Το Documento στο πρώτο του φύλλο, τον Νοέμβριο του 2016, αποκάλυψε ένα καραμπινάτο οικονομικό σκάνδαλο στην ΕΠΟ που δημιούργησε άνοιγμα 3,37 εκατ. ευρώ στο ταμείο της! Παρότι πέρασαν 64 ολόκληροι μήνες από τότε η υπόθεση δεν έχει φτάσει ακόμη στο ακροατήριο… Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:
Στις 7 Νοεμβρίου 2016 η εταιρεία Εθνική Factors εξέδωσε δικαστική διαταγή πληρωμής ύψους 3.373.481,40 εκατ. ευρώ σε βάρος της ΕΠΟ. Η διαταγή πληρωμής αφορούσε οφειλές της ομοσπονδίας με αφορμή σύμβαση συνεργασίας για παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών με την εταιρεία Eurostar (Travel Plan) από το έτος 2010 έως τον Ιούλιο του 2016, η οποία είχε εκχωρήσει τα δικαιώματα της συγκεκριμένης σύμβασης στην προαναφερθείσα εταιρεία και είχε ενημερώσει σχετικά την ΕΠΟ. Η ενημέρωση αυτή υλοποιήθηκε μέσω 54 γραπτών αναγγελιών – απαιτήσεων, οι οποίες είχαν γίνει στην ομοσπονδία από το Travel Plan και από την εταιρεία Εθνική Factors ΑΕ, στις οποίες ρητά αναφερόταν ότι «μόνον η Εθνική Factors AE έχει δικαίωμα έκδοσης εξοφλητικής απόδειξης και μόνον η προς αυτήν καταβολή οδηγεί στην εξόφληση των, έναντι της επιχείρησής σας, εκχωρηθεισών απαιτήσεων».
Το υπέρογκο ποσό της οφειλής προέκυψε λόγω του γεγονότος ότι οι διοικήσεις της ΕΠΟ από το 2012 μέχρι το 2016 αντί να καταβάλλουν τα οφειλόμενα στην Εθνική Factors ΑΕ, τα κατέβαλλαν στο ταξιδιωτικό πρακτορείο. Στις 29 Νοεμβρίου 2016 η θυγατρική εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας προχώρησε σε συντηρητική κατάσχεση των εταιρικών λογαριασμών της ΕΠΟ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιεί καμία απολύτως πληρωμή. Τον Φεβρουάριο του 2017 η τότε Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ομοσπονδίας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου ενώπιον του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών, ζητώντας να διερευνηθεί η πιθανή διάπραξη των αδικημάτων της κακουργηματικής υπεξαίρεσης και της κακουργηματικής απάτης για ζημία τουλάχιστον 3,37 εκατ. ευρώ. Στα μέσα του καλοκαιριού του ίδιου έτους 14 πρόσωπα κλήθηκαν να καταθέσουν ανωμοτί για το οικονομικό σκάνδαλο. Μεταξύ άλλων καταθέσεις έδωσαν οι πρώην πρόεδροι της ομοσπονδίας Γιώργος Γκιρτζίκης και Σοφοκλής Πιλάβιος, ο πρώην ταμίας της Χρήστος Καραβασίλης, οι Παυσανίας Παπανικολάου και Γιάννης Φαρφαρέλης, που διετέλεσαν εκτελεστικός και εμπορικός διευθυντής αντίστοιχα, καθώς και ο πρώην οικονομικός διευθυντής Γιάννης Θεοφίλου.
Ο φάκελος με το οικονομικό σκάνδαλο έφτασε στα χέρια του αντεισαγγελέα Στέφανου Μπαξεβάνη, ο οποίος αρχές του 2019 εξέδωσε διάταξη στην οποία ανέλυε μόνο γιατί δεν πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη και κατά συνέπεια να απαλλαγούν από τις κατηγορίες λόγω έλλειψης επαρκών ενδείξεων οι Πιλάβιος, Παπανικολάου.
Για τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ η εξέλιξη της υπόθεσης ήταν αναμενόμενη, καθώς υπέγραψε μια σύμβαση με το Travel Plan αλλά στη συνέχεια αποχώρησε από τη θέση του, οπότε δεν μπορούσε να γνωρίζει ποιον πλήρωνε η ομοσπονδία. Ο τότε πανίσχυρος εκτελεστικός διευθυντής της ομοσπονδίας όμως είχε εικόνα τι συνέβαινε, έστω κι αν δεν αποφάσιζε αυτός. Επιπλέον, βάσει υπηρεσιακής εγκυκλίου προκύπτει πως είχε την ευθύνη και της Διεύθυνσης Οικονομικού.
Τους τελευταίους μήνες κατατέθηκαν νέα στοιχεία στη Δικαιοσύνη και ο φάκελος «Σκάνδαλο ΕΠΟ – Travel Plan» άνοιξε και πάλι. Ως ύποπτοι κλήθηκαν 15 παράγοντες, αξιωματούχοι της ομοσπονδίας και υπάλληλοι της συμβεβλημένης εταιρείας. Και αν κριθεί ότι κάποιοι από αυτούς τέλεσαν τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της απιστίας, θα καθίσουν στο σκαμνί.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στο σκέλος της αθλητικής Δικαιοσύνης για τη συγκεκριμένη υπόθεση επιβλήθηκαν ποινές στους Γ. Γκιρτζίκη, Χρ. Καραβασίλη, Π. Παπανικολάου και Γ. Θεοφίλου.