Σαν έτοιμοι από καιρό για να αναλάβουν τη μπίζνα ήταν οι «πλατφορμάρχες» των voucher των σκόιλ ελικίκου του Βρούτση.
Όπως αποκάλυψε το Documento την Κυριακή, δυο από τις πλατφόρμες που επελέγησαν με… συνοπτικές διαδικασίες και όπως αποδείχθηκε χάρη σε άριστες γαλάζιες σχέσεις ανέβηκαν online δυο μόλις ημέρες πριν πάρουν τη δουλειά.
Στις 2-4-2020 ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αποφασίζει να προκηρυχθεί το περιβόητο πλέον έργο των voucher της ντροπής. Μια ημέρα μετά, στις 3-4-2020 αναρτάται στη Διαύγεια η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη δράση: «Ειδικό Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19 που εντάσσονται στους 6 βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας, βάσει ΚΑΔ οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών».
Ως καταληκτική ημερομηνία ορίστηκε η Κυριακή, 5η Απριλίου 2020 και ώρα 23:59.
Εντός δηλαδή μόλις τριών ημερών ο Βρούτσης ζητούσε από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής στο Μητρώο Εγκεκριμένων Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης (Ο.Σ.Τ.Κ.) έχοντας ήδη αναρτημένο στην online πλατφόρμα τους το σύνολο του ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού για τουλάχιστον επτά από τις δέκα ειδικότητες.
Με απλά λόγια έπρεπε σε λίγα 24ώρα και να έχουν στήσει την πλατφόρμα και να έχουν ετοιμάσει χιλιάδες σελίδες υλικού.
Και ξαφνικά… εγένετο πλατφόρμα
Μια από τις απαραίτητες υποχρεώσεις των ενδιαφερομένων ήταν να δηλώσουν μεταξύ άλλων την ηλεκτρονική διεύθυνση της πλατφόρμας τηλεκατάρτισης. Δυο, όπως αποκαλύψαμε, σήκωσαν online την πλατφόρμα τους κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού και συγκεκριμένα μια ημέρα μετά την πρόσκληση.
Πρόκειται για τις πλατφόρμες “voucher.eclassroom.gr” και “voucher.freestudies.gr”.
Το Documento έψαξε τα διαδικτυακά ίχνη και των δυο στο securitytrails.com, ένα από τα εγκυρότερα εργαλεία για την αναζήτηση παρουσίας στο ίντερνετ.
Οι υπόλοιπες πέντε ηλεκτρονικές διευθύνσεις των Ο.Σ.Τ.Κ που πήραν τη δουλειά, εμφανίζονται να διαθέτουν πρότερη του διαγωνισμού διαδικτυακή παρουσία.
Το πρωί της 6ης Απριλίου, λίγες μόνο ώρες μετά την λήξη της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, η αρμόδια επιτροπή που είχε συστήσει το Υπουργείο για να ελέγξει τους φακέλους των πλατφομαρχών έχει πάρει ήδη την απόφασή της. Φαίνεται πως το ελάχιστο αυτό χρονικό διάστημα ήταν υπεραρκετό για την «ομάδα αξιολόγησης ολοκληρωμένων συστημάτων τηλεκατάρτισης» προκειμένου να ελέγξει δεκάδες χιλιάδες σελίδες υλικού.
Ουσιαστικός έλεγχος φυσικά δεν έγινε ποτέ και έτσι οι «εκλεκτοί» πλατφορμάρχες με τις γαλάζιες σχέσεις πήραν τη δουλειά των εκατομμυρίων. Η συνέχεια είναι γνωστή με τα αίσχη των σκόιλ ελικίκου και μετζη του νέουκτη που κατέκλυσαν τα social media.
Ποιοί βρίσκονται από πίσω
Διόλου τυχαία δεν είναι τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τις πλατφόρμες που φάνηκαν να υπάρχουν για πρώτη φορά στο διαδίκτυο δυο ημέρες πριν τη λήξη του «διαγωνισμού».
Η πλατφόρμα voucher.freestudies.gr ανήκει σε εταιρεία τοπικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας. Ο λόγος για τον πρόεδρο της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Αλεξάνδρειας, Νίκο Τάκη.
Πρόκειται για τον επιχειρηματία που έγινε viral στο διαδίκτυο πριν από λίγες ημέρες με αφορμή το φιάσκο των voucher. Σε βίντεο που υπάρχει, εμφανίζεται να πανηγυρίζει τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές και με περίσσια χαρά (θράσος) να λέει ότι «έχουν» και υπουργό! (https://www.documentonews.gr/article/o-epixeirhmatias-poy-panhgyrize-gia-th-nd-kai-ton-ypoyrgo-apodekth-twn-voucher-video)
«Πήραμε τι νταπλ, πήραμε ευρωεκλογές, πήραμε Περιφέρεια, πήραμε δημαρχία, έχουμε τώρα και υπουργό! Τι άλλο; Υγεία νά ‘χουμε από δω και πέρα», φώναζε συγκεκριμένα ο γαλάζιος λίγους μήνες πριν η Νέα Δημοκρατία επιχειρήσει να του δώσει ζεστό χρήμα από τα voucher του εξευτελισμού. Στην ίδια εκδήλωση μιλούσε και για έναν Κυριάκο Μητσοτάκη που φέρνει την… αξιοκρατία.
Ο κ. Τάκης εμφανίζεται σε διάφορες φωτογραφίες να καμαρώνει αγκαλιά με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και άλλα πολλά γαλάζια στελέχη.
Εκτός από πλατφορμάρχης είναι και ΚΕΚάρχης (RAM computer, ELKEDIM και Easy Computer). Έτσι, θα λάμβανε περισσότερο χρήμα. Μάλιστα, ως “τυράκι” σε ωφελούμενος επιστήμονες έδινε δήθεν προνόμια και παροχές επιπρόσθετης αξίας 1200 ευρώ ενώ μοίραζε και δώρα (tablet, camera, smarwatch κ.α).
Πίσω από την πλατφόρμα voucher.eclassroom.gr βρίσκεται ο Χαράλαμπος Ζαφειρόπουλος. Ειδικότερα ανήκει στην ΑΠΟΨΗ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ε.Ε. Η οικογένεια Ζαφειρόπουλου είναι άκρως δραστήρια έχοντας στην ιδιοκτησία της πάρα πολλές εταιρείες.
Ο Ζαφειρόπουλος έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Νίκο Πιτσούλη, του οποίου συμφερόντων είναι η πλατφόρμα edimitra.gr, μια από τις επτά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας τα ΚΕΚ ΑΠΟΨΗ και ΚΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ, ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο υποκλοπής προσωπικών δεδομένων χιλιάδων ανέργων του ΟΑΕΔ το 2013 που έσκασε επί υπουργίας πάλι του Γ. Βρούτση. Το λογισμικό που φέρεται να έκλεβε τα δεδομένα ανήκε στην εταιρεία BeeGroup Α.Ε, ιδιοκτησίας του Ν. Πιτσούλη.
Το 2015 Ζαφειρόπουλος και Πιτσούλης είχαν ιδρύσει την Κοινοπραξία ΔΗΜΗΤΡΑ” Ε.Σ. Α.Ε. – Κ.Ε.Κ. ΑΠΟΨΗ Α.Ε. “ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ” για να λάβουν μέρος σε διαγωνισμό του ΟΑΕΔ “ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ”. Άλλη κοινοπραξία των δυο κηρύχθηκε έκπτωτη, όπως ανέφερε η ΕΦΣΥΝ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Και αυτός ο “πλατφορμάρχης” θα λάμβανε περισσότερα χρήματα μέσω από αρκετά ΚΕΚ που είναι ιδιοκτησίας του.