Πίσω από την «ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» επιχείρησε να κρυφτεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέναντι στην εκκωφαντική αποκάλυψη πως η ανακρίτρια Αλεβιζοπούλου αγνόησε πράκτορα του FBI και αναπληρωτή νομικό σύμβουλο της αμερικανικής πρεσβείας που προσφέρθηκε να εισφέρει στις έρευνες, υποστηρίζοντας πως παρά τη σοβαρότατη παράλειψη, «θα διεκδικήσει με τον πιο άρτιο και ολοκληρωμένο φάκελο» την αποζημίωση του ελληνικού κράτους από τις ζημιές των παράνομων πρακτικών της φαρμακευτικής στη χώρα μας.
Το documentonew.gr υπέβαλε σχετικό ερώτημα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με τον Γιάννη Οικονόμου να αποφεύγει να σχολιάσει το γεγονός.
«Σύμφωνα με έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Documento, στη διαδικασία της ανάκρισης του ειδικού δικαστηρίου αγνοήθηκε η συμβολή του αναπληρωτή νομικού συμβούλου της αμερικανικής πρεσβείας στη χώρα μας και πράκτορα του FBI, που προσφέρθηκε να εισφέρει στην έρευνα για το σκάνδαλο Novartis. Με δεδομένο πως χώρα μας διεκδικεί από την εταιρεία αποζημιώσεις, που στις ΗΠΑ πλήρωσε 350 εκατ. ευρώ, φοβάστε μήπως αδυνατίσει την όποια διεκδίκηση αποζημιώσεων από την εταιρεία για τη χώρα μας; Πως θα διασφαλίσει η κυβέρνηση ότι τέτοιου είδους παραλείψεις δεν θα αδυνατίσουν τις ελληνικές αξιώσεις;» ήταν η ερώτηση που έκανε το documentonews.gr.
«Η ελληνική πολιτεία θα διεκδικήσει με τον πιο άρτιο και ολοκληρωμένο φάκελο, γι’ αυτό άλλωστε προετοιμαζόμαστε όλο το προηγούμενο διάστημα, με πολύ μεθοδευμένες κινήσεις από τα συναρμόδια υπουργεία, τις αποζημιώσεις που δικαιούμαστε από την εταιρεία Novartis» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αγνοώντας και εκείνος με τη σειρά του τη σκανδαλώδη παράλειψη, για την οποία αρκέστηκε ακολούθως να προσθέσει πως «όλα τα υπόλοιπα, σε ότι αφορά τις διαδικασίες που κάνει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση ούτε παρεμβαίνει, ούτε σχολιάζει».
Στο φύλλο της Κυριακής, το Documento έφερε στο φως το email που είχε εντοπίσει ο συνήγορος υπεράσπισης της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου, γνωστός ποινικολόγος Ιπποκράτης Μυλωνάς, που επιβεβαιώνει ότι αντικείμενο της Δικαιοσύνης και κυρίως της ανακρίτριας Κων. Αλεβιζοπούλου δεν ήταν η εξακρίβωση της αλήθειας για τη Novartis, αλλά η απόκρυψή της και η τιμωρία όσων αποκάλυψαν το σκάνδαλο.
Σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά έγγραφα, τον Νοέμβριο του 2019, ο αναπληρωτής νομικός σύμβουλος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα και πράκτορας του FBI Βιετ Ενγκουγέν απέστειλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου email με το οποίο ζητούσε να «βοηθήσει» στις έρευνες για το σκάνδαλο Novartis. Το παραπάνω συνέβη ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 24 Οκτωβρίου 2019 οι δύο αντεισαγγελείς που ερευνούσαν το σκάνδαλο, Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης, αποστέλλουν προς τις αμερικανικές αρχές Δικαιοσύνης έγγραφο για την «παροχή κρίσιμων πληροφοριών σχετικά με τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων ή άλλων μαρτύρων που εξετάσθηκαν για την υπόθεση Novartis».
Στην πορεία, τον Ιούνιο του 2020 η Novartis τελικά αποδέχτηκε να καταβάλει 345 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ για πρακτικές διαφθοράς στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, η ανακρίτρια Αλεβιζοπούλου δεν θα στείλει στο μεταφραστικό τμήμα του υπουργείου Εξωτερικών το έγγραφο πριν τις 25 Ιανουαρίου του 2021, για να το λάβει επισήμως μεταφρασμένο δέκα ημέρες αργότερα, στις 4 Φεβρουαρίου 2021. Παρ’ όλα αυτά, η ανακρίτρια όχι μόνο δεν καλεί τον πράκτορα προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες, αλλά συνεχίζει την ανάκριση για το κακοστημένο και κατάπτυστο κατηγορητήριο.
Όπως προκύπτει, εκτός από τις προβληματικές μεθοδεύσεις σε βάρος των κατηγορούμενων του ειδικού δικαστηρίου, η αποκάλυψη μίας τόσο σοβαρής παράλειψης απειλεί ακόμα και την όψιμη διεκδίκηση αποζημιώσεων από την φαρμακευτική που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.