Σκάνδαλο διαρκείας η Folli Follie

Σκάνδαλο διαρκείας η Folli Follie

Για μια δεκαετία, ή και περισσότερο, η οικογένεια Κουτσολιούτσου εξαπατούσε το επενδυτικό κοινό και τις αρχές.

Ψευδείς ισολογισμούς, ψευδή κέρδη, ψευδή ταμιακά διαθέσιμα, εικονικές πωλήσεις και ψευδή αποθέματα, «έκτιζε» από το 2007, αλλά πιθανότατα και προγενέστερα, η Folli Follie της οικογένειας Κουτσολιούτσου, σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, με το οποίο δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι θυρίδες των Δημήτρη Κουτσολιούτσου, Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, Καίτης Κουτσολιούτσου, Εμμανουήλ Ζαχαρίου, Ειρήνης Νιώτη, Φραγκίσκου Γρατσώνη, Γεωργίου Αλαβάνου και Ζαχαρία Μαντζαβίνου, καθώς και του προκαταρκτικού πορίσματος της Alvarez & Marsal (A&M).

Στο βούλευμα τονίζεται «υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι η εταιρία όχι μόνο για το 2017 αλλά με μεγάλη βεβαιότητα επί σειρά ετών, δηλαδή κατ’ εξακολούθηση, δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις, διογκώνοντας και τον κύκλο των πωλήσεών της και τα κέρδη της και τα ταμειακά της διαθέσιμα, δημιουργώντας συστηματικά μάλιστα στους επενδυτές, αλλά και στις Εποπτικές Αρχές μία παραπλανητική εικόνα για τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρείας, στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό».

Επισημαίνει δε ότι «στις 5-9-2017 ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είχε προβεί σε πώληση 1.150.000 μετοχών της εταιρείας FOLLI FOLLIE συνολικής αξίας 23.000.000 ευρώ, ενέργεια που από μόνη της είναι ικανή να βλάψει το επενδυτικό κοινό και συνιστά χειραγώγηση, πέραν της απατηλής σύνταξης των οικονομικών».

Η δέσμευση των λογαριασμών της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των μελών του παλαιού Δ.Σ. της εταιρείας έρχεται μετά από μία σειρά αποκαλύψεων που φέρουν την οικογένεια Κουτσολιούτσου να έχει προσημειώσει περιουσιακά στοιχεία της σε εταιρεία με έδρα την Ελβετία έναντι δανείου.

Συγκεκριμένα, προσημειώθηκε η τεράστια βίλα της οικογένειας Κουτσολιούτσου στις Σπέτσες, έναντι του ποσού των 36,45 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Petrus AG με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, η οποία ανήκει σε υψηλόβαθμο στέλεχος του ελβετικού ομίλου Dufry. Η εταιρεία προχώρησε στην προσημείωση επικαλούμενη δανειακή σύμβαση 36,45 εκατ. ευρώ μεταξύ της εταιρείας Petrus AG και του Δημήτρη Κουτσολιούτσου.

Σε κάθε περίπτωση οι αρχές εξετάζουν την δέσμευση του ακινήτου των Σπετσών προκειμένου να διασφαλιστεί το συμφέρον του Δημοσίου.

Διαβάστε ακόμη: Υπόθεση Folli Follie: Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι θυρίδες της οικογένειας Κουτσολιούτσου

Την ίδια ώρα, αναβλήθηκε για τις 30 Οκτωβρίου η προγραμματισμένη για σήμερα Γενική Συνέλευση της Folli Follie, λόγω έλλειψης απαρτίας.  Να σημειωθεί ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη των αναθεωρημένων ετήσιων ενοποιημένων εταιρικών καταστάσεων για τη χρήση του 2017, αφού πέντε μήνες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου δεν έχει οριστεί ελεγκτική εταιρεία για τον τακτικό έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης του 2017.

Στη χθεσινή ανακοίνωση της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διευκρινίζει ότι υπέβαλε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αίτηση έκτακτου ελέγχου, δηλαδή διαχειριστικού ελέγχου, για τη χρήση 2017, ο οποίος, όπως σημειώνει, σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της εν λόγω χρήσης.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρει πως με την παράδοση της έκθεσης της Alvarez & Marsal κάλεσε την εταιρεία στις 28.09.2018, να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό, μεταξύ άλλων, «σχετικά με το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου της Ernst & Young αναφορικά με τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του ομίλου, και την ημερομηνία δημοσιοποίησης της αναμορφωμένης ετήσιας οικονομικής έκθεσης για τη χρήση 2017.»

Ετικέτες

Documento Newsletter