Siemens: Έρευνα «εκ του πονηρού» από Ντογιάκο αλλά όχι για τη σκανδαλώδη αθώωση παρά τη νομολογία του Αρείου Πάγου

Siemens: Έρευνα «εκ του πονηρού» από Ντογιάκο αλλά όχι για τη σκανδαλώδη αθώωση παρά τη νομολογία του Αρείου Πάγου

Πολιτικές διαστάσεις επιχειρεί εκ του «πονηρού» να δώσει στην προκλητική απόφαση της Δικαιοσύνης για το σκάνδαλο Siemens όπου σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι απηλλάγησαν είτε μέσω της παραγραφής των αδικημάτων, είτε αθωώθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος. Αντί να εστιάσει στο σκανδαλώδες της απόφασης, που είναι η αθώωση των εμπλεκομένων, ο Ισίδωρος Ντογιάκος εστιάζει στο κατά πόσο επηρέασαν την κρίση του Δικαστηρίου οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα το 2019 και το 2021. Παρά το γεγονός, ότι, όπως επισημαίνουν στο documentonews.gr, ανώτατες δικαστικές πηγές, υπάρχει πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία ακόμη και εάν έχει παραγραφεί το βασικό αδίκημα της δωροδοκίας, το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες δεν παραγράφεται. Επομένως αυτό που θα έπρεπε να ερευνηθεί είναι το πως αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο Siemens και όχι εάν επηρέασαν οι αλλαγές στον ΠΚ γιατί ούτως η άλλως υπάρχει νομολογία του Αρείου Πάγου.

Δείτε επίσης: Σκάνδαλο Siemens: Παρέμβαση Ντογιάκου για την παραγραφή των αδικημάτων αλλά όχι για την αθώωση των εμπλεκόμενων

Πιο αναλυτικά ο Ισίδωρος Ντογιάκος βάζει μεν στο «μικροσκόπιο» του την προκλητική απαλλακτική απόφαση για τη Siemens, αλλά όχι επί της ουσίας. Συγκεκριμένα ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, ζητεί να διερευνηθεί «αν και σε ποιο βαθμό συνετέλεσαν στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων της εν λόγω υπόθεσης και οι επελθούσες, κατά καιρούς νομοθετικές μεταβολές στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα με τους νόμους 4619 του 2019, 4637 του ίδιου έτους και 4855 του 2021».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται για μια κίνηση του Ισίδωρου Ντογιάκου που ουσιαστικά δίνει κατεύθυνση στις έρευνες αλλά προς τη μη σωστή κατεύθυνση. Και αυτό διότι σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου, ακόμη και εάν έχει παραγραφεί το βασικό αδίκημα της δωροδοκίας, αυτό δεν σημαίνει ότι παραγράφεται και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Επομένως εάν πράγματι ήθελε να κάνει έρευνα επί της ουσίας και όχι «εκ του πονηρού» ο κ. Ντογιάκος θα έπρεπε σύμφωνα με ανώτατες δικαστικές πηγές, να εστιάσει στο σκέλος της αθώωσης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Υπενθυμίζεται πως ήδη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, έχει ήδη παρέμβει για την παραγραφή των αξιόποινων πράξεων στην υπόθεση Siemens. Πιο αναλυτικά ο Ισίδωρος Ντογιάκος, έχει παραγγείλει σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διενεργήσει προσωπικά προκαταρκτική εξέταση.

Αντικείμενο της προκαταρκτικής έρευνας είναι να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εάν πρόσωπα τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης της Siemens, συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων, με δικές τους ποινικού χαρακτήρα ενέργειες ή παραλείψεις.

Για την αθώωση όμως των εμπλεκόμενων, δεν έγινε καμία κίνηση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παρά το γεγονός ότι το Δικαστήριο μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία αθώωσε τους 20 από τους 22 συνολικά κατηγορούμενους, μεταξύ αυτών τον «γείτονα» του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τήνο.

Documento Newsletter