Τριανταεννιάχρονος που είχε καταδικαστεί για διακίνηση ηρωίνης απαγχονίστηκε την Πέμπτη στη Σιγκαπούρη κι έγινε ο πέμπτος φυλακισμένος που εκτελέστηκε στην πόλη-κράτος από την αρχή της χρονιάς, ανακοίνωσε η υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών.
Ο Μοχάμεντ Σάλεχ Αντούλ Λατίφ είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών το 2019, διότι είχε στην κατοχή του περίπου 55 γραμμάρια ηρωίνης «με σκοπό τη διακίνηση».
Σύμφωνα με δικόγραφα, ο οδηγός-διανομέας, που συνελήφθη το 2016, είχε καταθέσει πως πίστευε ότι μετέφερε λαθραία τσιγάρα για λογαριασμό φίλου του στον οποίο όφειλε χρήματα.
Είναι ο δέκατος έκτος καταδικασθείς που οδηγείται στην αγχόνη αφότου οι αρχές της Σιγκαπούρης ξανάρχισαν τις εκτελέσεις, τον Μάρτιο του 2022, έπειτα από παύση δυο ετών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Την 28η Ιουλίου, οι αρχές της Σιγκαπούρης εκτέλεσαν 45χρονη, υπήκοο της χώρας, για πρώτη φορά έπειτα από 2ο χρόνια. Είχε καταδικαστεί για διακίνηση 30,72 γραμμαρίων ηρωίνης, ποσότητας διπλάσιας από αυτήν που επισύρει την εσχάτη των ποινών δυνάμει της νομοθεσίας στη Σιγκαπούρη.
Δύο ημέρες νωρίτερα, 57χρονος απαγχονίστηκε για τη διακίνηση περίπου 50 γραμμαρίων της ίδιας ουσίας.
Οι εκτελέσεις αυτές επικρίθηκαν έντονα από τα Ηνωμένα Έθνη, που είχαν καλέσει τη Σιγκαπούρη να εφαρμόσουν μορατόριο στις εκτελέσεις ή να καταργήσουν τη θανατική ποινή.
Στην πόλη-κράτος, χρηματοοικονομικό κέντρο της Ασίας που ευημερεί, η νομοθεσία για τα ναρκωτικά συγκαταλέγεται στις πιο δρακόντειες στον πλανήτη. Η διακίνηση ποσοτήτων 500 και πλέον γραμμαρίων κάνναβης ή 15 και πλέον γραμμαρίων ηρωίνης επισύρει τη θανατική ποινή.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνησία, η Σιγκαπούρη συγκαταλέγεται στις τέσσερις χώρες –οι άλλες τρεις είναι η Κίνα, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία– όπου εκτελέστηκαν κρατούμενοι για αδικήματα που συνδέονταν με τη διακίνηση και τη χρήση ναρκωτικών πέρυσι.
Οι αρχές της Σιγκαπούρης αντιτείνουν από την πλευρά τους πως η θανατική ποινή συμβάλλει η πόλη κράτος να είναι τις πιο ασφαλείς χώρες όλης της Ασίας.