Σκάνδαλο Libra – Τράπεζα Πειραιώς: Έχασε το δικαστήριο στην Κύπρο η πλευρά Λογοθέτη

Σκάνδαλο Libra – Τράπεζα Πειραιώς: Έχασε το δικαστήριο στην Κύπρο η πλευρά Λογοθέτη

Μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στο σκάνδαλο Libra – Τράπεζας Πειραιώς έρχεται να επιβεβαιώσει την απάτη που έχει διαπραχτεί, κάτι που έχει παραδεχτεί η Libra Capital με την αγωγή που έχει καταθέσει σε κυπριακό δικαστήριο. Πρόκειται για την υπόθεση που αφορά στην εμπλοκή του ομίλου του εφοπλιστή Λογοθέτη  και είχε αποκαλύψει το documentonews.gr. Η απάτη περιγράφονταν αναλυτικά σε έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε 40 πρώην και νυν στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και σε στελέχη του ομίλου Libra. Ωστόσο οι διώξεις δεν προχώρησαν. Η Τράπεζα Πειραιώς δεν υπέβαλε την απαιτούμενη εκ του νόμου Μητσοτάκη έγκληση κατά των στελεχών της για να προχωρήσει η δικαστική διαδικασία

Διαβάστε επίσης: «Καθάρισαν» με νόμο Μητσοτάκη και τώρα ομολογείται απάτη

Κυπριακό δικαστήριο εκδίκασε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν κατατεθεί στο πλαίσιο αγωγής της Libra Capital Limited συμφερόντων, του εφοπλιστή Λογοθέτη σε βάρος πρώην συνεργατών του. Το κυπριακό δικαστήριο απέρριψε τις αιτιάσεις της Libra Capital Limited με αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε κερδίσει η πλευρά Λογοθέτη τον Ιούνιο του 2020 και η προσωρινή διαταγή για δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων. Η Libra Capital Limited υποστήριζε ότι είχε υποστεί ζημία ύψους 500.000.000 ευρώ εξαιτίας πρώην συνεργατών του εφοπλιστή Λογοθέτη και ότι ουσιαστικά οι ενορχηστρωτές της απάτης ήταν αυτοί.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η πλευρά της Libra απέκρυψε κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση. Για παράδειγμα η έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος που εντόπιζε και περιέγραφε την απάτη δεν κατατέθηκε αυτούσια στο Δικαστήριο.

«…Οι ενάγοντες στο Δικαστήριο (Libra συμφερόντων Λογοθέτη) μέσω της αίτησης τους ημερομηνίας 12.06.2020, επέλεξαν να μη θέσουν υπόψη του Δικαστηρίου, αυτούσια, την Έκθεση Ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος σε σχέση με ζητήματα που αφορούσαν το καλούμενο από τους δικηγόρους των διαδίκων στην παρούσα διαδικασία «Σκάνδαλο της Τράπεζας Πειραιώς». Περιορίστηκαν σε επιλεκτικές αναφορές σε αυτή, χωρίς ειδικότερη αναφορά και καταγραφή των ευρημάτων και των τοποθετήσεων στην εν λόγω Έκθεση όσον αφορά το ρόλο του Ομίλου και της οικογένειας Λογοθέτη στα υπό διερεύνηση και συζήτηση στη σχετική Έκθεση ζητήματα.

Ομοίως, από την πλευρά τους δεν έγινε οποιαδήποτε αναφορά ή ουσιαστική παραπομπή σε Έκθεση της κας Κολέτσου, προσώπου το οποίο ορίστηκε από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, η οποία αναφερόταν επίσης στα τεκταινόμενα στην Τράπεζα Πειραιώς, συναρτόμενα πάντα με το ως άνω «Σκάνδαλο», καταλήγοντας στο συμπέρασμα, ως έχει τεθεί υπόψη του Δικαστηρίου, ότι διαπράχθηκαν διάφορες παρανομίες όχι μόνο από στελέχη της ως άνω τράπεζας αλλά και από την οικογένεια Λογοθέτη, μέλη της οποίας κατονομάστηκαν ότι λειτουργούσαν ως υποκινητές και 87 ενορχηστρωτές αναφερόμενων σε αυτή παρανομιών..» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην απόφαση του κυπριακού Δικαστηρίου.

Επίσης η πλευρά της Libra, σύμφωνα πάντα με την απόφαση του κυπριακού Δικαστηρίου ενώ αναφέρεται στο πόρισμα της Ελληνικής Αρχής Καταπολέμησης και Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, εντούτοις… «παραλείπουν να επισύρουν την προσοχή του Δικαστηρίου στο μέρος εκείνο του πορίσματος που όχι μόνο αναφέρεται σε ζητήματα που εξόχως συνδέονται με τα επίδικα, αλλά και σε σαφείς αναφορές περί ενδείξεων ενοχής και παράνομης ωφέλειας, μεταξύ άλλων και του Γιώργου Λογοθέτη σε σχέση με απιστία και νομιμοποίηση εγκληματικών προϊόντων, σε συνάρτηση πάντα με διάφορες συναλλαγές οι οποίες δεν είναι άσχετες με ζητήματα που αφορούν την υπό συζήτηση υπόθεση. Τα πιο πάνω όπως ορθά επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των εναγόμενων, αφέθηκαν «θαμμένα» στις χιλιάδες σελίδων των εγγράφων που προσκομίστηκαν στο Δικαστήριο».

Η ιστορία, οι διώξεις και η αμνηστία

Η υπόθεση Libra – Τράπεζα Πειραιώς είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ και τη Δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, ο όμιλος Libra Capital, συμφερόντων της οικογένειας Λογοθέτη, φέρεται να ενεπλάκη, σύμφωνα με το πόρισμα της Τραπέζας της Ελλάδος, μεταξύ άλλων σε πωλήσεις δανείων κατά παρέκκλιση των κανονικών διαδικασιών, σε πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων προσωπικών δανείων στελεχών της τράπεζας, σε χορηγήσεις δανείων για αγορές επιχειρήσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε παραβίαση των capital controls κ.λπ.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει το 2017 έπειτα από αναφορές της Τράπεζας της Ελλάδος και της υπηρεσίας Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες ότι η Πειραιώς μετέφερε το 2016 χρήματα σε υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο.

Σε δημοσίευμα των «Financial Times» τον Νοέμβριο του 2019 αναφέρονταν οι δανειακές σχέσεις του ομίλου Libra με την Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με αυτό, ο όμιλος Libra είχε καταβάλει 310 εκατ. ευρώ για το πακέτο δανείων το 2014, αφότου δανείστηκε από την Πειραιώς 200 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή. Εναν χρόνο μετά, συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2015, η Τράπεζα Πειραιώς ζήτησε βοήθεια από τον όμιλο Libra, καθώς αδυνατούσε να ολοκληρώσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί με τους πιστωτές της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα ο όμιλος παρουσίαζε έλλειμμα 200 εκατ. ευρώ. Για να καλυφθεί το έλλειμμα ο όμιλος Libra παρουσιάστηκε συνεισφέροντας στην τράπεζα 110 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκατ. ευρώ αποτελούσαν εξασφάλιση σε μη εξυπηρετούμενο δάνειο, σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ. Προκύπτουν δηλαδή σαφής σχέση και συναλλαγές μεταξύ του ομίλου Libra και της Τράπεζας Πειραιώς.

Τελικά για την υπόθεση αυτή ασκήθηκαν πριν από μερικούς μήνες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε 40 πρώην και νυν στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και σε στελέχη του ομίλου Libra. Τα αδικήματα αφορούσαν μεταξύ άλλων απιστία, ηθική αυτουργία σε αυτήν και συνέργεια, καθώς και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ωστόσο οι διώξεις δεν προχώρησαν. Η Τράπεζα Πειραιώς δεν υπέβαλε την απαιτούμενη εκ του νόμου Μητσοτάκη έγκληση κατά των στελεχών της για να προχωρήσει η δικαστική διαδικασία, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι τα δάνεια αποπληρώθηκαν, επομένως δεν έχει υποστεί ζημία. Με λίγα λόγια, για την Τράπεζα Πειραιώς δεν υπήρξε σκάνδαλο και οι διώξεις κατά των στελεχών της έπαυσαν αυτομάτως.

Διαβάστε επίσης:

Η Πειραιώς επικύρωσε μυστικές συμφωνίες Libra – εφοπλιστών

Η Τράπεζα Πειραιώς βγάζει στο σφυρί τα αμαρτωλά δάνεια Λογοθέτη

Η αμαρτωλή υπόθεση των δανείων Libra προκάλεσε €1,24 δις ευρώ ζημιά στην Πειραιώς 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter