Σκάνδαλο Novartis και άρση προστασίας μαρτύρων: Μην τολμήσει κανείς να (ξανα) καταγγείλει διαφθορά

Όσο η τυφλή Δικαιοσύνη «βλέπει το φως της» τόσο η Δημοκρατία το χάνει.

Άγνωστο αν οι 57 λέξεις στον Νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης για τους προστατευόμενους μάρτυρες είναι η ταφόπλακα κάτω από την οποία θα θαφτεί τόσο το σκάνδαλο Novartis όσο και πολλά άλλα σκάνδαλα στο μέλλον που ενδεχομένως ούτε καν «ειπωθούν».

Και σε αυτό το παιχνίδι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι μόνη της αφού στην υπόθεση εμπλέκονται στελέχη της αντιπολίτευσης τα οποία στήριξαν με όλη τη δύναμή τους την προσπάθεια να πέσει σκοτάδι στην υπόθεση.

Οι λεγόμενοι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, στα αγγλικά «whistleblower» είναι πρόσωπα που συμβάλλουν με τις πληροφορίες του προς την αποκάλυψη και δίωξη υποθέσεων, όπως δωροδοκία ή δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, υπαλλήλων, δικαστικών λειτουργών, μεσαζόντων και πάει λέγοντας.

Για τη νομική προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος ο νόμος προστατεύει την ανωνυμία τους με στόχο την ενθάρρυνση της αποκάλυψης πληροφοριών διαφθοράς, με στόχο την προστασία της  Έννομης Τάξης και της Δημοκρατίας.

Αυτός βέβαια είναι ένας γενικός ορισμός για τους προστατευόμενους μάρτυρες με ένα και μοναδικό στόχο: Να αποκαλυφθεί η διαφθορά αλλά ταυτόχρονα να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους αφού απέναντί τους υπάρχουν (συχνά) μεγάλα οικονομικά και όχι μόνον συμφέροντα.

Αν όλα αυτά ακούγονται απολύτως λογικά, αν όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε αποκαλύψεις σκανδάλων, αν με βάση αυτά τα δεδομένα «έκλεισε» το σκάνδαλο Novartis στις ΗΠΑ με διακανονισμό ύψους 346 εκατομμυρίων δολαρίων εις βάρος της εταιρείας που έπρεπε να καταβάλει ο φαρμακευτικός κολοσσός στην Ελλάδα έπνεε  (εξ αρχής) άλλος άνεμος, δεν είναι «λογικά» στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Reuters οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η Novartis Hellas συνωμότησε από το 2012 έως το 2015 για τη δωροδοκία υπαλλήλων, κρατικά ελεγχόμενων νοσοκομείων και κλινικών στην Ελλάδα για την αγορά φαρμάκων όπως το Lucentis. Παράλληλα είχε παρατυπίες στα βιβλία της προκειμένου να κρύψει τις δωροδοκίες αυτές.

Αλλά στην Ελλάδα η περαιτέρω έρευνα για ευθύνες πιο ψηλά, έπρεπε να σταματήσει με την αποδόμηση των μαρτύρων με τη βοήθεια και των ΜΜΕ.

Η τελευταία πράξη ήταν αυτή του Γιώργου Φλωρίδη με τους πολιτικούς παίκτες -που τα ονόματά τους να έχουν ακουστεί ως εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο- να πανηγυρίζουν.

Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο Novartis: Με 57 λέξεις Φλωρίδη στον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αποκαλύπτονται οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Δεν είναι τυχαίο που πολιτικοί που τα ονόματά τους είχαν εμπλακεί στην υπόθεση Novartis, και συγκεκριμένα ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Άδωνης Γεωργιάδης, είχαν προαναγγείλει, παρά το αυστηρό νομικό καθεστώς που προστάτευε τους μάρτυρες, ότι θα τους εκδικηθούν.

Τώρα Μητσοτάκης και Φλωρίδης οδηγούν σε άρση της ανωνυμίας των μαρτύρων της Novartis ρίχνοντας μια ταφόπλακα στο σκάνδαλο και παράλληλα στέλνοντας ένα μήνυμα σε όσους σκεφτούν να κάνουν κάτι ανάλογο στο μέλλον…

Μια κυβερνητική παρέμβαση μπορεί να αλλάξει όλα τα δεδομένα της Δικαιοσύνης…

Ποιος μίλησε για διάκριση των Εξουσιών;

Διαβάστε επίσης:

Σκάνδαλο στην Καθολική Εκκλησία: «Ιερές» business, απάτες και εκβιασμοί – Οι σκιές και το ποινικό παρελθόν του επιχειρηματία

Γάζα: «Παράθυρο» για έμμεσες διαπραγματεύσεις μέσω Κατάρ – «Ναι» σε ανακωχή υπό όρους από τη Χαμάς

Λίβανος: Νεκροί τρεις δημοσιογράφοι από ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Σφυροκόπημα στα προάστια της Βηρυτού (Video)

Ένα Predator τους χωρίζει, μια χειραψία τους ενώνει!

ΗΣΑΠ: Μόλις έξι συντηρητές για το απαρχαιωμένο δίκτυο – Η φωτιά στον συρμό στη Νερατζιώτισσα ανέδειξε την τραγική υποστελέχωση της Γραμμής 1

Η εισαγγελία δεν είδε παράβαση καθήκοντος από τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου – Ο «εκλεκτός» του Μητσοτάκη έπεσε… στα μαλακά

Καιρός: Πώς θα κυλήσει το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου – Πού θα φτάσει ο υδράργυρος