Σηκώσαμε €4,4 δισ. σε 3 μήνες για να τα βγάλουμε πέρα

Σηκώσαμε €4,4 δισ. σε 3 μήνες για να τα βγάλουμε πέρα

Πλέον η κρίση κόστους ζωής που εδράζεται στην αισχροκέρδεια και η οποία εισφέρει στη φορομπηχτική ανάπτυξη του ΑΕΠ «πνίγει» και τα μεσαία εισοδήματα. Είναι προφανές ότι κάθε μήνα, ήδη από τον Ιούλιο του 2021, προστίθεται νέα επιβάρυνση από τον πληθωρισμό της απληστίας. Την ίδια περίοδο καταγράφεται κυβερνητική άρνηση ουσιαστικής εποπτείας και ελέγχου της ενδιάμεσης εφοδιαστικής αλυσίδας ώστε να εξευρεθούν τα αίτια της αισχροκέρδειας και να παταχτούν ώστε να ανακουφιστεί η χειμαζόμενη από την απληστία κοινωνία.

Ακόμη και αυτή την περίοδο που είναι «χαμηλά» το ενεργειακό κόστος ρεύματος, το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο κατέγραψε ότι το 28% των Ελλήνων δηλώνει πως στη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών είχε δυσκολίες να πληρώσει τους λογαριασμούς του στο τέλος του μήνα. Αλλο ένα 51% κατέθεσε ότι αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα κατά καιρούς. Ούτε λίγο ούτε πολύ την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει ξεπεράσει το 30% από το 2021, οι Ελληνες σε ποσοστό 79% αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και ταυτόχρονα να φέρουν στο σπίτι τα απαραίτητα τρόφιμα και είδη ευρείας κατανάλωσης.

Τρώνε από το «λίπος»

Αυτή η κρίση κόστους ζωής έχει φέρει και μείωση των καταθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μέσα σε τρεις μήνες, από τον Δεκέμβριο 2023 έως τον Μάρτιο 2024, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 4,4 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα ενώ τον Δεκέμβριο οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μετρήθηκαν στα 201,62 δισ. ευρώ, τον Μάρτιο του 2024 είχαν μειωθεί στα 197,21 δισ. ευρώ. Ολα αυτά παρόλο που τον Μάρτιο καταγράφηκε αύξηση των καταθέσεων σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο μετρήθηκαν οι καταθέσεις στα 201,62 δισ., τον Ιανουάριο μετρήθηκαν στα 198,05 δισ. και τον Φεβρουάριο στα 196,24 δισ. ευρώ.

Εάν επικεντρώσουμε στα νοικοκυριά (μετριούνται μαζί με τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα), βλέπουμε τα εξής:

• τον Οκτώβριο του 2023 καταγράφηκε μείωση καταθέσεων της τάξης των 99 εκατ. ευρώ,

• τον Νοέμβριο του 2023 καταγράφηκε νέα μείωση καταθέσεων της τάξης των 153 εκατ. ευρώ,

• τον Δεκέμβριο του 2023 καταγράφηκε αύξηση καταθέσεων κατά 3,08 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της καταβολής του δώρου Χριστουγέννων και της ισχνής αύξησης στους συνταξιούχους που δεν αναπλήρωσε το εισόδημά τους,

• τον Ιανουάριο του 2024 καταγράφηκε μείωση καταθέσεων 2,07 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης εντός των εορταστικών ημερών αλλά και της καταβολής φόρου εισοδήματος και τελών κυκλοφορίας,

• τον Φεβρουάριο του 2024 καταγράφηκε μείωση καταθέσεων κατά 156 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα κυρίως της καταβολής φόρου εισοδήματος και τελών κυκλοφορίας,

• τον Μάρτιο του 2024 καταγράφηκε αύξηση κατά 396 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα κυρίως του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου που προκάλεσε πληθώρα νέων προσλήψεων. Οπως εύκολα προκύπτει, η πτώση των καταθέσεων (είχαν υπερμεγεθυνθεί τη διετία 2020-21 εξαιτίας της πανδημικής κρίσης και του εγκλεισμού) δεικνύει ότι τα νοικοκυριά τρώνε από τα έτοιμα προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο τεράστιο μηνιαίο κόστος διαβίωσης.

Ποιοι καταθέτουν

Εκεί που φαίνεται η «σφαγή» των μεσαίων εισοδημάτων, τα οποία τρώνε από το «λίπος» των καταθέσεων, είναι στο γεγονός ότι το 72,5% όσων συναλλάσσονται με τις τράπεζες έχει στον λογαριασμό του καταθέσεις έως 1.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για μισθωτούς με μέσο καθαρό μισθό τα 980 ευρώ και συνταξιούχους με μέσο καθαρό συντάξιμο μισθό τα 876 ευρώ. Ολοι αυτοί χρησιμοποιούν τον λογαριασμό τους απλώς για να περάσουν τον μήνα.

Ωστόσο, με μέσο μηναίο καθαρό μισθό στα 980 ευρώ σημαίνει ότι τα χρήματα αυτών των καταθετών ανέρχονται περίπου στα 2,45 δισ. ευρώ, καθώς είναι αυτά που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς από τους εργοδότες. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι όλα αυτά εισέρχονται και εξέρχονται μηνιαίως. Συνεπώς το τελευταίο τρίμηνο «κάηκε» περί το 1,95 δισ. ευρώ από το «λίπος».

Οταν λοιπόν οι επτά στους δέκα δεν έχουν περισσότερα από 1.000 ευρώ στον λογαριασμό τους, εύκολα συνάγεται ότι ούτε τα μεσαία εισοδήματα μπορούν να αντέξουν το κόστος ζωής και τρώνε από τα έτοιμα. Ποιοι είναι αυτοί; Εύκολα προκύπτει από την κατανομή των καταθέσεων. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, πέραν του 72,5% που είναι οι καταθέτες των 1.000 ευρώ, ένα ποσοστό της τάξης του 12,4% έχει καταθέσεις από 1.001 μέχρι 5.000 ευρώ και ποσοστό 13% καταθέσεις από 5.001 μέχρι 50.000 ευρώ.




Documento Newsletter