Έως και 10.000 ευρώ ανά περίπτωση λάμβανε η υπάλληλος του υπουργείου πολιτισμού και φερόμενη ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε στο δήμο Αθηναίων, ενώ «αποτελούσε σημαντικό μέλος» της παρέας των μαφιόζων που εκβίαζαν επιχειρηματίες και «δίχως αυτήν θα ήταν αδύνατο να επιτευχθούν οι σκοποί της». Συγκεκριμένα η υψηλόβαθμη υπάλληλος εργαζόταν στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η υψηλόβαθμη υπάλληλος του ΥΠΠΟ της Μενδώνη κατηγορείται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, για δωροληψία υπαλλήλου, ψευδής βεβαίωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος και δη τελεσθείσες κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για παραβάσεις που εμπίπτουν στο άρθρο 24 παρ. 6 του Ν. 5038/2023 «κώδικας μετανάστευσης», καθώς στην κατοχή της βρέθηκε διαβατήριο Αρχών Γεωργίας. Μαζί με τους υπόλοιπους δύο υπαλλήλους που δρούσαν κάτω από τη μύτη της Λ. Μενδώνη, με εντολή της τελευταίας τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων.
Σε καίρια θέση η υπάλληλος του ΥΠΠΟ
Εξαιτίας της φύσης της υπηρεσίας της η κατηγορούμενη υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού -στο οποίο μεσουρανεί τα τελευταία χρόνια η Λίνα Μενδώνη- είχε μεταξύ άλλων «την εποπτεία και την εναρμόνιση έργων και δραστηριοτήτων αναφορικά με τα νεώτερα μνημεία». Πολλοί από τους ωφελούμενους της εγκληματικής οργάνωσης κατείχαν διάφορα κτίρια, κάποια υπό κατασκευή καταστήματα και κάποια άλλα ξενοδοχεία που βρισκόντουσαν στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε νησιώτικες περιοχές.
Όταν, λοιπόν, ήθελαν να κάνουν οποιαδήποτε οικοδομική εργασία έπρεπε πρωτίστως να υποβάλλουν αίτημα και στην υπηρεσία που εργαζόταν το στέλεχος του ΥΠΠΟ. Τέτοια αιτήματα κατά περίπτωση εξετάζονταν από αρμόδια συμβούλια στα οποία σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΑΣ μετείχε η κατηγορούμενη ως εισηγήτρια.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ λόγω της θέσης προϊσταμένου που κατείχε η συγκεκριμένη υπάλληλος «είχε αυξημένες αρμοδιότητες στην Υπηρεσία της και αυτό της έδινε την δυνατότητα να συμβάλλει καθοριστικά στην παράνομη δράση της οργάνωσης».
Πώς δρούσε η υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού
Η υπάλληλος του ΥΠΠΟ φαίνεται πως λάμβανε εντολές από την αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης με το ψευδώνυμο «Νάνσυ» και συνέτασσε ψευδείς βεβαιώσεις, «ενώ επιχειρούσε να ασκήσει αθέμιτη επιρροή στα μέλη των συμβουλίων, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της εγκληματικής οργάνωσης, εξυπηρετώντας καθ’ αυτό τον τρόπο τους σκοπούς της και επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες των κτισμάτων να προβούν στις απαραίτητες εργασίες».
Ακόμα, η ίδια υψηλόβαθμη υπάλληλος μοιραζόταν με τους συνεργούς τους υπηρεσιακές πληροφορίες «σχετικά με τις εκκρεμείς υποθέσεις τους και ενώ γνώριζε για τις παράνομες εργασίες που πραγματοποιούσαν οι «πελάτες» της οργάνωσης, δεν προέβαινε σε καμία ενέργεια για αυτό αλλά αντιθέτως συνέτασσε ψευδείς βεβαιώσεις προκειμένου να συνδράμει στην διεκπεραίωση των υποθέσεων τους».
Από τα πιο καλοπληρωμένα μέλη της οργάνωσης
Η ίδια υπάλληλος φαίνεται να είχε σημαντικό ρόλο και δράση στην εγκληματική οργάνωση και ως εκ τούτου ήταν από τα πιο καλοπληρωμένα μέλη της. «Λόγω της καθοριστικής σημασίας που είχε η συνδρομή της στην εγκληματική οργάνωση, των υψηλών χρηματικών ποσών που ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των υπό κατασκευή καταστημάτων ή κτισμάτων, αλλά και του μεγάλου βαθμού δυσκολίας στο να πραγματοποιήσει την παράνομη δράση της, η (…) ήταν από τα πιο καλά αμειβόμενα μέλη της οργάνωσης, με τα ποσά που λάμβανε να ανέρχονται από στις 6.000 έως 10.000 ευρώ, ανά περίπτωση».
Διαβάστε περισσότερα: Αυτοί είναι οι 22 που εμπλέκονται στη σπείρα εκβιαστών του δήμου Αθηναίων – Τουλάχιστον τρεις υπάλληλοι της Μενδώνη ανάμεσά τους (Έγγραφα)
Θα υπάρξουν διαγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ; Τι ισχύει με την προειδοποίηση Κασσελάκη
Καιρός: Έρχεται καύσωνας διαρκείας – Πού και για πόσο το θερμόμετρο θα δείχνει 40αρια (LIVE)
Τραγωδία στην Κάρπαθο: Νεκρή αθλήτρια που έπεσε από σκάφος σε ιστιοπλοϊκό αγώνα
Διακοπές στην Αλβανία: Ανεβαίνουν οι κρατήσεις από Έλληνες – Πόσο κοστίζει ένα τριήμερο