Σκάνδαλο Novartis: Πρωτοφανής απόφαση – Κόντρα στον Άρειο Πάγο, αποκαλύπτουν τα στοιχεία των προστατευόμενων μαρτύρων

Σκάνδαλο Novartis: Πρωτοφανής απόφαση – Κόντρα στον Άρειο Πάγο, αποκαλύπτουν τα στοιχεία των προστατευόμενων μαρτύρων

Παρά το βούλευμα του Αρείου Πάγου που είχε ξεκαθαρίσει τι ισχύει για τους προστατευόμενους μάρτυρες, η οικονομική εισαγγελία αίρει το καθεστώς της δικαστικής προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων για το σκάνδαλο Novartis. Πρόκειται για μία πρωτοφανή απόφαση που χρονικά έρχεται μετά το αίτημα του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, που είχε ζητήσει να αποκαλυφθεί η ταυτότητα της «Αικατερίνης Κελέση» και του «Μάξιμου Σαράφη», οι οποίοι ήταν μέχρι σήμερα υπό καθεστώς προστασίας, μία κίνηση που είχε ερμηνευτεί ως μοχλός πίεσης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διαβάστε περισσότερα: Σκάνδαλο Novartis: Ο Σαμαράς ζητά να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων

Βέβαια, αυτή η απόφαση αναμένεται να φέρει την ελληνική δικαιοσύνη αντιμέτωπη με την αμερικανική. Συγκεκριμένα, όπως είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του στο Documento, πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, ο γνωστός δικηγόρος, Στίβεν Κον, ο οποίος εκπροσώπησε τους μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού: «προστατεύονται από την αμερικανική νομοθεσία και το δίκαιο των ΗΠΑ».

Ακόμα, είχε ξεκαθαρίσει πως σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση επιχειρούσε να αποκαλύψει τα ονόματα των πληροφοριοδοτών, με αίτημα που θα καταθέσει στις ΗΠΑ, θα ζητήσει «την αποπομπή της Ελλάδας από τον ΟΟΣΑ» και την «έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από την Interpol για τη σύλληψη των Ελλήνων αξιωματούχων», για «παρεμπόδιση της αμερικανικής Δικαιοσύνης και παραβίαση των δικαιωμάτων των πληροφοριοδοτών».

Διαβάστε περισσότερα:  Σκάνδαλο Νovartis – Στίβεν Κον: Να σταματήσει ο εκφοβισμός των μαρτύρων (συνέντευξη)

Κοντολογίς, με απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας, μπαίνει στον «πάγο» κάθε προστασία των συγκεκριμένων προσώπων και έτσι μπορούν να στραφούν εναντίον τους δικαστικά, όλα τα πρόσωπα για τα οποία κλήθηκαν να καταθέσουν.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε ανάρτησή του στο Facebook γράφει: «Η απόφαση της Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη κι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Νovartis. Θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας.
Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτήν την εξέλιξη.Έρχεται η ώρα της αλήθειας. Μέχρι τέλους.
Για όλα – και για όλους!»

Τι ανέφερε το βούλευμα

Σύμφωνα με απόσπασμα του βουλεύματος 25/2022 του Δικαστικού Συμβουλίου του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που είχε δημοσιεύσει από τον περασμένο Ιούλιο το documentonews.gr, η αιτίαση του πρώην πρωθυπουργού ότι «ο χαρακτηρισμός τους ως “προστατευομένων” ήταν εκτός νόμου εξ υπαρχής», έχει ήδη απορριφθεί εδώ και περίπου δύο χρόνια. Προφανώς, η απόφαση δεν μπορεί νομικά να ανατραπεί.

Συγκεκριμένα, το βούλευμα 25/2022 αναφέρει σχετικά: «Η αιτίαση ότι παρανόμως χαρακτηρίσθηκαν ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος διότι προσδοκούν ίδιο όφελος από τις καταθέσεις τους στις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ είναι απορριπτέα. Τούτο διότι η ύπαρξη τυχόν ιδίου οικονομικού οφέλους κατά το νομικό καθεστώς των ΗΠΑ δεν απαγορεύει τον ως άνω χαρακτηρισμό τους από την εισαγγελία διαφθοράς στην Ελλάδα, εφόσον το όφελος αυτών -χρηματικό ποσό, που έλαβαν ή πρόκειται να λάβουν από τις αρχές των ΗΠΑ, δεν έχει ως προϋπόθεση την κατάθεσή τους στην Ελλάδα, δηλαδή οι καταθέσεις στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα δεν συνδέονται αιτιωδώς και συνακόλουθα η κατάθεσή τους στις ΗΠΑ δεν τους καθιστά ανεπιτήδειους μάρτυρες στην Ελλάδα».

Διαβάστε περισσότερα: Σκάνδαλο Novartis: Η ελληνική δικαιοσύνη έχει ήδη απορρίψει αντίστοιχο αίτημα Σαμαρά να αποκαλυφθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Διαβάστε επίσης:

«Εξαφάνισε» τη μετωπική Μητσοτάκη – Σαμαρά ο Άδωνης: «Αυτές είναι δικές σας ερμηνείες» (Video)

Κακλαμάνης για πόλεμο Μητσοτάκη-Σαμαρά: Υπάρχουν «κακές διαπροσωπικές σχέσεις» – Να πάρει πρωτοβουλία για επικοινωνία ο πρωθυπουργός

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτός ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να ξεγλιστρήσει από τη χυδαιότητα και την πραγματικότητα

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter