«Σημαντική πρώτη νίκη» απέναντι στην επιχείρηση-«φόβος»

Τον Ιανουάριο του 2022 ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλεσε από το βήμα της Βουλής «συμμορία» τους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis. Θα ζητήσει άραγε συγγνώμη;

Δημοσιογράφοι χαρακτηρίζουν την απαλλακτική πρόταση «αμυδρό φως στο βαθύ σκοτάδι της διαπλοκής»

Την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση της αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ελένης Μετσοβίτου-Φλουρή προς το δικαστικό συµβούλιο για τους δηµοσιογράφους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis χαιρετίζουν µε δηλώσεις τους στο Documento µια σειρά δηµοσιογράφοι µε χρόνια πείρας και ξεχωριστή διαδροµή στον χώρο του Τύπου. Οπως αναφέρουν, µε την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση προστίθεται «στο µητρώο της κυβέρνησης Μητσοτάκη ακόµη µια αποτυχηµένη απόπειρα εκφοβισµού και φίµωσης όσων µοχθούν για ενηµέρωση χωρίς περιορισµούς», ενώ υπογραµµίζουν πως η πρόταση αυτή «ανοίγει χαραµάδα ελπίδας ότι υπάρχουν ακόµη δικαστές που δεν υποτάσσονται στις υποδείξεις».

Επίσης τη χαρακτηρίζουν «αµυδρό φως στο βαθύ σκοτάδι της διαπλοκής και της διαφθοράς» και «σηµαντική πρώτη νίκη», ενώ ζητούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει συγγνώµη από τους δηµοσιογράφους επειδή τους είχε αποκαλέσει «συµµορία» από το βήµα της Βουλής, ενώ παράλληλα είχε προεξοφλήσει την παραποµπή τους προκαταλαµβάνοντας τις αποφάσεις της ∆ικαιοσύνης.

Ομιλία των πολιτικών αρχηγών επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, που υπέβαλαν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξης Τσίπρας και 84 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής, Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

 

Τον Ιανουάριο του 2022 ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλεσε από το βήμα της Βουλής «συμμορία» τους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis. Θα ζητήσει άραγε συγγνώμη;

Τάσος Παππάς

Yπεύθυνος «ΕφΣυν Σαββατοκύριακου»

«Να ζητήσει συγγνώμη ο κ. Μητσοτάκης»

Το κατηγορητήριο που συνέταξε η πλειοψηφία της επιτροπής της Βουλής, η οποία λειτούργησε με το… δημοκρατικό σκεπτικό «είμαι πλειοψηφία και κάνω ό,τι γουστάρω», σιγά σιγά καταρρέει. Ο κ. Μητσοτάκης που είχε προεξοφλήσει την παραπομπή των δημοσιογράφων-ερευνητών στο ειδικό δικαστήριο και τους είχε αποκαλέσει από το βήμα της Βουλής «συμμορία» δεν αισθάνεται την ανάγκη να πει μια λέξη; Nα ζητήσει μια συγγνώμη; Η αυτοκριτική όμως είναι επιλογή για τους ταπεινούς. Οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες της χώρας δεν θα πέσουν τόσο χαμηλά. Αλλωστε σέβονται τη Δικαιοσύνη. Οταν τους κάνει τα χατίρια. Αν βρεθούν μερικοί μερακλήδες εισαγγελείς που θέλουν να κάνουν το καθήκον τους και δεν πειθαρχήσουν προς τας υποδείξεις, θα χαρακτηριστούν επίορκοι, συνωμότες, σκευωροί και θα κάτσουν στο σκαμνί για να μη γίνουν μεταδοτικά παραδείγματα.

 

Βάλια Μπαζού

Αρχισυντάκτρια 
avgi.gr

«Oταν η διαπλοκήφόρεσε μαύρεςπλερέζες»

Ακούγοντας την απαλλακτική πρόταση για τον Κώστα Βαξεβάνη αναρωτήθηκα πόσοι πολιτικοί, εκδότες και δημοσιογράφοι ξεσκόνιζαν τις μαύρες πλερέζες και αντάλλασσαν πονεμένα μηνύματα για το κακό που τους βρήκε. Και ήταν πολλοί. Η οικτρή πλειοψηφία. Αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν δικαιώθηκε το αυτονόητο. Ούτε η δημοσιογραφία γενικώς και αορίστως. Γιατί το αυτονόητο στη χώρα μας εν έτει 2022 είναι ότι όσοι, μετρημένοι στα δάχτυλα, δημοσιογράφοι επιλέγουν και επιμένουν να κάνουν ανεξάρτητη δημοσιογραφία θα λοιδορούνται, θα συκοφαντούνται, θα απειλούνται και ενίοτε θα οδηγούνται στο εδώλιο σαν κοινοί εγκληματίες. Και η δημοσιογραφία –γενικώς και αορίστως– είναι η αλά Μητσοτάκη ολιστική σιωπή που έχει επιβάλει στα ΜΜΕ η πολιτική και οικονομική ελίτ. Δικαιώθηκε, όμως, μια κραυγή. Ενα αμυδρό φως στο βαθύ σκοτάδι της διαπλοκής και της διαφθοράς. Και είναι μια σημαντική πρώτη νίκη. Μια νίκη-έναυσμα για να ξαναμετρηθούμε και να μην ξεχάσουμε.

 

Δημήτρης Ριζούλης

Διευθυντής εφημερίδας «Δημοκρατία»

«Η πρόταση ανοίγει χαραμάδα ελπίδας»

Η πρόταση της εισαγγελέα για απαλλαγή όλων των εκδοτών και δημοσιογράφων που στοχοποιήθηκαν ως σκευωροί και εκβιαστές ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας ότι υπάρχουν ακόμη δικαστές που δεν υποτάσσονται στις υποδείξεις. Οχι σε όλες τουλάχιστον, γιατί ως προς τους υπόλοιπους κατηγορουμένους η εισαγγελική πρόταση είναι προβληματική.

Είναι βέβαιο ότι ασκούνται πιέσεις που θα ενταθούν προς το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο ελπίζω να πράξει το αυτονόητο.

Οταν με το καλό τελειώσει αυτή η κωμωδία θα πρέπει να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για τον εναγκαλισμό εξουσίας – δικαστών και τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης. Αν δεν κλείσουν οι πληγές που άνοιξε το σκανδαλώδες κουκούλωμα της λίστας Λαγκάρντ και ολοκλήρωσε η «συμμορία της Novartis», η χώρα θα συνεχίσει να βουλιάζει στον βάλτο της διαπλοκής και της ανομίας.

 

Γιώργος Λακόπουλος

Πολιτικός συντάκτης
anoixtoparathyro.gr

«Ακόμη μία αποτυχημένη απόπειρα εκφοβισμού και φίμωσης από Μητσοτάκη»

Στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού, που τραυματίζεται από καθεστωτικές συμπεριφορές κυβερνήσεων, η Δικαιοσύνη ήταν πάντα νόμισμα με δύο όψεις:

Στη μία βρίσκουμε τη χειραγώγησή της από κυβερνητικούς μηχανισμούς, με στόχο όσους δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο. Ειδικά στον χώρο της ενημέρωσης αυτές οι κυβερνήσεις, που δεν λείπουν στις μέρες μας ούτε από την πολιτικά εξελιγμένη Ευρωπαϊκή Ενωση –με επιφανή παραδείγματα την Ουγγαρία και πλέον και την Ελλάδα–, η στρατολόγηση μιας μερίδας παραγόντων της Δικαιοσύνης για φίμωση όσων υπηρετούν την αδέσμευτη δημοσιογραφία είναι συχνό φαινόμενο.

Στην άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος όμως υπάρχουν πάντα οι δικαστικοί λειτουργοί που θρυμματίζουν τα δεσμά που επιχειρούν να επιβάλουν οι αυταρχικές κυβερνήσεις με μοχλό τη Δικαιοσύνη.

Ανακριτές, εισαγγελείς αλλά και δικαστές από την έδρα ακυρώνουν κυβερνητικά σχέδια, λειτουργώντας κατά συνείδηση και όχι κατά τις πολιτικές συνθήκες. Σε αυτό τον κατάλογο προστίθεται και η απαλλακτική πρόταση της αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ελένης Μετσοβίτου κατά των απαράδεκτων ποινικών διώξεων που είχε ασκήσει σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη και των άλλων δημοσιογράφων που απλώς έκαναν τη δουλειά τους στο σκάνδαλο Novartis η ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου.

Ευλόγως ο δημοσιογραφικός κόσμος στην Ελλάδα και διεθνώς χαιρέτισε αυτή την εξέλιξη. Στο μητρώο της κυβέρνησης Μητσοτάκη προστίθεται ως ακόμη μία αποτυχημένη απόπειρα εκφοβισμού και φίμωσης όσων μοχθούν για ενημέρωση χωρίς περιορισμούς.

Ετικέτες