Σκάνδαλο ΕΠΟ – Eurostar: «Καημός» του εισαγγελέα για την απαλλαγή… δύο!

Σκάνδαλο ΕΠΟ – Eurostar: «Καημός» του εισαγγελέα για την απαλλαγή… δύο!

Η υπόθεση απασχολεί εδώ και σχεδόν μια διετία τις δικαστικές αρχές έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ υπό τον Ι. Δρόσο. 

Το Documento είχε αποκαλύψει από τις 20 Νοεμβρίου του 2016 αλλά και σε επόμενα δημοσιεύματά του το σκάνδαλο με τη «μαύρη τρύπα» ύψους 3,37 εκατ. ευρώ που προέκυψε στο ταμείο της ΕΠΟ, απόρροια της συνεργασίας της με το ταξιδιωτικό πρακτορείο Travel Plan – Eurostar (τα χρήματα για τις ταξιδιωτικές παροχές της οποίας θα έπρεπε να καταβάλλονται στην Εθνική Factors ΑΕ και όχι στη Εurostar). Η υπόθεση απασχολεί εδώ και σχεδόν μια διετία τις δικαστικές αρχές, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ομοσπονδίας υπό τον Ιωάννη Δρόσο. Στην 5η πταισματοδίκη κατέθεσαν ανωμοτί 14 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρόεδροι της ΕΠΟ, οι Σοφοκλής Πιλάβιος και Γιώργος Γκιρτζίκης, δύο πρώην ταμίες της, οι Χρήστος Καραβασίλης και Παναγιώτης Δημητρίου, ο πρώην εκτελεστικός γραμματέας της Παυσανίας Παπανικολάου και ο οικονομικός διευθυντής της Ιωάννης Θεοφίλου. Ο φάκελος με το οικονομικό σκάνδαλο έφτασε στα χέρια του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών

Στέφανου Μπαξεβάνη ο οποίος εξέδωσε διάταξη στην οποία… πρωτοτύπησε καθώς σε αυτήν αναλύει μόνο γιατί δεν πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη –και κατά συνέπεια πρέπει να απαλλαγούν από τις κατηγορίες– λόγω έλλειψης επαρκών ενδείξεων εις βάρος των Σ. Πιλάβιου και Π. Παπανικολάου! Και για τον πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό, καθώς υπέγραψε σύμβαση με το Travel Plan αλλά στη συνέχεια αποχώρησε από τη θέση του, οπότε δεν μπορούσε να γνωρίζει ποιον πλήρωνε ή αν πλήρωνε η ΕΠΟ. Ο τότε πανίσχυρος εκτελεστικός διευθυντής της ομοσπονδίας όμως είχε εικόνα του τι συνέβαινε, έστω κι αν δεν αποφάσιζε αυτός, ενώ βάσει υπηρεσιακής εγκυκλίου προκύπτει πως είχε και την ευθύνη της Διεύθυνσης Οικονομικού.

Στη διάταξη που εξέδωσε ο Στ. Μπαξεβάνης αναφέρεται ότι «απορρίπτουμε εν μέρει την από 2-2-2017 έγκληση του Τριτοβάθμιου Αθλητικού Σωματείου με την επωνυμία ΕΠΟ σε βάρος των: 1) Παυσανία Παπανικολάου, 2) Σοφοκλή Πιλάβιου για τα εγκλήματα: 1) Απιστία εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ από κοινού κατ’ εξακολούθηση 2) Υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, υπερβαίνουσα συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ, που το έχουν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητάς του ως εντολοδόχου από κοινού κατ’ εξακολούθηση».

Πλέον οι δυο κατηγορίες βαρύνουν τους άλλους δώδεκα εμπλεκόμενους στην υπόθεση στους οποίους έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις. Η διοίκηση του Βαγγέλη Γραμμένου στην ΕΠΟ έχει δικαίωμα να προσβάλει τη διάταξη του αντεισαγγελέα μέσα σε τρεις μήνες από την έκδοσή της, δηλαδή μέχρι τις 3 Απριλίου 2019.

Σε ό,τι αφορά τον Σ. Πιλάβιο, ο αντεισαγγελέας σημειώνει ότι «από τη μηνυτήρια αναφορά αλλά και τα εν γένει περιεχόμενα στη δικογραφία στοιχεία προκύπτει ότι κατά το ερευνώμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα, ήτοι έως τις 5-10-2012, όταν και έληξε η θητεία του ως προέδρου του ΔΣ της ΕΠΟ, ουδεμία καταβολή έγινε προς την Εθνική Factors αφού ρητά στην ένδικη μηνυτήρια αναφορά αναφέρεται ότι οι γενόμενες καταβολές έλαβαν χώρα από τις 20.12.2012 έως και τις 17.9.2015. Συνακόλουθα ουδεμία περιουσιακή μεταβίβαση έγινε προς την πιο πάνω εταιρεία από την ΕΠΟ κατά τη θητεία του και αντιστοίχως ουδεμία βλάβη έχει υποστεί η ΕΠΟ από πράξη ή παράλειψή του σχετικά με τα καταγγελλόμενα περιστατικά που θεμελιώνουν το έγκλημα της απιστίας».

Γιατί τον απαλλάσσει

Το Documento είχε αποκαλύψει από τις 20 Νοεμβρίου 2016 αλλά και σε επόμενα δημοσιεύματά του την υπόθεση με τη «μαύρη τρύπα»

Η αναφορά του αντεισαγγελέα για την προτεινόμενη απαλλαγή του Π. Παπανικολάου είναι πολύ μεγαλύ-

τερη και μεταξύ άλλων υποστηρίζεται ότι «δεν προκύπτει πέραν από κάθε αμφιβολία ότι ο 1ος μηνυόμενος είχε τη δυνατότητα να ενεργήσει για να διαφυλάξει τα συμφέροντα της ΕΠΟ και παρά ταύτα έμεινε αμέτοχος ή ενήργησε εσφαλμένα, δεδομένου πως δεν ενέπιπταν στο πεδίο δράσης του η σύναψη συμβάσεων με προμηθευτές, η παρακολούθηση της εξέλιξής τους και οι εκταμιεύσεις χρηματικών ποσών». Ειδικότερα, ο Στ. Μπαξεβάνης σημειώνει πως ο εκτελεστικός διευθυντής «ουδέποτε συμμετείχε στην κατάρτιση και υπογραφή συμβάσεων με προμηθευτές», ενώ δεν ήταν αρμόδιος «για την εκταμίευση ποσών και την πληρωμή των τιμολογίων στις προμηθεύτριες εταιρείες και καμία επιταγή και εντολή πληρωμής δεν φέρει την υπογραφή του, αφού πληρωμές γίνονταν διατραπεζικά, μέσω winbank, από τον οικονομικό διευθυντή, Ι. Θεοφίλου, κατόπιν έγκρισης από τον πρόεδρο και τον ταμία. Επίσης δεν ενεπλάκη στις διαπραγματεύσεις με την προμηθεύτρια εταιρεία για καταβολές και την αποπληρωμή των τιμολογίων και ουδεμία εμπλοκή είχε στην εκχώρηση των απαιτήσεων της Eurostar στην Εθνική Factors και στην αποστολή σε αυτή πλάνων πληρωμών».

Tα πλάνα πληρωμών

Σχετικά με τις επιστολές με τα πλάνα πληρωμών που φέρουν το όνομα του Π. Παπανικολάου και απευθύνονται και προς την Εθνική Factors, ο αντεισαγγελέας προφανώς δέχτηκε τον ισχυρισμό του πρώην εκτελεστικού διευθυντή ότι «δεν φέρουν τη χειρόγραφη υπογραφή του ώστε να θεμελιωθεί η πραγματική γνώση του ένεκα της επαφής του με τα κρίσιμα έγγραφα καθώς η υπογραφή που έχει τεθεί σε αυτές είναι ηλεκτρονική». Για τον αντεισαγγελέα οι κατηγορίες κατά του Παπανικολάου δεν στοιχειοθετούνται ούτε από τις καταθέσεις των εκπροσώπων της Εθνικής Factors, «οι οποίοι τονίζουν ότι η επικοινωνία με την ΕΠΟ γινόταν απευθείας με τον Ι. Θεοφίλου χωρίς την παρεμβολή κάποιου άλλου προσώπου. Χαρακτηριστική είναι η από 2.3.2017 ένορκη κατάθεση της Ε. Καπάτου ενώπιον της 5ης πταισματοδίκη Αθηνών: “Εργάζομαι στην Εθνική Factors ΑΕ ως επικεφαλής τμήματος ανάπτυξης, εργασιών και μάλιστα χειριζόμουνα τον φάκελο της εταιρείας “Eurostar” και συγκεκριμένα τη σύμβαση της τελευταίας με την “Εθνική Factors” (σύμβαση πρακτορείας), δυνάμει της οποίας είχαν εκχωρηθεί σε αυτήν οι απαιτήσεις της “Eurostar” έναντι της ΕΠΟ. Οι συζητήσεις μας σημειωτέον ότι γίνονταν από τη μεριά της ΕΠΟ με τον οικονομικό διευθυντή κ. Ιωάννη Θεοφίλου».

Οι δώδεκα κατηγορούμενοι του συγκεκριμένου σκανδάλου θα απολογηθούν σε ανακριτή, ο οποίος θα κρίνει αν πρέπει να τους επιβληθούν περιοριστικοί όροι και στη συνέχεια το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών θα αποφασίσει ποιοι πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο και με ποιες κατηγορίες.

Σε ό,τι αφορά τους Πιλάβιο και Παπανικολάου, εφόσον απαλλαγούν οριστικά έχουν δικαίωμα να στραφούν δικαστικά κατά των προσώπων που κατέθεσαν τη μηνυτήρια αναφορά.

«Το θέμα χειρίστηκαν ο πρόεδρος και ο ταμίας»

Στη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει η ΕΠΟ στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών για το άνοιγμα των 3,37 εκατ. ευρώ είχε αναφέρει για τον Π. Παπανικολάου τα εξής: 1. Βάσει υπηρεσιακής εγκυκλίου προκύπτει πως είχε και την ευθύνη της Διεύθυνσης Οικονομικού. Eπιπλέον, με νέα εγκύκλιο τον Απρίλιο του 2014 ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής επιβεβαίωσε ότι την ευθύνη των Διευθύνσεων Οικονομικού και Επικοινωνίας διατηρεί ο εκτελεστικός γραμματέας. 2. Η ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ υπευθύνων της ΕΠΟ και της εταιρείας Εθνική Factors AE από την πλευρά της ομοσπονδίας γινόταν κυρίως από τον οικονομικό διευθυντή Ι. Θεοφίλου και τον εκτελεστικό γραμματέα. 3. Στις 2-12-2013 είχε υπογράψει επιστολή της ΕΠΟ προς την εταιρεία Εθνική Factors AE με την οποία η ομοσπονδία αποδεχόταν ορισμένη οφειλή και δεσμευόταν σε συγκεκριμένο πλάνο πληρωμών. Ακόμη συμμετείχε στις επικοινωνίες με την εταιρεία Eurostar ΑΤΕΒΕ.

Η ΠΔΕ είχε ζητήσει εξηγήσεις για τη «μαύρη τρύπα» από τις αρμόδιες υπηρεσίες και είχε λάβει τις ακόλουθες απαντήσεις: Α. Η νομική υπηρεσία υποστήριξε πως «μέρος των –δήθεν– οφειλομένων μας προς την εταιρεία Εθνική Factors AE έχει εξοφληθεί με απευθείας καταβολές…». Β. Ο διευθυντής Οικονομικού Ι. Θεοφίλου ανέλαβε τη θέση τον Σεπτέμβριο του 2014 και δύο μήνες μετά του ζητήθηκε να υπογράψει επιστολή προς την εταιρεία Εθνική Factors AE, στην οποία δεσμευόταν η ΕΠΟ για την πληρωμή ποσού 3.602.408,13 ευρώ. Ωστόσο, όπως είπε, υπέγραψε αυτή την επιστολή «στις 3-11-2014 με υπόδειξη του Π. Παπανικολάου, καθώς του προβλήθηκαν οι εξής δικαιολογίες: 1. Η εταιρεία στήριξε την ΕΠΟ τόσα χρόνια και επομένως πρέπει να στηριχθεί και από την ΕΠΟ και 2. Οι ημερομηνίες που αναφέρονταν στο πλάνο πληρωμών δεν ήταν δεσμευτικές». Εν συνεχεία, «και πάλι καθ’ υπόδειξη του Παπανικολάου υπέγραψε και τις από 16-12-2014 και 17-2-2015 επιστολές, οι οποίες ήταν και οι τελευταίες, καθώς αρνήθηκε να υπογράψει άλλες».

Ο Π. Παπανικολάου, από την πλευρά του, όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά, «μας ενημέρωσε ότι ο ίδιος δεν γνώριζε επακριβώς την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης και ότι υποστήριξε ότι το θέμα χειρίστηκαν αποκλειστικά ο τότε πρόεδρος και ο τότε ταμίας της ΕΠΟ».

Η αμαρτωλή ιστορία με τα εισιτήρια

Να θυμίσουμε –εν συντομία– την αμαρτωλή ιστορία που είχε αποκαλύψει το Documento τον Νοέμβριο του 2016: η ΕΠΟ είχε υπογράψει το 2010 (επί προεδρίας Σοφ. Πιλάβιου) σύμβαση με την ταξιδιωτική εταιρεία Eurostar ATEBE – Travel Plan. Στην πορεία η ταξιδιωτική εταιρεία υπέγραψε με την Εθνική Factor AE σύμβαση «πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων», κάτι που σήμαινε ότι η ΕΠΟ θα έπρεπε να πληρώνει πλέον για τη σύμβασή της την εταιρεία Εθνική Factor AE και όχι τη Eurostar.

Η Factor AE μάλιστα ενημέρωσε σχετικά την ομοσπονδία, η οποία δεν είχε καμία αντίρρηση. Ομως, παρά τη σχετική ενημέρωση και τις συνολικά 54 αναγγελίες – ενημερώσεις της εταιρείας στην ΕΠΟ, ότι δηλαδή τα χρήματα θα έπρεπε πλέον να καταβάλλονται σε αυτήν και όχι στη Eurostar, η ΕΠΟ δεν της κατέβαλε το παραμικρό.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά εμφανίζεται έπειτα από καιρό, παραμονή της ανάληψης της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής από την UEFA (τον Οκτώβριο του 2016) να καταβάλει για τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο το ποσό των 500.000 ευρώ όχι στην Εθνική Factor AE αλλά (άγνωστο γιατί) στη… Eurostar!

Να σημειωθεί εδώ ότι εκτός από την Εθνική Factor AE και η νομική υπηρεσία της ΕΠΟ ενημέρωσε κατ’ επανάληψη προφορικά και γραπτά την οικονομική υπηρεσία της ομοσπονδίας, ότι έπρεπε δηλαδή να πληρώνει τη συγκεκριμένη εταιρεία και όχι τη Eurostar.

Από τη στιγμή δε που βάσει της διαταγής πληρωμής το οφειλόμενο ποσό ήταν 3,3 εκατ. ευρώ, το πιο λογικό θα ήταν να δίνονταν οι 500.000 ευρώ στην Εθνική Factor AE, έτσι ώστε το χρέος να έπεφτε στα 2,8 εκατ. ευρώ αλλά παράλληλα και η εταιρεία παίρνοντας μέρος του χρέους να μην προσέφευγε στη Δικαιοσύνη προκειμένου να πάρει τα υπόλοιπα χρήματά της.

Τέλος, απορίες προκάλεσε και το ότι η Eurostar, αφού εκχώρησε τη σύμβαση στην Εθνική Factor AE, εισέπραξε το συγκεκριμένο ποσό και δεν παρέπεμψε, ως όφειλε, την ΕΠΟ στη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας ούτε επέστρεψε η ίδια τα χρήματα…

Documento Newsletter