Σκάνδαλο Novartis: Με 57 λέξεις Φλωρίδη στον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αποκαλύπτονται οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Προσθέτοντας 57 λέξεις στον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, στο άρθρο που αφορά την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος οδήγησαν στο πραξικόπημα της άρσης της ανωνυμίας των μαρτύρων της Novartis.

Με την τροποποίηση αυτή δίνεται η δυνατότητα στον εισαγγελέα να κρίνει κατά περίσταση και να συνεχίσει ή όχι την προστασία των μαρτύρων. Πρόκειται για μια νομική εκτροπή και χρήση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όχι για να αποδοθεί Δικαιοσύνη, αλλά για να πετύχουν αυτό που επιθυμούσαν. Είναι σημαντικό ότι πολιτικοί που τα ονόματά τους είχαν εμπλακεί στην υπόθεση Novartis, και συγκεκριμένα ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Άδωνης Γεωργιάδης, είχαν προαναγγείλει, παρά το αυστηρό νομικό καθεστώς που προστάτευε τους μάρτυρες, ότι θα τους εκδικηθούν.

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε επιχειρήσει να αρθεί η ασυλία των μαρτύρων, με το νομικό επιχείρημα ότι αφού θα είχαν αμοιβές στις ΗΠΑ, δεν θα μπορούσαν να καταθέσουν ως προστατευόμενοι μάρτυρες στην Ελλάδα.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (Άρειος Πάγος) με ένα κατηγορηματικό σκεπτικό είχε απορρίψει αυτό το αίτημα και είχε συνεχίσει την προστασία των μαρτύρων. Αφού λοιπόν ο Αντώνης Σαμαράς απέτυχε τότε μεθόδευσαν να δημιουργήσουν νομική εντύπωση, να φτιάξουν νέο νόμο , μέσω των τροποποιήσεων των κωδίκων του Γ. Φλωρίδη. Έτσι στον στο άρθρο 108 περί μέτρων προστασίας των μαρτύρων έβαλαν την διατύπωση:

«Η προσφορότητα και η αναγκαιότητα των μέτρων προστασίας εξετάζονται διαρκώς από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος δύναται, οποτεδήποτε, σε περίπτωση που έχουν επιβληθεί με διάταξή του να τα τροποποιήσει ή να τα ανακαλέσει ή σε διαφορετική περίπτωση να εισηγηθεί την τροποποίηση ή την ανάκλησή τους, όταν κατά την κρίση του διαφοροποιηθούν ή εκλείψουν οι λόγοι επιβολής τους.»

Με τον τρόπο αυτό ο εισαγγελέας μπορεί να αποφανθεί ότι υπάρχουν λόγοι να αρθεί η προστασία. Είναι δε τόσο απροκάλυπτη η προσπάθεια να τιμωρήσουν τους μάρτυρες μέσω νόμου που για τη συγκεκριμένη προσθήκη στο άρθρο δεν υπάρχει καν αιτιολογική έκθεση, όπως ορίζει ο νόμος. Αφού ψήφισαν λοιπόν την εν λόγω τροποποίηση τον Φεβρουάριο του 2024 όρισαν ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της συγκεκριμένης παραγράφου την 1η Μαΐου του 2024. Μερικές μόλις μέρες μετά, και συγκεκριμένα στις 26 Ιουνίου, ο Αντώνης Σαμαράς υπέβαλλε αίτημα ζητώντας την αποκάλυψη των ονομάτων των προστατευόμενων μαρτύρων. Όλη η μεθόδευση που οδηγεί στο πρωτοφανές, ένα κράτος να δημιουργεί νόμο και στη συνέχεια να χρησιμοποιεί τη Δικαιοσύνη για να αποκαλύψει μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος , δεν είναι παραβίαση του κράτους δικαίου για να εξυπηρετηθούν κάποιοι πολιτικοί, αλλά αποτελεί την ταφόπλακα για τον θεσμό του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Κανένας πολίτης δεν θα θελήσει να γίνει μάρτυρας για υποθέσεις διαφθοράς, ναρκωτικών, μαφίας, trafficking από τη στιγμή που γνωρίζει ότι δεν υπάρχει πραγματικό πλαίσιο προστασίας του και μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να αποκαλυφθεί.

Το κράτος δικαίου μετατρέπεται με τον πιο προκλητικό και ασφαλή τρόπο σε κράτος προστασίας της Μαφίας και της διαφθοράς.

Διαβάστε περισσότερα:  Σκάνδαλο Νovartis – Στίβεν Κον: Να σταματήσει ο εκφοβισμός των μαρτύρων (συνέντευξη)

Σκάνδαλο Novartis: Η ελληνική δικαιοσύνη έχει ήδη απορρίψει αντίστοιχο αίτημα Σαμαρά να αποκαλυφθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες

«Εξαφάνισε» τη μετωπική Μητσοτάκη – Σαμαρά ο Άδωνης: «Αυτές είναι δικές σας ερμηνείες» (Video)

Κακλαμάνης για πόλεμο Μητσοτάκη-Σαμαρά: Υπάρχουν «κακές διαπροσωπικές σχέσεις» – Να πάρει πρωτοβουλία για επικοινωνία ο πρωθυπουργός

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτός ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να ξεγλιστρήσει από τη χυδαιότητα και την πραγματικότητα