Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Η αντιπολίτευση σέρνει την κυβέρνηση σε εξεταστική

Με την πρόταση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ για διερεύνηση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων τάσσονται ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης επιδίωξε να μη χάσει το… θεσμικό του πρόσωπο, παρότι υπήρξε πρωταγωνιστής-θύμα παρακολούθησης από την ΕΥΠ, πέρα από την απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του με το λογισμικό υψηλής τεχνολογίας. Μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις «έδειξε» ευθέως τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Μάλιστα εμφανίστηκε με το σύνθημα «όλα στο φως».

Θέτει ως προτεραιότητα τη διαλεύκανση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη και παράλληλα προτάσσει την ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν πολιτικών ευθυνών. Θετικά βλέπει την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Οπως δήλωσε στο Documento o εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος: «Θα ανταποκριθούμε και παράλληλα θα αναλάβουμε και άλλες πρωτοβουλίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Για να συμπληρώσει ότι είναι καίριο να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές από τον Περισσό, και το ΚΚΕ θα ανταποκριθεί στο αίτημα για τη σύσταση εξεταστικής σχετικά με τις παρακολουθήσεις. Οπως ανέφεραν: «Το ΚΚΕ πάντα συμβάλλει, αν και με βάση πρότερες περιπτώσεις έχει φανεί ότι οι εξεταστικές δεν είναι πανάκεια για να φωτιστεί η αλήθεια». Θετικά φαίνεται ότι θα κινηθεί και το ΜέΡΑ25, αν και δεν συμφωνεί γενικά με εξεταστικές που μετατρέπουν τη Βουλή σε δικαστήριο. Σε ένα κλίμα ζοφερό, με τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αναδεικνύονται βαριές από όλες τις πτυχές της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, η ΝΔ αναγκάστηκε να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα για εξεταστική επιτροπή, αν και έθεσε πολλούς αστερίσκους… Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έθεσε ως προϋπόθεση να τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας.

Παράλληλα το ζήτημα της προσφυγής σε εκλογές πλανάται στον αέρα – ήδη έγιναν αναφορές από κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, αμέσως μετά τις παραιτήσεις των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού. Παράλληλα, όμως, έχει ξεκινήσει το ξήλωμα του… γαλάζιου πουλόβερ και το ΚΙΝΑΛ δεν αφήνει να μένουν ασχολίαστες οι διαρροές από το Μαξίμου, όπως αυτή το απόγευμα της Παρασκευής περί τηλεφωνήματος του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη στη Χαριλάου Τρικούπη. Το ΠΑΣΟΚ με αυτή την αφορμή τον έβαλε στο κάδρο των ευθυνών, σημειώνοντας μάλιστα ότι «ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Κοντολέων βρέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και δεν είπαν την αλήθεια»…

Η υπόθεση στο Ευρωκοινοβούλιο

Πάντως αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις. Δεν αποκλείεται ακόμη και να συγκροτηθεί επιτροπή έρευνας για την υπόθεση Ανδρουλάκη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οσο περνά ο καιρός αποκτούν νέα δυναμική τοποθετήσεις πηγών της Χαριλάου Τρικούπη, με βάση την έκθεση των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ. Περιέγραφαν τεχνικά τη διαδρομή της απόπειρας να παραβιαστεί η τηλεφωνική συσκευή του Ν. Ανδρουλάκη μέσω SMS που περιείχε λινκ το οποίο αν ενεργοποιούνταν από τον παραλήπτη πατώντας πάνω του θα εγκαθίστατο το κακόβουλο λογισμικό Predator, όπως έγινε στην περίπτωση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος το ενεργοποίησε, σε αντίθεση με τον Ν. Ανδρουλάκη. Ομως έχει σημασία ότι η ενημέρωση από τη Χαριλάου Τρικούπη την ημέρα που «έσκασε» το θέμα (26-7-2022) μιλούσε για ελέγχους από το Ευρωκοινοβούλιο που εντόπισαν την απόπειρα παγίδευσης, ότι «τεχνικοί σύμβουλοι δεν αποκλείουν εξάλλου την ακρόαση με άλλα συστήματα που δεν αφήνουν ίχνη»…

Για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων η Χαριλάου Τρικούπη είχε χαράξει τη ρότα τής κατά κύματα ανάδειξης νέων στοιχείων. Ομως πολιτικά έδινε την εντύπωση –και σχολιαζόταν– ότι κινείται με «σβηστά» τα αντανακλαστικά της, σε σημείο που να προκαλούνται ερωτήματα για τη στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετά τον εντοπισμό απόπειρας παραβίασης του κινητού τηλεφώνου του επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ μέσω ενός κακόβουλου λογισμικού υψηλής τεχνολογίας. Η ηγεσία του πορευόταν αποφεύγοντας έως πρότινος να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρότι ήδη πληττόταν από συνεχείς αποκαλύψεις για τον τρόπο που η διακυβέρνηση της «καμαρίλας» αφήνει, αν μη τι άλλο, «τρύπες» και θεσμικά κενά, από όπου εισχωρούν κοριο-λογισμικά παντός τύπου κακόβουλων συμφερόντων.

Αρχίζουν οι δηλώσεις των στελεχών

Λίγες ώρες αφότου παραιτήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, η Χαριλάου Τρικούπη άρχισε προσεκτικά να εκφράζει τις θέσεις της για τις εξελίξεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων μέσω κορυφαίων στελεχών της. Με διαφορετικό τρόπο στάλθηκε το μήνυμα ότι «υπάρχει τεράστιο σκάνδαλο», ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης «πρέπει να απολογηθεί» και ότι οι κάλπες βρίσκονται πια κοντά…

Η αρχή έγινε με αναρτήσεις στα social media από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βουλευτή Μιχάλη Κατρίνη («Από σήμερα, οι πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού είναι δεδομένες» έγραψε) και στη συνέχεια από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Ουσιαστικά έθεσαν θέμα παραίτησης του πρωθυπουργού, μετά τις αποκαλύψεις που έχουν τη μορφή πολιτικής χιονοστιβάδας. Ανέδειξαν μια τριπλέτα τοποθετήσεων για να περιγράψουν τη νοσηρή κατάσταση με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και την ΕΥΠ και να δώσουν το σήμα της επόμενης μέρας: για την παγίδευση του κινητού του προέδρου του ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη χρησιμοποιήθηκαν σκοτεινές πρακτικές από το παρελθόν, είναι βαριές οι πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση δεν έχει ηθική νομιμοποίηση.

Μάλιστα η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κώστα Σκανδαλίδη σκιαγράφησε τη γραμμή του κόμματος που προτάσσει την ανάγκη της προστασίας των δημοκρατικών θεσμών και φτάνει ως την προσφυγή στις κάλπες.