Με μία δευτερολογία-αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ και με μία τριτολογία κατά την οποία δεν δίστασε να κατηγορήσει το κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευσης πως «εσείς βάλατε τη χώρα στα μνημόνια» συμπλήρωσε την πρώτη του τοποθέτηση ωραιοποίησης και υποτίμησης της κατάστασης της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την ακρίβεια.
Η «αποκάλυψη» πως για την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια ήταν ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμφίβολα το κορυφαίο σημείο των τοποθετήσεων του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την ακρίβεια, που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χάνει επανειλημμένως την ψυχραιμία του και να σηκώνει τους τόνους με αντιπολιτευτικές αναφορές έως και στους Podemos της Ισπανίας.
«Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εσείς καταστρέψατε τις προοπτικές της οικονομίας παρέα με τον κύριο Βαρουφάκη και όσα κάνατε το πρώτο εξάμηνο του 2015, και την διαπραγμάτευση την υπερήφανη» ανέφερε κατά την τριτολογία του ο Κ. Μητσοτάκης, πασχίζοντας να αντιμετωπίσει τα πυρά για την κατάσταση της οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών. Μάλιστα, διακριτή ήταν η προσπάθειά του να υποστηρίξει πως για την σημερινή κατάσταση ευθύνεται η δεκαετής οικονομική κρίση και τα μνημόνια, πριν καταλήξει στην παραπάνω αναφορά του.
«Εμείς ένα deal έχουμε κάνει, συμφωνία αλήθειας με τον ελληνικό λαό και οι δύο πλευρές και εμείς και ο ελληνικός λαός είμαστε πολύ ικανοποιημένοι» ήταν ο τρόπος με τον οποίο έκλεισε την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός σε ένα ακόμα μνημείο αλλαζονίας, ενώ οι τοποθετήσεις του χαρακτηρίστηκαν από την έντονη κριτική που άσκησε στην αντιπολίτευση, για το γεγονός πως αναδεικνύει την οδυνηρή αύξηση των τιμών την οποία επιμένει να χαρακτηρίζει ως «παροδική» επεφύλαξε κατά την δεύτερη τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Παράλληλα, υποστήριξε πως τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση κατά την περίοδο της πανδημίας είναι επί της ουσίας αρκετά για να στηρίξουν τα πιεσμένα εισοδήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.
Πιάνοντας το νήμα από την πρωτολογία του κατά την οποία επιχείρησε να υποβαθμίσει την οδυνηρή κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά με την επέλαση της ακρίβειας, ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αναφερθεί επιλεκτικά σε στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμα φορά κάποια από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διαμαρτυρόμενος για τις κατηγορίες περί «δημιουργικής λογιστικής» που του απηύθυνε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Μιλήσατε εσείς σε εμάς για δημιουργική λογιστική. Είμαι ο τελευταίος ο οποίος θα υποτιμήσει την οποιαδήποτε αύξηση τιμής. Είναι δημιουργική λογιστική η μείωση του ΕΝΦΙΑ, των εργοδοτικών εισφορών, ο μηδενισμός γονικών παροχών; Όλα αυτά δεν έχουν συμβεί; […] Τσακίσατε τη μεσαία τάξη στους φόρους και ερχόμαστε να δώσουμε στη μεσαία τάξη αυτά που τους πήρατε» ανέβασε σε κάποιο σημείο της ομιλίας του τους τόνους ο πρωθυπουργός.
«Δραστήρια» η Επιτροπή Ανταγωνισμού
Αξιομνημόνευτη ήταν ακολούθως η στιγμή που ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να απαντήσει στις κατηγορίες για ελλιπείς ελέγχους των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών για την προστασία των καταναλωτών, καθώς και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με τον ίδιο να σημειώνει πως «μου έκανε εντύπωση που δεν αναφερθήκατε στον κύριο Γεωργιάδη», και στη συνέχεια να επικαλείται διάταξη που δεν επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αποκομίζουν μεγαλύτερο κέρδος χονδρική σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο.
Στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τον πλημμελή έλεγχο της αγοράς και της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σημείο αυτό στο πρόσωπο της προηγούμενης ηγεσίας της Επιτροπής, εκείνο της Βασιλικής Θάνου, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για «καραμπινάτη παρέμβαση για δικό σας άνθρωπο», δίχως να δίνει απαντήσεις στα ζητήματα που του τέθηκαν.
«Η Επιτροπή είναι μια δραστήρια επιτροπή, ενημερώνομαι και εγώ. Γιατί μας κατηγορείτε; Γιατί δεν ζητάμε περισσότερους ελέγχους; Γιατί ζητάμε να μην γίνονται έλεγχοι; Την εμπιστευόμαστε ή όχι; Εγώ την εμπιστεύομαι» αρκέστηκε να συμπληρώσει.
Πανηγυρισμοί για την παράδοση της ΔΕΗ
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να επανέλθει και κατά τη δευτερολογία του στο ζήτημα της ΔΕΗ, επικαλούμενος έναν πίνακα και ρωτώντας την αντιπολίτευση «το βλέπετε το διαγραμματάκι; το βλέπετε καλά;», όπου απεικονίζεται η πορεία της αξίας της μετοχής της ΔΕΗ από την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και την παράδοσή της στα ιδιωτικά συμφέροντα. «Η αξία της μετοχής επί ημερών σας ήταν ένα ευρώ, τώρα είναι γύρω στα εννέα. Η αξία που κατείχε το δημόσιο ήταν 200 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα 1,2 δισ. ευρώ» ανέβασε για μία ακόμα φορά τους τόνους, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για χρεοκοπία της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρικού ρεύματος.
Ακόμα, στο σημείο αυτό επιδόθηκε σε μία παράθεση «διλλημάτων» για την ενεργειακή πορεία της χώρας, θέτοντας ερωτήματα για τον λιγνίτη, για τις ανεμογεννήτριες και το ευρύτερο ενεργειακό μίγμα της χώρας.
«Οργή» χωρίς απαντήσεις για Καλαμάτα
Οργισμένη αν και καθυστερημένη ήταν και η αντίδραση του πρωθυπουργού για το ζήτημα του εκπαιδευτικού κέντρου της Καλαμάτας και την έντονη κριτική που άσκησε η αξιωματική αντιπολίτευση και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας στη σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή, όταν και προανείγγειλε εξεταστική σε επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ήρθατε και είπατε πως κάνουμε deal, λες και δεν υπάρχει ελληνική λέξη. Δεν είναι η πρώτη φορά που το λέτε. Αλλά να απειλείτε τον υπουργό και υπηρεσιακούς παράγοντες, αυτά ξεχάστε τα. Απειλές σε αυτή την κυβέρνηση δεν περνάνε πια […] Κανείς δεν σας πιστεύει, γιατί κανείς δεν πιστεύει πως θα κερδίσετε εκλογές» δήλωσε ακόμα, πριν καταλήξει στην αναφορά του περί της συμφωνίας αλήθειας της κυβέρνησής του με τον ελληνικό λαό, υποστηρίζοντας μάλιστα πως «προς στιγμήν, και οι δύο πλευρές είναι πολύ ικανοποιημένες».
Διαβάστε επίσης:
Ωραιοποίηση, «πρόσκαιρα φαινόμενα» και υποσχέσεις από τον Μητσοτάκη έναντι της ακρίβειας