«Τοίχο» έπιασαν τα κατασκευασμένα επιχειρήματα της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να συγκαλύψουν τις ευθύνες του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων του υπουργού Χατζηδάκη, του στρατηγού Φλώρου και άλλων από την ΕΥΠ, αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «αναβάθμισε» τις συκοφαντίες και τις επιθέσεις κατά του Documenton που έχει φέρει στο φως το σκάνδαλο, εντάσσοντάς το στα «ρυπαρά δίκτυα» με τα οποία πασχίζει να ξεπλύνει τον πρωθυπουργό.
«Τα ρυπαρά δίκτυα αποτελούνται από αυτούς που έχουν στην κατοχή τους το υλικό των επισυνδέσεων, υποτιθέμενο ή πραγματικό, και μπορούν να το δημοσιεύουν κόβοντας και ράβοντας κατά το δοκούν. Αποτελούνται από αυτούς που είχαν στην κατοχή τους αυτό το υλικό και από τους πραματευτάδες, εκείνους που το διακίνησαν, ανάμεσα σε αυτούς που το είχαν στην κατοχή τους και αυτούς που το δημοσιεύουν» ανέφερε κατά τη διάρκεια της μονοθεματικής ενημέρωσης πολιτικών συντακτών της Πέμπτης, με την οποία ο Γιάννης Οικονόμου επιχείρησε να εξασφαλίσει ένα ακόμα πεδίο μονολόγου για την κυβέρνηση, με τα ερωτήματα του documentonews.gr να ζητούν απαντήσεις και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μένει στα συκοφαντικά μισόλογα.
«Οποιοσδήποτε θέλει περισσότερες και πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, ονόματα δηλαδή εκτός από αυτά που είναι γνωστά, δεδομένο ότι ξέρουμε που δημοσιεύονται, δεν έχει από το να ξεκινήσει από τον τελευταίο κρίκο του νήματος. Δηλαδή από εκεί που δημοσιεύτηκαν και ψάχνοντας να πάει προς τα πίσω, θα βρει και τους πραματευτάδες και τους κατόχους των ρυπαρών δικτύων» συμπλήρωσε σε ερώτηση που τον καλούσε να μιλήσει για τα «ρυπαρά δίκτυα» πίσω από τα οποίο ο ίδιος και η κοινοβουλευτική ομάδα κρύβουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκαλώντας τα ερωτήματά μας.
Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος; Μιλάτε για ρυπαρά δίκτυα, τα συνδέετε με κάποιο τρόπο με τα μέσα ενημέρωσης -και το Documento καταλαβαίνω- που δημοσιεύουν στοιχεία για την υπόθεση εδώ και καιρό;» τον καλέσαμε σε απαντήσεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως μιλάμε για την ΕΥΠ της οποίας την εποπτεία πήρε ο Κυρ. Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
«Προσδιόρισα ποια κατά την εκτίμησή μας είναι η σύνθεση των ρυπαρών δικτύων. Να τα ξαναπώ άλλη μια φορά, τα έχω πει αρκετές φορές. Από την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου στην κυβέρνηση δεν είχε περιέλθει το παραμικρό στοιχείο των επισυνδέσεων ή των υποτιθέμενων επισυνδέσεων, αυτό είναι μιας άλλης τάξεως συζήτηση. Το παραμικρό στοιχείο, όλα αυτά που βλέπουμε και διαβάζουμε δεν είχαν περιέλθει σε γνώση του πρωθυπουργού ή του Μεγάρου Μαξίμου. Αντιθέτως τα είδαμε να φτάνουν σε συγκεκριμένους μέσω μιας προνομιακής και συστηματικής έτσι μεταχείρισης σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις» περιέγραψε ο Γ. Οικονόμου, επιχειρώντας να πείσει δημοσιογράφους, πολίτες και κόμματα που απευθύνουν ερωτήματα πως ο Κυρ. Μητσοτάκης, το επιτελείο του και η κυβέρνηση δεν γνώριζαν τίποτα, καθώς και πως ευθύνη για τα πεπραγμένα της υπηρεσίας της οποία την εποπτεία ακόμα έχει, έχει το Μέσο που δημοσιεύει τα όσα αντιθεσμικά συμβαίνουν.
«Τούτων δοθέντων, τα ρυπαρά δίκτυα συγκροτούνται από αυτούς που τα δημοσιεύουν, άγνωστο με ποιον τρόπο τα απέκτησαν, άγνωστο ποιο από αυτά είναι αλήθεια και ποια ψέματα, που μπορούν κόβοντας και ράβοντας να δημιουργούν τις εντυπώσεις και εν πάσει περιπτώσει την πραγματικότητα που θέλουν. Από εκείνους που τα είχαν στην κατοχή τους, δεν ξέρω πως τα είχαν στην κατοχή τους. Και από εκείνους που τα μετέφεραν από εκείνους που τα είχαν στην κατοχή τους σε εκείνους που τα δημοσιεύουν» συνέχισε στην νέα γραμμή χυδαιότητας του Μεγάρου Μαξίμου ο εκπρόσωπός του, αναγκάζοντάς μας να ζητήσουμε ακόμα περισσότερες πληροφορίες για όσα αναφέρει, αλλά και εξηγήσεις για πρόσωπα όπως η εισαγγελέας Βλάχου της ΕΥΠ που παρότι υπογράφει τις «νόμιμες επισυνδέσεις» του «ρυπαρού δικτύου», σήμερα ακόμα παραμένει στη θέση της.
«Άρα καταλαβαίνω κατηγορείτε τα μέσα που δημοσιεύουν τις πληροφορίες αυτές. Είναι μέρος των ρυπαρών δικτύων η εισαγγελέας Βλάχου που υπογράφει τις νόμιμες επισυνδέσεις;» ρωτήσαμε εκ νέου τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος αφού υποστήριξε πως «μίλησε πάρα πολύ συγκεκριμένα» επιδόθηκε σε ρεσιτάλ παραπλανητικής γενικότητας.
«Είπα εκείνοι που τα είχαν στην κατοχή τους. Δεν ξέρω ποιοι είχαν στην κατοχή τους αυτού του είδους τις πληροφορίες, το υλικό, το οτιδήποτε, δεν ξέρω ποιος το είχε στην κατοχή του. Αυτός που το έδωσε σε ενδιάμεσους, εάν δεν το έδωσε ο ίδιος στον τελικό του προορισμό, και προφανώς ο τελικός προορισμός. Είμαι πάρα πολύ συγκεκριμένος. Δεν αναφέρομαι σε ονόματα διότι δεν ξέρω ονόματα. Αν κάποιος θέλει να ψάξει να βρει ονόματα, έχει έναν κρίκο της αλυσίδας για να ξεκινήσει, τον τελευταίο. και πηγαίνοντας προς τα πίσω θα φτάσει στην άκρη του νήματος» επέμεινε ο Γ. Οικονόμου, μην αφήνοντας περιθώριο για παρανοήσεις πως η νέα γραμμή της κυβέρνησης απέναντι στο Documento, μετά από τις συκοφαντίες και τη λάσπη των «μυθευμάτων» και των «μύθων του Αισώπου» που κατέπεσαν με πάταγο, θα είναι αυτή των υποννοουμένων για σχέσεις με τα «ρυπαρά δίκτυα» που έχει μηχανευτεί το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου για να κρύψει τις ρυπαρές ευθύνες του.
Δεν ξέρουν, δεν είδαν -προς θεού, όχι ο Μητσοτάκης
Στη συνέχεια δε, καθότι επανειλημμένα αναφέρεται πως «πρωθυπουργός, Μαξίμου και κυβέρνηση δεν γνώριζαν» ρωτήσαμε από «που προκύπτει πως ο πρωθυπουργός που έχει την εποπτεία της ΕΥΠ δεν έχει καμία γνώση για το τι συμβαίνει όσον αφορά τα ρυπαρά δίκτυα», καθώς επίσης μία απάντηση για το εάν θα αναλάβει κανείς την πολιτική ευθύνη που βαραίνει και πάλι τον Κυρ. Μητσοτάκη. Στο εν λόγω ερώτημα πλέον είχαμε την αποθέωση των κυβερνητικών αδιεξόδων, αφού όπως φαίνεται από την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, τα πρόσωπα και οι καταστάσεις που προστατεύει το Μέγαρο Μαξίμου είναι πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να «σηκώσει».
«Έχουν παρθεί αποφάσεις ανάληψης πολιτικής ευθύνης και απομάκρυνσης ανθρώπων από την ΕΥΠ για μια σειρά από λόγους. Δεν συνδέονται οι λόγοι αυτοί ενδεχομένως με τα ρυπαρά δίκτυα, αλλά με το ότι γίνανε κάποια πράγματα εκτός πλαισίου που δεν θα έπρεπε να είχαν συμβεί. Ο πρωθυπουργός ήταν πολύ αναλυτικός σε όλα αυτά. Έχουν αναληφθεί θεσμικές πρωτοβουλίες θωράκισης θεσμικών δομών του κράτους, προεξαρχούσης της ίδιας της ΕΥΠ» ανέφερε ο Γ. Οικονόμου, που επιχείρησε να μας πείσει πως οι παραιτήσεις του καλοκαιριού, των κ.κ. Κοντολέωντα και Δημητριάδη δεν αφορούν τα «ρυπαρά δίκτυα». Μάλιστα, ζητήσαμε και σχετική διευκρίνιση.
«Οπότε μας λέτε ότι είναι άλλο οι παραιτήσεις Κοντολέων-Δημητριάδη και άλλο τα ρυπαρά δίκτυα;» ρωτήσαμε εκ νέου, με την απάντηση να είναι αποκαλυπτική, μέσα στη γενική συσκότιση που επιχειρεί ο εκπρόσωπος εξ ονόματος Μεγάρου Μαξίμου.
«Σας λέω ότι ανελήφθησαν πολιτικές ευθύνες για τον τρόπο που γινόντουσαν διάφορα πράγματα στην ΕΥΠ, δεν μείναμε εκεί. Δεύτερον ανελήφθησαν και θεσμικές πρωτοβουλίες οι οποίες θωρακίζουν έτη περαιτέρω την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας έτσι ώστε να προστατεύονται θεμελιώδη δικαιώματα, να μπουν παραπάνω φίλτρα εισαγγελικών και όχι μόνο λειτουργών σε ότι αφορά μια κατηγορία προσώπων, φίλτρα που έλειπαν προηγουμένως. Και δεύτερον να μην απονευρωθει ένας κρίσιμος για την κρατική ασφάλεια βραχίονας της λειτουργίας του κράτους όπως είναι οι εθνικές υπηρεσίες» ήταν η απάντησή του για τις παραιτήσεις του καλοκαιριού.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί και η απάντηση του Γ. Οικονόμου σε ένα άλλο ερώτημα για τις αποκαλύψεις Τσίπρα από την ενημέρωση που είχε από την ΑΔΑΕ για τα έξι παρακολουθούμενα πρόσωπο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να απαντήσει εάν οι παρακολουθήσεις αυτές θεωρούνται για το Μαξίμου εξίσου «λάθος» όπως θεωρήθηκε η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.
Ο Γ. Οικονόμου, αφού κράτησε αποστάσεις ακόμα και από την τεκμηριωμένη -πλέον- αποκάλυψη των παρακολουθήσεων, σημείωσε πως «θα πρέπει να υπήρχε ισχυρότατη πολιτική τεκμηρίωση για να πει κανείς ότι έπρεπε να συμβαίνει κάτι τέτοιο» αναφορικά με τα παρακολουθούμενα πρόσωπα. Μία απάντηση που επιμένει να καλύπτει με μανδύα νομιμότητας τις παρακολουθήσεις, σε απόλυτη αντίφαση με την συνεχή -και σήμερα- προσπάθεια να μείνει εκτός κάδρου ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφού σε διάρκεια 20 λεπτών της σημερινής ενημέρωσης, διάφορες παραλλαγές της φράσης «ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε» ακούστηκε ουκ ολίγες φορές.