Σημαντικοί προσκεκλημένοι και γεμάτες αίθουσες στο 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Σημαντικοί προσκεκλημένοι και γεμάτες αίθουσες στο 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων έχει κατορθώσει κάτι αξιοθαύμαστο. Στα τρία χρόνια της διοργάνωσης μπορεί να διακρίνει κάποιος τον δυνατό πυρήνα των ανθρώπων που το παρακολουθούν ανελλιπώς και προέρχεται κατά βάση από τα Χανιά, ενώ συνεχώς αυξάνεται το κοινό που προέρχεται από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Προχθές, Τετάρτη 26 Ιουνίου, το φεστιβάλ ξεκίνησε αρκετά καλά ενώ ήδη από χθες οι αίθουσες ήταν γεμάτες – στη χθεσινή συνομιλία του Κώστα Καλτσά και του Τεύκρου Μιχαηλίδη δεν έπεφτε καρφίτσα ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν κατάφεραν καν να βρουν θέση.  

Η διοργάνωση που έχει κεντρικό θέμα «Ευρώπη, παρελθόν και μέλλον. Ματιές στη λογοτεχνία, τον πολιτισμό, την πολιτική» περιλαμβάνει πάνω από 70 θεματικές συζητήσεις και παρουσιάσεις, με περισσότερους από 120 ομιλητές από 17 χώρες, αλλά και περφόρμανς, εργαστήρια μεταφραστικά, εκπαιδευτικά και δημιουργικής γραφής, θεατρικά δρώμενα, συναυλίες, ξεναγήσεις σε εκθέσεις κ.ά.. Το Σάββατο 29 Ιουνίου θα τιμηθεί η Κρητικιά συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη, η οποία φέτος κέρδισε το μεγάλο Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για τη συνολική προσφορά της στα γράμματα. 

Όπως και τις προηγούμενες δύο χρονιές, η διοργάνωση πραγματοποιείται με επίκεντρο ένα από τα ωραιότερα σημεία του Ενετικού Λιμανιού και συγκεκριμένα στα δύο εμβληματικά κτίρια της πόλης, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ.- Μεγάλο Αρσενάλι) και τον Χώρο πολλαπλών δραστηριοτήτων «Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης» (φέτος χρησιμοποιείται και η δεύτερη αίθουσα). Φέτος έχουν προστεθεί και νέοι χώροι όπως το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης όπου στεγάζεται η μόνιμη έκθεση αρχαίας και παραδοσιακής ναυπηγικής, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων και ένας πρωτότυπος, πολυλειτουργικός χώρος, το MULaR (Mobile Urban Living Room), που έχει τοποθετηθεί στην πλατεία Κατεχάκη, το σημείο στο οποίο συγκεντρώνονται οι παρέες μεταξύ των εκδηλώσεων. 

Σημαντική ήταν η χτεσινή συζήτηση του Βούλγαρου συγγραφέα Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ με τη δημοσιογράφο Κυριακή Μπεϊόγλου. Ο συγγραφέας, με αφορμή το βιβλίο του «Χρονοκαταφύγιο» (εκδ. Ίκαρος, μτφρ. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου) με το οποίο απέσπασε το Διεθνές Βραβείου Booker 2023 μίλησε για τον τρόπο που το παρελθόν χρησιμοποιείται από λαϊκιστές ηγέτες οι οποίοι έχουν στόχο τη χειραγώγηση των λαών της Ευρώπης. Ο Αμερικανός συγγραφέας και καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, Άντονι Πάγκντεν συνομίλησε με τη δημοσιογράφο και ιστορικό Λένα Ματσιώρη για τον τρόπο που οι εθνικές ταυτότητες καθορίζουν το παρόν της Ευρώπης. 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε και η συνομιλία του Γιάννη Χαμηλάκη, καθηγητή Αρχαιολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ («Αρχαιολογία, έθνος και φυλή», «Αρχαιολογία και ευρωπαϊκή νεωτερικότητα»), με τον Μανώλη Πιμπλή, διευθυντή του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, για το πώς οι αρχαιολογικές αφηγήσεις για τους «Μινωίτες» ανακήρυξαν την Κρήτη, κοιτίδα του «πρώτου Ευρωπαϊκού πολιτισμού», καθώς και πώς οι αρχαιολόγοι συνέβαλαν στην ευρωπαϊκοποίηση του ελλαδικού χώρου και στην παραγωγή μιας γεωπολιτικής της λευκότητας. 

Στις δυνατές στιγμές των δύο πρώτων ημερών του φεστιβάλ ήταν η ευφάνταστη παρουσίαση του «Αστείου» (εκδ. Ίκαρος) του Γιάννη Παλαβού, με αφορμή την πρόσφατη επανέκδοση του βιβλίου, η οποία συνοδεύτηκε από τα τραγούδια μιας ολόκληρης εποχής, καθώς και η συζήτηση της Ιωάννας Μπουραζοπούλου –μιας συγγραφέα που έχει αναπτύξει ουσιαστική επαφή με το χανιώτικο αναγνωστικό κοινό– με τη δημοσιογράφο Μικέλα Χαρτουλάρη με αφορμή την ολοκλήρωση της μυθιστορηματικής τριλογίας της «Ο Δράκος της Πρέσπας» (εκδ. Καστανιώτη). 

Το φεστιβάλ διαρκεί έως την Κυριακή 30 Ιουνίου. Πληροφορίες για το πρόγραμμα θα βρείτε εδώ

*Η φωτογραφία προέρχεται από το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων & Στρατηγικής Επικοινωνίας – Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Ετικέτες

Documento Newsletter