Σκάνδαλο στον ΟΗΕ: Ο πρόεδρος της Κολομβίας έδωσε ψεύτικες πληροφορίες για τη δράση των Κολομβιανών ανταρτών στη Βενεζουέλα

Σκάνδαλο στον ΟΗΕ: Ο πρόεδρος της Κολομβίας έδωσε ψεύτικες πληροφορίες για τη δράση των Κολομβιανών ανταρτών στη Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε υπέβαλε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έναν φάκελο με “αποδείξεις” για την παρουσία ανταρτών του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) στη Βενεζουέλα.

Ωστόσο, όπως επαλήθευσε το Γαλλικό Πρακτορείο, τουλάχιστον δύο από τις φωτογραφίες που περιλαμβάνονταν στο υλικό αυτό είχαν τραβηχτεί στην Κολομβία και μάλιστα η μία πριν από μερικά χρόνια.

Ο Ντούκε ανήρτησε στο Twitter τις υποτιθέμενες φωτογραφίες από τη δράση των ανταρτών του ELN στη Βενεζουέλα, τις οποίες παρέδωσε την Πέμπτη στον Γκουτέρες. Όπως γράφει, η μία δείχνει αντάρτες “να κάνουν κατήχηση” σε μαθητές “αγροτικών σχολείων” στην πολιτεία Τατσίρα της Βενεζουέλας, τον Απρίλιο του 2018.

Στη φωτογραφία εικονίζονται άνδρες και γυναίκες ντυμένοι με στολές παραλλαγής, ένοπλοι, με κόκκινα και μαύρα περιβραχιόνια (τα χρώματα του ELN), μαζί με τουλάχιστον 11 παιδιά.

Όμως η εφημερίδα El Colombiano του Μεντεγίν διαψεύδει τον πρόεδρο: όπως ανέφερε, η φωτογραφία δόθηκε στην εφημερίδα το 2015 από μέλη της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών που της είπαν ότι επρόκειτο όντως για αντάρτες του ELN που στρατολογούσαν ανηλίκους στο Ελ Τάμπο, στην επαρχία Κάουκα της Κολομβίας, που απέχει σχεδόν 1.200 χιλιόμετρα από την Τατσίρα. Η εφημερίδα δημοσίευσε τη φωτογραφία στις 7 Ιουνίου 2015, μαζί με ένα ρεπορτάζ για τη στρατολόγηση παιδιών από τους αντάρτες.

“Αυτή η πληροφορία δεν αφορά τον ELN στη Βενεζουέλα, είναι από την Κάουκα. Την είχαμε κατ’ αποκλειστικότητα το 2015. Μας την έδωσε η υπηρεσία πληροφοριών”, δήλωσε ο Χαβιέρ Αλεχάντερ Μασίας, ο υπεύθυνος του τμήματος “Ειρήνη και Ανθρώπινα Δικαιώματα” της El Colombiano. Ο Μασίας ήταν εκείνος που είχε γράψει το άρθρο το 2015. Είχε πάει στο Ελ Τάμπο για να κάνει ρεπορτάζ για τη στρατολόγηση ανηλίκων από τους αντάρτες του ELN και των FARC, που τα επόμενα χρόνια κατέθεσαν τα όπλα, αφού υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία το 2016.

Μια πηγή του προεδρικού μεγάρου, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι διεξάγεται έρευνα για το θέμα, όμως επέμεινε ότι η επίμαχη φωτογραφία τραβήχτηκε μεν στην Τατσίρα της Βενεζουέλας, αλλά το 2013. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από άλλη, ανεξάρτητη πηγή, το πού τραβήχτηκε η φωτογραφία. Είναι όμως δεδομένο ότι δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 7 Ιουνίου 2015 από την El Colombiano.

Εξάλλου, στα έγγραφα που παρέδωσε στον Γκουτέρες ο Ντούκε αναφέρεται ότι διαπράχθηκε μια “σφαγή” στην πολιτεία Μπολίβαρ της Βενεζουέλας τον Οκτώβριο του 2018, σε συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών του ELN και μελών συμμοριών, των λεγόμενων “πράνες”. Η πληροφορία αυτή συνοδευόταν από τη φωτογραφία μιας ξύλινης καλύβας, στην οποία ήταν ζωγραφισμένο το έμβλημα του ELN. Ο άνθρωπος που τράβηξε τη φωτογραφία δεν ήταν άλλος από τον φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Λουίς Ρομπάγιο, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η καλύβα δεν βρίσκεται στην Βενεζουέλα αλλά στην περιοχή Κατατούμπο της Κολομβίας, όπου έκανε ρεπορτάζ πέρσι τον Δεκέμβριο.

Η Κολομβία κατηγορεί συχνά τη Βενεζουέλα ότι δίνει άσυλο τους Κολομβιανούς αντάρτες και τους εμπόρους ναρκωτικών. Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ιβάν Ντούκε ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση, παρουσιάζοντας έναν “φάκελο” 128 σελίδων, με “ακλόνητες αποδείξεις”.

Documento Newsletter