99.83.154.118, η οποία ανήκει στην Amazοn.com, Inc.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, για πιθανή διάπραξη αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα ερευνώνται από τους εισαγγελείς και άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με τις παρακολουθήσεις, καθώς έχει ήδη διαταχθεί η άρση του τραπεζικού τους απορρήτου.
Έφοδοι σε σπίτια και γραφεία
Στο μεταξύ εφόδους σε σπίτια, γραφεία και εταιρείες προσώπων που συνδέονται με το predator πραγματοποίησε η ΕΛ.ΑΣ, έπειτα από εισαγγελική εντολή. Πρόκειται για έξι εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με τις εταιρείες Intellexa (εμπορεύεται το predator και Krikel). Συγκεκριμένα, κάποια φυσικά πρόσωπα είναι κοινά σε κάποιες από τις εταιρείες που έχουν προκύψει κατά την προκαταρκτική έρευνα, ενώ σε κάποιες εταιρείες προκύπτουν κοινές διευθύνσεις.
Eπίσης σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, οι εταιρείες που έχουν μπει στο μικροσκόπιο φέρονται να συνδέονται μεταξύ τους και με ροή χρήματος.
Η αλήθεια είναι πάντως ότι η έρευνα της Δικαιοσύνης έρχεται με καθυστέρηση αρκετών μηνών. Από τον Απρίλιο του 2022 που ήρθε στην επιφάνεια το σκάνδαλο της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη παρενέβη η Δικαιοσύνη και ακολούθησαν συνταρακτικές αποκαλύψεις, όχι μόνο από το Documento αλλά και μία σειρά από ΜΜΕ, όπως Βήμα, Νέα, insidestory.gr κτλ. Σήμερα εννέα μήνες μετά είναι αμφίβολο κατά πόσο οι εισαγγελείς θα εντοπίσουν χρήσιμα στοιχεία στα σπίτια και της εταιρείες προσώπων που συνδέονται με το σκάνδαλο.