Σιμόνε Μοντζέλι-«Το σώμα μας ως μουσικό όργανο» [Συνέντευξη]

Σιμόνε Μοντζέλι

Το σώμα μας χορεύει υπό τους ήχους της μουσικής. Γνωστό. Μπορεί όμως το ίδιο να παράξει μουσική; Ο ιταλός Σιμόνε Μοντζέλι, διεθνώς αναγνωρισμένος μουσικός κρουστών, ντράμερ, δάσκαλος performer body music/ body percussion και απόφοιτος εθνομουσικολογίας στην Ιταλία απαντά θετικά και μας γνωρίζει την body music (μουσική του σώματος). 

Ο καλλιτέχνης, που τα τελευταία χρόνια ζει στην Ελλάδα, έχει δημιουργήσει την προσωπική μουσική του γλώσσα, ανακατεύοντας διαφορετικά στυλ και μουσικά ιδιώματα. Το ηχητικό και οπτικό αντικείμενο που παράγει στις εμφανίσεις του είναι εντυπωσιακό: ρυθμικοί ήχοι που δημιουργούνται με χτύπημα ή τρίψιμο των χεριών, των ποδιών, του κορμού, του προσώπου, του στόματος, της γλώσσας, των δακτύλων και στο σύνολό τους παράγουν μια μελωδία που σε παρασύρει στο ρυθμό της. Οταν μάλιστα σε αυτό προστίθεται και η φωνή, το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

Σιμόνε, τι είναι η body music και το body percussion; Που εντοπίζουμε τις ρίζες του;

Body Percussion είναι η χρήση του σώματος ως κρουστό όργανο, ενώ προτιμάμε τον όρο Body Music όταν σε αυτό προσθέτουμε και την χρή την σση της φωνής. Πρόκειται πιθανόν για τον πρώτο τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος ξεκίνησε να εκφράζει τις μουσικές του ιδέες, και σαν στοιχείο το συναντάμε ακόμα και σήμερα σε διάφορες μουσικές παραδόσεις. Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει ένα παγκόσμιο, σύγχρονο κίνημα γύρω από αυτήν την τεχνική.

Με ποιο είδος μουσικής συνδυάζεται καλύτερα κατά την άποψή σου;

Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιο είδος μουσικής πιο κατάλληλο από άλλα. Καλλιτεχνικά αυτό μου μετράει είναι να υπάρχουν ιδέες και όλα γίνονται…

Simone Mongelli - Bodyterranean album - Official teaser

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται; Και πόσο εύκολο είναι να το μάθει κάποιος, τι γνώσεις απαιτούνται;

Έχω κάνει μάθημα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας όπως και σε ανθρώπους που έχουν περάσει τα εβδομήντα τους χρόνια. Για να ξεκινήσει κανείς δεν χρειάζεται τίποτα άλλο από το ίδιο του το σώμα: δεν θα γίνουν όλοι performers αλλά ο στόχος δεν είναι αυτός. Αντιθέτως, η μουσική του σώματος μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ δυνατό και άμεσο εκπαιδευτικό εργαλείο για να δουλευτεί η προσωπική και ομαδική σχέση με το σώμα, το συντονισμό, την κίνηση, το συγχρονισμό.

Ισχύει ότι ένας άνθρωπος «έχει (ή δεν έχει) τον ρυθμό μέσα του»; Η μπορεί να καλλιεργηθεί;

Όλοι οι άνθρωποι τον έχουμε, εφόσον αναπνέουμε, εφόσον χτυπάει η καρδιά μας· η ζωή η ίδια είναι βασισμένη στον ρυθμό. Πιστεύω ότι οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιοι έχουν να κάνουν με την σχέση με το σώμα τους και εκεί μία δραστηριότητα σαν αυτή μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη.

Πότε και πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με το Body Percussion;

Είμαι επαγγελματίας μουσικός, παίζω κρουστά. Το 2007 συμμετείχα στην Αθήνα στο πρώτο μου σεμινάριο Body Music, με τον μεγάλο Max Pollak και ύστερα παρακολούθησα μαθήματα και με άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες του είδους, αλλά πολύ σημαντική ήταν και είναι ακόμα η συνεχής προσωπική έρευνα και μελέτη.

Πόσα χρόνια ζεις στην Ελλάδα και τι σε έφερε εδώ;

Πρωτοήρθα τον Οκτώβριο του 2005 για να γραφτώ στο τμήμα παραδοσιακής μουσικής του Ωδείο «Φ. Νάκας» από το οποίο πήρα το πτυχίο στα παραδοσιακά κρουστά το 2007.

Εκτός από την Ελλάδα διδάσκεις και σε άλλες χώρες;

Ναι. Πέρα από την Ιταλία και την Ελβετία, με τις οποίες έχω κάπως πιο σταθερές σχέσεις, έχει τύχει να διδάξω σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες όπως και στις ΗΠΑ.

Έχεις συνεργαστεί με πολλούς και σημαντικούς μουσικούς. Ανάφερε μας κάποιες από αυτές τις συνεργασίες που θεωρείς ιδιαίτερες στιγμές στην καριέρα σου.

Είναι δύσκολο να διαλέξω, έχω μάθει πολλά από τους μεγάλους και γνωστούς, όσο και από τα παιδιά και τους πιο αγνώστους. Θα μπορούσα να αναφερθώ στον Νίκο Μαμαγκάκη: ήταν σπουδαίος συνθέτης, ιδιαίτερος άνθρωπος, ακούραστος εξερευνητής και πρωτοπόρος καλλιτέχνης.

Σταμάτης Κραουνάκης: «Δεν είναι η Νέα Δημοκρατία αυτή η κυβέρνηση, είναι μικρόσογο»

Μίλησέ μου για τον τελευταίο σου δίσκο σου Bodyterranean.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε στο τέλος του 2016 και έχει πολλούς σημαντικούς καλεσμένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό: ηχογραφήθηκε χωρίς κανένα μουσικό όργανο -εκτός από το σώμα και την φωνή- ενώ όλο το μουσικό υλικό βασίζεται σε τραγούδια και σκοπούς από την ελληνική και την νοτιοιταλική παράδοση.