Σκάνδαλο DePuy: Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι για τις μίζες και τα υπερκοστολογημένα ορθοπεδικά υλικά

Σκάνδαλο DePuy: Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι για τις μίζες και τα υπερκοστολογημένα ορθοπεδικά υλικά

Αθώοι κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι 13 κατηγορούμενοι σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση DePuy, θυγατρική του αμερικάνικου κολοσσού Johnson & Johnson (J&J). Πρόκειται για το σκάνδαλο με τα υπερκοστολογημένα ορθοπεδικά υλικά τα οποία είχαν πωληθεί σε 114 ελληνικά νοσοκομεία από το 2000 έως το 2006, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο με 11,5 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα είχαν δοθεί μίζες σε γιατρούς και στελέχη νοσοκομείων, όπως αναφερόταν στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Διαβάστε επίσης: Έρχεται η ώρα της λογοδοσίας για τις μίζες γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας απήλλαξε σε δεύτερο βαθμό τους 13 κατηγορούμενους. Τρεις από αυτούς ήταν στελέχη της DePuy International και ακόμη τρεις της DePuy Hellas, καθώς επίσης και επτά γιατροί δημοσίων νοσοκομείων. Τα αδικήματα που αντιμετώπιζαν κατά περίπτωση αφορούσαν κατά περίπτωση σε απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος του δημοσίου και του ΝΠΔΔ, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και ηθική αυτουργία σε άμεση συνέργεια σε απάτη από κοινού και άμεση άμεσης συνέργεια σε απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου.

Η υπόθεση DePuy αφορά τη χρονική περίοδο 2000-06. Η εταιρεία, θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson, φέρεται να έδινε μίζες σε γιατρούς ώστε να προτιμούν τα δικά της ιατρικά υλικά. Ωστόσο οι τιμές των υλικών φέρονται να ήταν υπερκοστολογημένες σε ποσοστό που έφτασε το 35%.

Οι προμήθειες αφορούσαν 114 νοσοκομεία και θεραπευτήρια του ΙΚΑ σε όλη τη χώρα. Η ζημία των νοσοκομείων ανήλθε σε 11,5 εκατ. ευρώ ενώ οι μίζες που δόθηκαν άγγιξαν τα 3,5 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των δώρων στους γιατρούς ήταν και ταξίδια αναψυχής και παρακολούθησης συνεδρίων στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα στην Πράγα, στο Σικάγο, στην Αβάνα, στο Ελσίνκι και το Κέιπ Τάουν.

Η πρωτόδικη καταδίκη

Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί ενώπιον του Γ΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών 13 από τους 24 συνολικά κατηγορούμενους οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί σε δίκη με το υπ’ αρ. 343/2016 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.

Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν γιατροί των νοσοκομείων, στελέχη της εταιρείας, επιχειρηματίες και συνεργάτες της DePuy. Η δίκη είχε διαρκέσει δύο και πλέον χρόνια. Κατά τη διάρκεια των 92 συνεδριάσεων του δικαστηρίου ξετυλίχθηκε το κουβάρι ενός εκ των μεγαλύτερων σκανδάλων στα δημόσια νοσοκομεία.

Στις 30 Ιουλίου 2019 με την υπ’ αρ. 3200 απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε 13 από τους 24 συνολικά κατηγορούμενους. Τρεις από αυτούς ήταν στελέχη της DePuy International και ακόμη τρεις της DePuy Hellas, με τα αδικήματα να αφορούν κατά περίπτωση απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος του δημοσίου και του ΝΠΔΔ, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και ηθική αυτουργία σε άμεση συνέργεια σε απάτη από κοινού. Οι υπόλοιποι επτά καταδικασθέντες ήταν γιατροί δημόσιων νοσοκομείων, με τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν να αφορούν κατά περίπτωση την πράξη της άμεσης συνέργειας σε απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου και του ΝΠΔΔ και την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Στους καταδικασθέντες γιατρούς είχαν επιβληθεί ποινές φυλάκισης από τρία έως έξι έτη. Στα στελέχη της DePuy επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης από έξι έως εννέα έτη. Να σημειωθεί ότι λόγω αλλαγής του Ποινικού Κώδικα και εφαρμογής των νέων διατάξεων από 1ης Ιουλίου 2019 τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας που βάρυναν όλους τους κατηγορούμενους κατέστησαν πλημμεληματικά, με αποτέλεσμα να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής.

Διαβάστε επίσης: Το δημόσιο που ζημιώνεται πρέπει και να αποζημιώνεται

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εναντίον… κράτους

Documento Newsletter