Τέσσερα χρόνια πρωτόδικα στον Νίκο Μανία για ψευδή καταμήνυση κατά των εισαγγελέων Ντζούρα, Μανώλη και Τουλουπάκη.
Την πρωτόδικη καταδίκη του Νίκου Μανία (πρώην «κλειδοκράτορα» του μηχανογραφικού συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων επί θητείας Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας, εξωτερικού συνεργάτη της Novartis και βασικού μάρτυρα των υποστηρικτών της «σκευωρίας Novartis» στην προανακριτική κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος ως μάρτυρας αρχικά είχε προσκομίσει στοιχεία-φωτιά για τον σκανδαλώδη τρόπο καθορισμού των τιμών φαρμάκου και στη συνέχεια επικαλέστηκε «πιέσεις» από τους αρμόδιους εισαγγελείς) αποφάσισε στις αρχές της εβδομάδας το Γ΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά για την κατηγορία της ψευδούς καταμήνυσης.
Ολα ξεκίνησαν με την υπηρεσιακή αναφορά που είχαν καταθέσει οι πρώην εισαγγελείς διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας, Στέλιος Μανώλης και Ελένη Τουλουπάκη στις 9 Οκτωβρίου 2019 στον τότε διευθύνοντα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών με κοινοποίηση στους αντεισαγγελείς του Αρειου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, αλλά και στον τότε επόπτη των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς Παναγιώτη Μπρακουμάτσο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να κινηθεί αυτεπαγγέλτως η σχετική διαδικασία κατά του Ν. Μανία για την κατηγορία της ψευδούς καταμήνυσης. Η δίκη διεξάχθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου με μάρτυρες τους τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς που ερεύνησαν το σκάνδαλο Novartis και η έδρα αποφάσισε την καταδίκη του πρώην συνεργάτη του υπουργείου Υγείας σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης και 2.000 ευρώ χρηματική ποινή, προσθέτοντας ακόμη μία δικαίωση στο πέτο της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, η οποία αθωώθηκε τον Μάρτιο του 2023 από το ειδικό δικαστήριο για τις εις βάρος της κατηγορίες αναφορικά με τη διερεύνηση του σκανδάλου με επίκεντρο την ελβετική φαρμακοβιομηχανία.
Ποιος είναι ο Μανίας
Ο διαχειριστής του πιο κρίσιμου εργαλείου στη διαδικασία της τιμολόγησης των φαρμάκων, ο οποίος είχε κάνει χρήση ευεργετικών διατάξεων ως εν δυνάμει κατηγορούμενος λόγω επιβαρυντικών καταθέσεων εναντίον του για να υπαχθεί σε καθεστώς μάρτυρα προστασίας δημόσιου συμφέροντος, είχε ρίξει στα σχοινιά τον Ανδρ. Λοβέρδο με όσα είχε καταθέσει ενόρκως ενώπιον του μεικτού κλιμακίου υπό την τότε γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, φέρνοντας στο φως τον τρόπο με τον οποίο ζημιώθηκε το δημόσιο μέσω σκανδαλωδών μεθοδεύσεων κατά τον καθορισμό των τιμών στα φάρμακα. Στην προανακριτική επιτροπή κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου ο Ν. Μανίας δήλωσε απερίφραστα ότι επιβεβαιώνει τις καταθέσεις στη Μ. Παπασπύρου, αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό όσα είχε αποκαλύψει για την τιμολόγηση των φαρμάκων που έγινε τον Ιούνιο του 2011. Οπως είχε αφηγηθεί ο ίδιος, κλήθηκε από την Επιτροπή Τιμολόγησης Φαρμάκων να υπολογίσει τις τιμές με διαφορετικά σενάρια. Από τον υπολογισμό προέκυπτε διαφορά 65 εκατ. ευρώ μεταξύ του σεναρίου που προέβλεπε ο νόμος και του σεναρίου που τελικά επιλέχθηκε και υπογράφηκε στη σχετική υπουργική απόφαση Λοβέρδου.
Πέραν αυτού, τα λεγόμενα του πρωτόδικα καταδικασθέντος ήταν η βασική αιτία άσκησης δίωξης κατά του Ανδρ. Λοβέρδου (απαλλάχθηκε τον Αύγουστο του 2022 από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών) με την κατηγορία της δωροληψίας για την εισαγωγή του φαρμάκου Gilenya στην αγορά. Στις 31 Οκτωβρίου 2018 κατά τη διάρκεια προκαταρκτικής εξέτασης στο γραφείο τής τότε γενικής επιθεωρήτριας ο Ν. Μανίας απάντησε σε σχετικό ερώτημα του μεικτού κλιμακίου: «Με βάση τα ευρήματα του συστήματος, εγώ υπολόγισα την τιμή του προϊόντος ως πρωτότυπο με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων. Το προϊόν τελικά τιμολογήθηκε με βάση τον μέσο όρο όλων των χωρών και όχι των τριών χαμηλότερων, ως ορφανό».
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο Ν. Μανίας σημείωσε πως «το συγκεκριμένο φάρμακο εισαγόταν εκτάκτως μέσω ειδικής διαδικασίας από τον ΕΟΦ. Η εταιρεία προσκόμισε φύλλο έρευνας με συγκεκριμένη προτεινόμενη τιμή. Από τη δική μου έρευνα, όμως, προέκυψαν ακόμη χαμηλότερες τιμές και αυτό συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση της εταιρείας. Το προϊόν τελικά κυκλοφόρησε χωρίς να γνωρίζω ποιος έλαβε την απόφαση και κατά παρέκκλιση της απαγόρευσης κυκλοφορίας νέου φαρμάκου».
Ως προς το «καπέλο» που προστέθηκε στην τελική τιμή του φαρμάκου, ο πρώην εξωτερικός συνεργάτης της Novartis αλλά και του υπουργείου Υγείας είχε υποστηρίξει: «Κατηγορηματικά καταθέτω ότι η τιμή που έλαβε το Gilenya δεν ήταν η τιμή που εγώ είχα υπολογίσει, αλλά ήταν υψηλότερη αυτής κατά 20 ευρώ επί της ex factory τιμής και περίπου 35 ευρώ υψηλότερη επί της λιανικής τιμής».
Οι… εισαγγελικές πιέσεις
Μαζί με τον πρώην επικεφαλής της Novartis στην Ελλάδα Κωνσταντίνο Φρουζή και τον σύμβουλο των υπουργών Υγείας Νίκο Μανιαδάκη, ο Ν. Μανίας ήταν ένα από τα τρία πετράδια στο στέμμα της δήθεν σκευωρίας Novartis. Και οι τρεις τους κατήγγειλαν στην προανακριτική επιτροπή –και όχι μόνο– τους αρμόδιους εισαγγελείς για «παράνομες πιέσεις» που σκοπό είχαν «να μιλήσουν σε βάρος πολιτικών προσώπων ενώ δεν είχαν τίποτε εναντίον τους», όπως σημειώνεται στο πόρισμα της πλειοψηφίας.
Ο «κομπιουτεράς», λοιπόν, πυροδοτώντας πλήθος δημοσιευμάτων από τον συμπολιτευόμενο Τύπο, κατηγόρησε τους Χρ. Ντζούρα, Στ. Μανώλη και Ελ. Τουλουπάκη ότι «αφενός πιέστηκε να μιλήσει κατά πολιτικών και αφετέρου, ενώ ήδη ήταν ύποπτος, του ζητήθηκε να υπογράψει κείμενο που ενέπλεκε πολιτικά πρόσωπα χωρίς να το διαβάσει», όπως επίσης περιλαμβάνεται στο πόρισμα. Οσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία φέρεται να «πιέστηκε» ο Ν. Μανίας, πρόκειται –σύμφωνα πάντα με το πόρισμα– για τους πρώην υπουργούς Υγείας Ανδρ. Λοβέρδο και Αδωνη Γεωργιάδη.
Αποκορύφωμα των «πιέσεων» που δέχτηκε, σύμφωνα πάντα με την αφήγησή του στην προανακριτική επιτροπή, ήταν η πράξη αναγγελίας αξιόποινων πράξεων, με τον ίδιο να ισχυρίζεται ότι «δεν είχε ούτε να αναγγείλει ούτε να καταγγείλει». «Εφόσον δεν είχα να αναγγείλω αξιόποινες πράξεις, δεν θα μπορούσα να είχα καταθέσει και για παρανομίες» είπε, ισχυριζόμενος πως η ανάγνωση αποσπασμάτων διήρκεσε «ίσως και πέντε ώρες» χωρίς την παρουσία συνηγόρου του. Κατά τη διήγησή του στην προανακριτική η… ψυχολογική πίεση που του ασκήθηκε σε συνδυασμό με τα στενά χρονικά περιθώρια τον οδήγησαν στην υπογραφή της αναγγελίας, την οποία διευκρίνισε ότι δεν υπαγόρευσε ο ίδιος. «Τα αναφερόμενα και γραφόμενα στην κατάθεση αυτή δεν είναι δικά μου» απάντησε χαρακτηριστικά σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μπιάγκη, με την πλειοψηφία να εξάγει το εξής συμπέρασμα:
«Μετά από πολλές καταθέσεις του στο μεικτό κλιμάκιο και την ολοκλήρωσή αυτών αλλά και την παράδοση από εκείνον του πλήρους πληροφοριακού συστήματος που χρησιμοποιούσε με τον αλγόριθμο δεν υπήρξε καμιά ενόχληση για ένα τρίμηνο. Στις 3 Απριλίου 2019 ξεκινά μια διαφορετική προσέγγιση. Του ζητήθηκε να μεταβεί στο γραφείο της κ. Παπασπύρου όπου του ανακοινώνεται αόριστα ότι υπήρχε μια μαρτυρία σε βάρος του, που τον ενέπλεκε σε κύκλωμα, με τον υπό διερεύνηση υπουργό κ. Λοβέρδο και άλλα μέλη, την πρόεδρο της επιτροπής κ.ά. και τον κατονόμαζε ευθέως ως μέλος της “ομάδας”. Με βάση την αξιόπιστη, όπως του είπαν, μαρτυρία θα εκαλείτο ως κατηγορούμενος. Δίχως μάλιστα να του παρασχεθεί χρόνος για να σκεφθεί. Ενώ μάλιστα είχε καταθέσει στην κ. Παπασπύρου ότι δεν γνωρίζει για αξιόποινες πράξεις, όταν πήγε στην κ. Τουλουπάκη πληροφορήθηκε ότι χρειάζεται να αναγγείλει αξιόποινες πράξεις, για να μπορέσει να καταστεί μάρτυρας προστασίας δημοσίου συμφέροντος. Κατέστησε σαφές ότι υπέγραψε μια αναγγελία εν είδει κατάθεσης και ότι τις μόνες καταθέσεις που αναγνωρίζει ότι έδωσε είναι αυτές στο Μικτό Κλιμάκιο».
Οι εν λόγω καταγγελίες ήταν η βασική αιτία για την κατάθεση υπηρεσιακής αναφοράς από τους Χρ. Ντζούρα, Στ. Μανώλη και Ελ. Τουλουπάκη, οδηγώντας στην πρωτόδικη καταδίκη του Ν. Μανία για ψευδή καταμήνυση.
«Ακράδαντα στοιχεία»
Το Documento επικοινώνησε με αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές της ΝΔ οι οποίες είχαν ενεργό ρόλο κατά την προανακριτική επιτροπή κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου. «Το πόρισμα της ΝΔ έχει στηριχτεί σε σειρά ακράδαντων στοιχείων που δείχνουν τη σκευωρία και αυτό δεν αναιρείται από τυχόν καταδίκη κάποιου μάρτυρα» ανέφεραν αρχικά και συμπλήρωσαν: «Σε κάθε περίπτωση, με βάση αυτό το πόρισμα υπήρξε καταδίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου».
«Μία ακόμη δικαίωση»
Στην εφημερίδα μίλησε και ο εκ των συνηγόρων της Ελ. Τουλουπάκη Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, επισημαίνοντας: «Η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά, με την οποία ο Ν. Μανίας καταδικάσθηκε πρωτοδίκως σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης και 2.000 ευρώ χρηματική ποινή για όσα κρίθηκε ότι ψευδώς κατέθεσε ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής σε βάρος της εντολέως μου και άλλων δύο εισαγγελικών λειτουργών, αποτελεί μία ακόμη δικαίωση των κ.κ. Τουλουπάκη, Ντζούρα και Μανώλη. Το αφήγημα περί δήθεν σκευωρίας Novartis καταρρίφθηκε από μία ακόμη δικαστική απόφαση, μετά από αυτή του ειδικού δικαστηρίου, με την καταδίκη και την επιβολή ποινών στον πρώτο εκ των κομβικών μαρτύρων αυτής της πολιτικής κατασκευής-πραγματικής σκευωρίας».
Διαβάστε επίσης
Τραγωδία στη Σάμο: Ναυάγιο με τρεις νεκρούς και 25 αγνοούμενους πρόσφυγες
€455.000.000 σε ημέτερους σχολάρχες του Μητσοτάκη – Μισό δισ. ευρώ στο καρτέλ του «σκόιλ ελικίκου»
Μητσοτάκης, Κασσελάκης, Ανδρουλάκης και ξερό ψωμί
Χαλκιδική: Με χειρόγραφες οδηγίες του ιδιοκτήτη λειτουργούσε το λούνα παρκ του θανάτου (Video)