Για τον αιφνίδιο θάνατο του 23χρονου φοιτητή στη Σίφνο και στα ευρήματα του ιατροδικαστή που έδειξαν ισχαιμικές αλλοιώσεις του μυοκαρδίου και πνευμονικό οίδημα αναφέρθηκε ο καρδιολόγος και ιατρός της οικογένειας, Παναγιώτης Ιακώβης.
Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην ΕΡΤ στην εκπομπή «Συνδέσεις» ανέφερε πως ο 23χρονος δεν αντιμετώπιζε κάποιος σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα.
«Από ό,τι φαίνεται ήταν ένα ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο, με οξύ πνευμονικό οίδημα και καρδιοαναπνευστική κατάρρευση. Το επεισόδιο αυτό δεν γνωρίζουμε ακόμα από πού προήλθε, δεν έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των εξετάσεων από την ιατροδικαστική υπηρεσία, θα πάρει αρκετές μέρες ακόμα. Η πρώτη εικόνα όμως είναι ένα οξύ ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ωστόσο πως ο 23χρονος δεν είχε κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα. «Δεν έχω εξετάσει το παιδί στο παρελθόν, μπορώ όμως να πω επειδή το παιδί είχε μία μητέρα που είναι εξαιρετική παθολόγος της Λαμίας, δεν είχε κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα όπως έγινε γνωστό και από την εξέταση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας όπου δεν βρέθηκε κάποια οργανική καρδιοπάθεια, ούτε κάποια αποφραγμένη αρτηρία στεφανιαία. Συνεπώς από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι το παιδί δεν είχε από πριν κάποια οργανική καρδιοπάθεια».
Υπενθυμίζεται ότι ο 23χρονος είχε διαγνωσθεί με κορονοϊό λίγες ώρες πριν καταρρεύσει. Ερωτηθείς ο κ. Ιακώβης για το αν μπορεί ο κορονοϊός να ήταν η αιτία για τον αιφνίδιο θάνατο ο καρδιολόγος τόνισε ότι «η συνήθης απάντηση του οργανισμού, είναι μία φλεγμονώδης απάντηση, δηλαδή μυοπερικαρδίτιδα συνήθως, προσβολή του μυοκαρδίου και του περικαρδίου, δεν είναι συνήθως ισχαιμική απάντηση, δηλαδή δεν είναι ένα έλλειμμα αίματος. Η πρώτη εικόνα λοιπόν, είναι ότι εδώ έχουμε ισχαιμική απάντηση του οργανισμού, ισχαιμικό πρόβλημα στην καρδιά, συνεπώς υπάρχουν και περιπτώσεις που ο κορωνοϊός κάνει ισχαιμία του μυοκαρδίου, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Συνήθως όμως ο κορονοϊός δεν κάνει ισχαιμική απάντηση, κάνει μυοκαρδιακή βλάβη ή περικαρδιακή βλάβη του φλεγμονώδους τύπου, δηλαδή φλεγμονή του μυοκαρδίου και του περικαρδίου».
«Η υπόθεση του κορονοϊού όπως διαπιστώνουμε καθημερινά από τους ασθενείς μας, ή από τα νοσοκομεία, ή από τους συναδέλφους μας που ενημερωνόμαστε, δεν έχει τελειώσει. Έχουμε ακόμα πληθώρα περιστατικών, έχουμε θανάτους εν μέσω καλοκαιριού, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί ακόμα, υπάρχουν ακόμα πολλά περιστατικά, πολλές περιπτώσεις ασθενών μας σε ιατρεία που έχουν υποστεί βλάβη καρδιολογική από κορονοϊό, ακόμα και τώρα μέσα στο κατακαλόκαιρο. Συνεπώς ακόμα και αν δε είναι υποχρεωτικές οι μάσκες, θα πρέπει να προσέχουν οι συμπολίτες μας όταν βλέπουν πολύ κόσμο, όταν υπάρχει συνωστισμός, ή σε κλειστούς χώρους, δεν είναι καθόλου κακό να χρησιμοποιούν τη μάσκα τους. Επίσης όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί καλό είναι το επόμενο διάστημα να εμβολιαστούν, για να προστατευθούν για το φθινόπωρο που έρχεται».
Διαβάστε επίσης