Σιγά το κηροπήγιο

Σιγά το κηροπήγιο

Παλαιότερα λέγαμε «σιγά τον πολυέλαιο», τώρα θα λέμε «σιγά το κηροπήγιο» όταν μιλάμε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Περισσότερο και από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός (κάτι σαν το «με κάθε γέμισμα ντεπόζιτου της βενζίνης δώρο ένας αναπτήρας») συζητήθηκε η εμφάνισή του στο νέο διάγγελμα. Το ένα θέμα είναι ότι ο Ζελένσκι, του οποίου η χώρα βομβαρδίζεται, έχει κάνει λιγότερα διαγγέλματα από τον Κυριάκο. Το δεύτερο είναι το look. Βγήκε ο πρωθυπουργός με ύφος σαν να είχε μαλώσει με την αξιαγάπητη γιατί ξέχασε ανοιχτό τον θερμοσίφωνα σε ένα από τα 50 σπίτια αλλά έπρεπε να το χωνέψει, να μην πει κουβέντα και να πει για τα δικά μας προβλήματα. Το τρίτο ήταν τα κηροπήγια. Ανάστατο ήταν το Τwitter με το ερώτημα «τι είναι αυτό που φαίνεται αριστερά πίσω από τον Μητσοτάκη την ώρα του διαγγέλματος;». Ο θόρυβος έγινε γιατί φαινόταν κάτι μεταξύ μπατόν του σκι και μαστιγίου. Η μεν πρώτη εκδοχή παραπέμπει σε χιονισμένο τριήμερο, η δε δεύτερη σε άλλες ενασχολήσεις, με ενδιαφέρον πάντα. Τελικώς η απάντηση δόθηκε από φιλότεχνο πολίτη ο οποίος διέκρινε ότι πρόκειται για κηροπήγια της σειράς «Περσεφόνη» της πολύ καλής εικαστικού Βάνας Ξένου που ζει στη Γαλλία. Η αξία τους αγγίζει τις 20.000 ευρώ. Και γιατί τόσος θόρυβος, θα μου πείτε. Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να έχει στο σπίτι του ένα ακριβό αντικείμενο; Φυσικά, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι δεν το αγόρασε κιόλας. Αλλά να μοστράρεις τις 20.000 ευρώ και μάλιστα με μορφή κηροπηγίου όταν λες στον άλλο ότι δεν μπορεί να ανάψει ούτε το φως είναι σαν να διαφημίζεις την ευεργετική δράση του ήλιου σε βεδουίνους στην έρημο.

Τικ-τακ

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη δοκιμάστηκε ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Οπως έλεγε και ο μακαρίτης ο Χάρρυ Κλυνν, όσα έγραφε το κοντέρ τόσα έλεγε.

 Αφού ευλόγησε τα καλάσνικοφ του Μητσοτάκη στην Ουκρανία, την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών ήταν αντίθετη, βγήκε για να επικαλεστεί την πολιτική του αυτονομία και το νέο πνεύμα.

 Οπως λέει παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ: «Η μόνη ευκρινής θέση του Ανδρουλάκη είναι ότι θα ήθελε πολύ να μην υπάρχει στο ΚΙΝΑΛ στέλεχος που να έχει γεννηθεί πριν από το 1979», χρονιά δηλαδή που γεννήθηκε ο ίδιος.

 Εννοεί δηλαδή ότι επιθυμεί να κάνει την απειρία και την πολιτική επιπολαιότητα γενική κατάσταση και να μην υπάρχει κανένας έμπειρος να τις κατακρίνει ή να τις ελέγξει.

 Σε κάθε περίπτωση ο Ανδρουλάκης δεν μπορεί να δοξαστεί κρυπτόμενος, αλλά είναι και δύσκολο να επιλεγεί ομιλών.

 Πόσο μάλλον όταν λέει ότι θα ρυθμίσει τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ τα οποία ήδη έχουν ρυθμιστεί. Μπορεί γι’ αυτό να ρωτήσει τον Νίκο Σαλαγιάννη.

 Ο λόγος που το ΚΙΝΑΛ δεν έγινε ξανά ΠΑΣΟΚ είναι ότι έπρεπε να καταβάλει το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης. Τώρα καταβάλλει μέρος που αναλογεί στο ΠΑΣΟΚ ως κόμμα του συνασπισμού ΚΙΝΑΛ.

 Το γνώριζε φυσικά και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος διαφήμιζε το ξανά ΠΑΣΟΚ μήπως και κινητοποιήσει παλιά αντανακλαστικά.

 Μέχρι στιγμής πάντως ο Ανδρέας τα μόνα αντανακλαστικά που κινητοποιεί είναι του Κυριάκου. Αν και η συνέχιση της έρευνας για τον Λοβέρδο δεν συμφέρει το γενικό αφήγημα του Μητσοτάκη περί σκευωρίας της Novartis, o Μητσοτάκης βολεύεται μια χαρά. Μπορεί να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Ανδρουλάκη τραβώντας απλώς τον Λοβέρδο από το αυτί ως υπόδικο.

 Εκτός αν, όπως μου λένε, το τραβήξει αλλιώς κάποιος εκδότης που τώρα τον χαϊδεύει.

 Πάμε σε ανασχηματισμό, όχι σε εκλογές. Κακώς ράβεται, όπως σας έχω γράψει, ο Γ. Γεραπετρίτης για ΥΠΕΞ. Ο Δένδιας θα φύγει, αλλά θα αναλάβει ο ίδιος ο Μητσοτάκης, κατά τα πρότυπα του πατρός αλλά και του Τσίπρα.

Μα ποιος, τέλος πάντων, είναι αυτός ο Μενέλαος;

Οτι η στήλη έχει τους θαυμαστές της το περίμενα. Οτι οι αναγνώστες της φτάνουν ως τα μπιστρό των Βρυξελλών δεν το περίμενα. Μέχρι που χτύπησε το τηλέφωνο και κάποιος κύριος (Ελληνας, είναι η αλήθεια, αν και με αξάν Νίκου Γκάλη) με ζήτησε για να με πληροφορήσει ότι το θέμα των ημερών σε κάποιους κύκλους της Κομισιόν είναι οι πληροφορίες που έχουν φτάσει για τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή. Οχι, δεν έχουν κακή άποψη για τον διοικητή, αλλά λέγονται διάφορα για τις κακές του σχέσεις και τη δυσφορία που εκδηλώνει για τον κ. Μενέλαο Τσουπλάκη. Ποιος είναι ο Τσουπλάκης, θα μου ξαναπείτε, γιατί το ίδιο όνομα μας απασχόλησε και σε δημοσίευμα την Πρωτοχρονιά. Ο κ. Τσουπλάκης σήμερα είναι πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Για να πάρει τη θέση αυτή υπερπήδησε πέντε συνυποψήφιους με προσόντα. Ποια ήταν τα δικά του είναι άγνωστο, αφού στο βιογραφικό του εμφανίζεται ως εφοριακός που έγινε εκπαιδευτής όπλων στο ΣΔΟΕ και απόφοιτος του Ινστιτούτου Καραμανλή. Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής δεν είναι εκπαιδευτικό ίδρυμα για να φοιτά ή να αποφοιτά κάποιος, αλλά αφού το γράφει ο κ. Μενέλαος και το θέλει και ο πρωθυπουργός μην του χαλάσουμε χατίρι.

Στην καλή θέση που έχει αναλάβει στην Αρχή Διαφάνειας ο «απόφοιτος Ινστιτούτου Καραμανλή» δεν γνωρίζω αν ασχολείται με τη διαφάνεια, αλλά σίγουρα ασχολείται με τηλεφωνήματα σε συναδέλφους του εφοριακούς, σε βαθμό να έχει ενοχληθεί ο διοικητής της ΑΑΔΕ. Δεν γνωρίζω γιατί ενοχλείται ο κ. Πιτσιλής που ένας εφοριακός μιλάει με εν ενεργεία συναδέλφους του. Ο κύριος από τις Βρυξέλλες άφησε να εννοηθεί ότι δεν ενοχλεί η επικοινωνία αλλά το περιεχόμενο της επικοινωνίας. Τα δε τηλεφωνήματα γίνονται όποτε ο κ. Μενέλαος – απόφοιτος Ινστιτούτου Καραμανλή συναντηθεί με τον φίλο του τον Στέλιο σε ξενοδοχείο στον πεζόδρομο της Ερμού. Υπόσχομαι ότι θα το ερευνήσω και θα επανέλθω.

Οι πύραυλοι και οι νάρκες

Η στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας δεν σταματάει στην αποστολή καλάσνικοφ και εκτοξευτήρων που αποφάσισε μόνος του, σαν αρχιστράτηγος, αρχιδιπλωμάτης και πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Φαίνεται ότι οι Αμερικανοί σπρώχνουν όσες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν όπλα ρωσικής κατασκευής να τα δώσουν στην Ουκρανία με το επιχείρημα ότι είναι καλό στη χώρα να μην υπάρξουν αμερικανικά συστήματα που θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια των Ρώσων. Προφανώς είναι αστείο επιχείρημα. Οι ΗΠΑ θέλουν να βάλουν τις χώρες να απαλλαγούν από τα ρωσικά όπλα ώστε να εξοπλιστούν από τα αμερικανικά σύντομα, πλασάροντας μάλιστα τον εκσυγχρονισμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως ακούγεται ήταν έτοιμος να δώσει και τους S-300 αλλά και τους TOR-M1 πάνω στους οποίους στηρίζεται η άμυνα των νησιών, ακολουθώντας το παράδειγμα της Σλοβακίας. Το «ξεστοκάρισμα» των ρωσικών όπλων θα του έδινε τη δυνατότητα μάλιστα να αποστρατιωτικοποιήσει σιωπηλά τα νησιά και να προχωρήσει στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με όρους Μητσοτάκη. Τα σχέδια του Μητσοτάκη δεν ανεστάλησαν από κάποια πιο ψύχραιμη σκέψη. Ματαιώθηκαν από την απόφαση της στρατιωτικής ηγεσίας (εν ενεργεία και σε αποστρατεία) να εναντιωθεί ανοιχτά και γρήγορα για να δημιουργήσει τετελεσμένα. Την αρχή έκανε ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ Κ. Ζιαζιάς (φωτογραφία) με σκληρή συνέντευξή του και ακολούθησαν πολλοί, μέχρι που υπήρξε δήλωση του ίδιου του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου ότι η Ελλάδα δεν θα στείλει αντιαεροπορικά. Ο τελευταίος λέγεται ότι αποτίμησε αυτοκριτικά τη στάση του να βρεθεί δίπλα στον Μητσοτάκη όταν ανακοίνωσε την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία χωρίς να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ.

Documento Newsletter