«Σκάνδαλο Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου»: Τέλος στην απιστία με τη βούλα της κυβέρνησης – Απαλλαγή από την απάτη

Έξι χρόνια μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων για το αποκαλούμενο τότε σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, δια της χορηγήσεως επισφαλών δανείων κατά την χρονική περίοδο 2008-2010, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας απάλλαξε όλους τους κατηγορούμενους από το αδίκημα της απάτης.

Απαλλακτική εισήγηση είχε κάνει και η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για όλους τους κατηγορούμενους ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο τότε πρόεδρος του ΤΤ, Άγγελος Φιλιππίδης.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση την οποία υιοθέτησε το δικαστήριο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Τ που ενέκριναν τα επίμαχα δάνεια δεν εξαπατήθηκαν καθώς γνώριζαν το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ του δανειολήπτη επιχειρηματία Δημ. Κοντομηνά και του ΤΤ ενώ ούτε ο επιχειρηματίας παρουσίασε ψευδή στοιχεία στα μέλη του ΔΣ.

Μάλιστα όπως υποστήριξε η εισαγγελέας η έκθεση της Deloitte που αφορούσε στην αξία της εταιρείας Bestline συμφερόντων Δημ. Κοντομηνά ήταν σωστή, και άρα ορθώς το πιστωτικό ίδρυμα στηρίχθηκε σε αυτήν για την έγκριση των δανείων.

Αξίζει να επισημανθεί ότι και σε αυτή την υπόθεση, όπως συνέβη με την συντριπτική πλειοψηφία των δικογραφιών με τραπεζικά σκάνδαλα,τα αδικήματα της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αντιμετώπιζαν κάποιοι από τους 35 κατηγορούμενους πετάχτηκαν στον …κάλαθο των αχρήστων καθώς η δίωξη κηρύχθηκε απαράδεκτη χάρη στο νόμο της Κυβέρνησης της ΝΔ που ορίζει ότι για τέτοιες υποθέσεις απαιτείται πλέον έγκληση των τραπεζών για να ερευνηθούν σε ποινικό επίπεδο. 

Εν προκειμένω, η εκκαθαρίστρια εταιρεία (PQH) δεν κατέθεσε σχετική δήλωση, κινούμενη στο ίδιο μοτίβο με τις διευθύνσεις των τραπεζών σε πλείστες άλλες παρόμοιες υποθέσεις. Έτσι η απιστία έπαυσε με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).