Σήμα κινδύνου εκπέμπουν υγειονομικοί και φαρμακοποιοί για την κατάρρευση του ΕΣΥ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας υγειονομικών στην πλατεία Μαβίλη και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Υγείας, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022. Οι εργαζόμενοι στη δημόσια Υγεία διαμαρτύρονται για την συνεχή υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Την ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία αλλά και σε ολόκληρο το Εθνικό Σύστημα Υγείας φωτίζουν γιατροί και φαρμακοποιοί, εκπέμποντας σήμα κινδύνου σχετικά με τις συνθήκες που καλούνται επί μήνες να αντιμετωπίσουν εργαζόμενοι και ασθενείς.

«Αυτή τη στιγμή λείπουν περισσότερα από 400 φάρμακα πρώτης ανάγκης, που έχει σαν αποτέλεσμα ασθενείς και φαρμακοποιοί να κάνουν αγώνα δρόμου μήπως μπορέσουν και εξασφαλίσουν κάποια από αυτά» καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, και καλεί το Υπουργείο Υγείας και τον Ε.Ο.Φ. που είναι αρμόδιοι για τον ομαλό εφοδιασμό των ασθενών με φάρμακα, «να πάρουν επιτέλους ουσιαστικά μέτρα προς αυτή τη κατεύθυνση».

«Η Πολιτεία δυστυχώς παρ’ όλες τις επανειλημμένες αναφορές μας, δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια. Οι φαρμακοποιοί κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εξασφαλίσουν την αγωγή για τους ασθενείς τους, όμως δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη φαρμακευτική αγορά» επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, σημειώνοντας ότι οι ελλείψεις αφορούν σε αναντικατάστατα φάρμακα όπως, παυσίπονα, αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά.

Την ίδια ώρα, επιστολή των παθολόγων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία εγκαλεί την κυβέρνηση για την πρακτική μετακινήσεων που έχει υιοθετήσει επί μήνες προκειμένου να καλύψει το πρόβλημα της υποστελέχωσης, επισημαίνοντας πως οι «έκτακτες» υπηρεσιακές ανάγκες άλλων νοσοκομείων δεν έχουν καλυφθεί για περισσότερο από 16 μήνες, με αποτέλεσμα οι γιατροί να χρειάζεται να μετακινούνται διαρκώς και να προκαλούνται πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των παθολογικών κλινικών.

«Έκτακτες» ανάγκες καλύπτει επί 16 μήνες η κυβέρνηση μέσω του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο Πάτρας

«Έχουν περάσει δεκαέξι μήνες μετακινήσεων ιατρών παθολόγων από τα νοσοκομεία Αχαΐας και Αρκαδίας προκειμένου να καλύψουν “έκτακτες” υπηρεσιακές ανάγκες λειτουργίας του Νοσοκομείου Πύργου. Οι μετακινήσεις αυτές δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στην λειτουργία των παθολογικών κλινικών των νοσοκομείων προέλευσης» σημειώνουν οι γιατροί στην ανακοίνωσή τους, συμπληρώνοντας ότι  «τα νοσοκομεία δεν είναι τα κτίρια αλλά οι εργαζόμενοι που προσπαθούν να παρέχουν σύγχρονες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς, γεγονός που καταστρατηγείται με τις συνεχείς μετακινήσεις και την υποστελέχωση των νοσοκομειακών δομών».

«Θα πρέπει να τονιστεί ότι δεδομένων των προβλημάτων της λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου και της μετακίνησης των ασθενών από την περιοχή του νομού Ηλείας προς εξέταση και νοσηλεία στην Παθολογική κλινική του Π.Γ.Ν.Πατρών αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες για ενίσχυση του ιατρικού δυναμικού της παθολογικής κλινικής του Π.Γ.Ν.Πατρών προκειμένου να ανταποκριθεί στην πληθώρα των ασθενών. Όσον αφορά το νοσοκομείο του Πύργου, η λειτουργία του κρίνεται επισφαλής μιας και κάθε ημέρα καλείται διαφορετικός ιατρός να αποφασίσει για την νοσηλεία και θεραπεία 65-100 ασθενών, γεγονός άκρως επικίνδυνο, εφόσον δεν υπάρχει συνεχόμενη παρακολούθηση στην νοσηλεία κάθε ασθενούς» αναφέρουν οι γιατροί στην επιστολή τους,εξηγώντας ότι μετακινήσεις αυτές δεν προκαλούν δυσκολίες μόνο στους ίδιους αλλα και στους ασθενείς.

«Εξάλλου όσον αφορά τις συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει στο νοσοκομείο του Πύργου ο εκάστοτε εφημερεύων Παθολόγος, κατόπιν εντολής μετακίνησης της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, είναι δραματικές και στα όρια της σωματικής και ψυχικής του αντοχής. Καλείται να αντιμετωπίσει περιστατικά 60-100 ασθενών που νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική και να διεκπεραιώσει περιστατικά ασθενών που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία. Επίσης μετά το πέρας της 24ωρης εφημερίας καλείται να ανταπεξέλθει στην ταλαιπωρία και τους κινδύνους που εγκυμονούν στον δρόμο επιστροφής στην Πάτρα (100 χλμ οδήγησης με δικό του μεταφορικό μέσο) όντας εξουθενωμένος» συμπληρώνουν οι παθολόγοι, απορρίπτοντας το επιχείρημα της «έκτακτης κατάστασης που επικαλείται η κυβέρνηση».

«Η “έκτακτη” κατάσταση, που επικαλούνται οι ιθύνοντες, παύει να ευσταθεί σαν επιχείρημα μετά από 16 μήνες μετακινήσεων ιατρών και μετατρέπεται σε παγιωμένη κατάσταση με ευθύνη της 6ης ΥΠΕ. Τα νοσοκομεία δεν είναι τα κτίρια αλλά οι εργαζόμενοι που προσπαθούν να παρέχουν σύγχρονες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς, γεγονός που καταστρατηγείται με τις συνεχείς μετακινήσεις και την υποστελέχωση των νοσοκομειακών δομών».

Διαβάστε περισσότερα: Πάτρα: Κραυγή αγωνίας από τους παθολόγους για την κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Καινούργια κτίρια παραμένουν κλειστά καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Ασκληπιείο

«Τα καινούργια κτίρια που κατασκευάζονται με χρήματα των ιδιωτών παραμένουν κλειστά, αφού δεν υπάρχει το αναγκαίο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό για να τα λειτουργήσει. Οι ίδιοι που δηλώνετε στα ΜΜΕ για τα υπερσύγχρονα ΤΕΠ και άλλες παχιές κουβέντες, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις ομολογείται την αδυναμία λειτουργίας του νέου ΤΕΠ και του Σταθάτειου, αφού λείπει προσωπικό» επισημαίνει από την πλευρά του το σωματείο εργαζομένων στο Ασκληπιείο Βούλας, όπου οι υγειονομικοί προχώρησαν νωρίτερα σε διαμαρτυρία την ώρα που βρισκόταν εκεί ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για τον αγιασμό κτιρίου 115 κλινών, δωρεάς Κωνσταντίνου Μαρτίνου.

«Συνεχίζουν να μας λείπουν βασικές ειδικότητες, στην κατεύθυνση του γενικού νοσοκομείου. Οι συνάδελφοι μας παραμένουν σε αναστολή εργασίας, παρότι όλα τα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι όλοι, εμβολιασμένοι και μη, μεταδίδουμε και νοσούμε. Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι μας, επικουρικοί – ΟΑΕΔ – εργολαβικοί, παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας, παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Παραμένουμε εκτός ΒΑΕ, παρότι μετράμε νεκρούς από την πανδημία, πολλοί υποφέρουμε από burn out, αλλά και πλείστες παθήσεις του μυοσκελετικού, καρδιαγγειακού κ.ά., ενώ είναι τεκμηριωμένη η ψυχική επιβάρυνση που συνεπάγεται η εργασία μας» καταλήγουν οι γιατροί του Ασκληπιείου.

Διαβάστε περισσότερα: Διαμαρτυρία εργαζομένων στο Ασκληπιείο Βούλας: «Νέα κτίρια μένουν κλειστά λόγω ελλείψεων προσωπικού»

Στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων χρόνων το Νοσοκομείο Σύρου

Στους δρόμους βγήκαν κάτοικοι και εργαζόμενοι του νοσοκομείου Σύρου για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείου εκφράζοντας της ανησυχία τους τόσο για τον μέλλον αλλά και το παρόν του νοσοκομείου.

«Το Νοσοκομείο Σύρου έχει φτάσει στην χειρότερη κατάσταση των τελευταίων χρόνων ενώ δεν διαφαίνεται πρόθεση του Υπουργείου Υγείας για ανατροπή αυτής της πορείας. Είχε προηγηθεί συνάντηση το προηγούμενο διάστημα με την μεσολάβηση του Δημάρχου του νησιού συνάντηση επιτροπής με τον Υπουργό Υγείας ενώ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η Αν. Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το Νοσοκομείο μας. Δυστυχώς, οι συναντήσεις αυτές απέβησαν άκαρπες καθώς δεν ικανοποιήθηκε ουσιαστικά κανένα από τα αιτήματα μας. Επί της ουσίας μας ενημέρωσαν ότι υπάρχουν αλλά νοσοκομεία που βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση (λες και αυτό αποτελεί επιχείρημα) και ανακοίνωσαν την προκήρυξη 2 θέσεων ιατρών (έναν καρδιολόγο και ένα παθολόγο-ογκολόγο) προς αντικατάσταση των 7 ιατρών που συνταξιοδοτούνται μέσα στο 2022. Επιπλέον θα προκηρύξουν 7 θέσεις νοσηλευτών (5ΔΕ και 2ΤΕ) με αυξημένη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας, που αντιστοιχεί έμμεσα, σε μονιμοποίηση 7 συμβασιούχων από τους 77 που υπηρετούν στο Νοσοκομείο» επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι και συνεχίζουν περιγράφοντας τι έγινε τους καλοκαιρινούς μήνες που η κίνηση στο νησί ήταν πολύ αυξημένοι αλλά και τους φόβους τους για τους χειμερινούς μήνες καθώς οι ελλείψεις προσωπικού δεν έχουν προηγούμενο:

«Κατά τα λοιπά η αυξημένες ανάγκες της τουριστικής περιόδου θα αντιμετωπιζόντουσαν με μετακινήσεις προσωπικού και συγκεκριμένα με την θέσπιση ως κινήτρου μετακίνησης για ένα μήνα, ποσού 1.500€ σε γιατρούς κεντρικών Νοσοκομείων προκειμένου να μετακινούνται σε νησιώτικες περιοχές. Τελικά όχι μόνο δεν βρέθηκε κανείς αλλά αντίθετα μέσα στον Αύγουστο μετακινήθηκαν από το νοσοκομείο μας σε άλλα νησιά ένας παθολόγος και ένας γενικός ιατρός».

«Σας αφήνουμε να αναρωτηθείτε, τι μας περιμένει τον χειμώνα όταν τον Αύγουστο που ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται, το νοσοκομείο αποδυναμώνεται χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι.

«Αν συνυπολογίσουμε τις παραιτήσεις και τους θανάτους, οι 211 μόνιμοι που εργάζονται σήμερα στο νοσοκομείο είναι 60 λιγότεροι σε σχέση με το 2011 (22%). Οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται στον οργανισμό, αποτελούν τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων για να λειτουργεί με ασφάλεια το νοσοκομείο. Οι κενές θέσεις βάση του σημερινού κουτσουρεμένου (λόγω μνημονιακής υποχρέωσης) οργανισμού, που σίγουρα δεν ανταπεξέρχεται στις σημερινές ανάγκες, είναι περίπου 105» καταλήγει το σωματείο των εργαζομένων.

Ετικέτες