Ο Κυριάκος Κοτσίνης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Short Encounters International Film Festival που διοργανώνεται στην Πρέβεζα, μιλάει για τον νέο διεθνή κινηματογραφικό θεσμό.
Η Πρέβεζα βρίσκεται στον ποιητικό χάρτη εξαιτίας του Κώστα Καρυωτάκη· στον ιστορικό χάρτη λόγω της νίκης του Γάιου Οκτάβιου στο Ακτιο· στον φεστιβαλικό χάρτη χάρη στο Preveza Jazz Festival και το ∆ιεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ της πόλης και όλοι ευελπιστούν –όπως αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Short Encounters International Film Festival Κυριάκος Κοτσίνης– να ενισχυθεί η φεστιβαλική ταυτότητα της πόλης µε τον φρέσκο κινηµατογραφικό θεσµό. Πόσο σηµαντικό είναι να αναλαµβάνεις τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ σε µια πόλη της περιφέρειας; Από εδώ ξεκινήσαµε τη συζήτηση µε τον Κυριάκο Κοτσίνη, για να επεκταθούµε στα της φετινής διοργάνωσης, της οποίας χορηγός επικοινωνίας είναι το Documento.
Πώς ένας δηµιουργός αποφασίζει να ιδρύσει ένα φεστιβάλ στην πόλη του και πόσες πιθανότητες έχει να το εντάξει στον παγκόσµιο χάρτη των φεστιβάλ;
Η αρχική µας πρόθεση ήταν το φεστιβάλ να ξεκινήσει από την Ελλάδα –συγκεκριµένα από την Αθήνα– και να συνεχίσει την πορεία του σε µεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλάζοντας σταθµό κάθε χρόνο. Ενα σύνολο παραγόντων ωστόσο µας έκανε να αποφασίσουµε να το υλοποιήσουµε σε µια µικρή πόλη, στην πόλη µου, όπου οι συνθήκες ευνοούν το αποτελεσµατικότερο networking. Ενας πολύ στενός συνεργάτης µε µεγάλη εµπειρία στον χώρο διεθνώς είχε επισηµάνει από πολύ νωρίς πως οι δυνατότητες που σου παρέχουν οι µικρότερες πόλεις δηµιουργούν κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα επιτυχηµένο event. Οπως φαίνεται µέχρι τώρα, είχε δίκιο. Αλλωστε θα είχε ενδιαφέρον για µένα να ενταχτεί το φεστιβάλ αυτό στην πολιτιστική ζωή της Πρέβεζας, παρέα µε δύο εξαιρετικά σηµαντικά events που διοργανώνονται κάθε χρόνο: το διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ και της τζαζ.
Σχετικά µε τις πιθανότητες ένταξής του στον παγκόσµιο χάρτη των φεστιβάλ, θεωρώ πως δεν πρόκειται για ακατόρθωτο εγχείρηµα. Η βασική προϋπόθεση είναι να πείσεις για την αξιοπιστία σου και την ακεραιότητά σου ως θεσµού και τα υπόλοιπα προκύπτουν µε τον καιρό. Πιστεύω ότι βρισκόµαστε στη σωστή πορεία.
Η τοπική κοινωνία αντιλαµβάνεται τις δυνατότητες που µπορεί να απελευθερώσει για την πόλη ένας πολιτιστικός θεσµός κύρους;
Οι τοπικοί φορείς αγκάλιασαν από την αρχή µε µεγάλη προθυµία το εγχείρηµα. Τόσο η νοµαρχιακή ενότητα, το επιµελητήριο, αλλά και ο δήµος όσο και συλλογικότητες όπως η κινηµατογραφική λέσχη της πόλης, αποδίδοντας στην πράξη τη σηµασία που αξίζει σε αυτή την απόπειρα. Αναφορικά µε τους πολίτες, έχω την πεποίθηση πως στην πλειονότητά τους το καταλαβαίνουν και το αποζητούν. Ειδικότερα στις µικρές πόλεις, όπου οι επιλογές είναι περιορισµένες και ως εκ τούτου οι συµβιβασµοί µεγαλύτεροι. Ο κινηµατογράφος είναι φως που απλώνεται στους σκοτεινούς µας ορίζοντες µε έναν τρόπο ταυτόχρονα ιδιαίτερα προσωπικό αλλά και συλλογικό. Μας απαλλάσσει από βάρη που δεν γνωρίζαµε ότι σηκώναµε ταξιδεύοντάς µας από τη φθορά στην αιωνιότητα. Η γοητεία του δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.
Το φεστιβάλ επικεντρώνεται σε κάποιο είδος κινηµατογράφου;
Κυρίως στον ανεξάρτητο κινηµατογράφο και υποδέχεται ρηξικέλευθους και ανερχόµενους δηµιουργούς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα µέσα από διάφορες δράσεις να παρουσιάσουν το έργο τους και να αναγνωριστεί το ταλέντο τους. Αναζητούµε φωνές που υπερβαίνουν τα στερεότυπα και τις νόρµες, προτείνοντας καινούργιες προσεγγίσεις σχετικά µε την εποχή και τον κόσµο µας. Βασικός µας στόχος είναι να κάνουµε ό,τι µπορούµε για να προωθήσουµε τη δουλειά και το ταλέντο των δηµιουργών. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον δίνουµε και σε παραγωγές πολύ χαµηλού προϋπολογισµού (no/low budget films), καθιερώνοντας το Short Encounters Award, βραβείο που στόχο έχει την ανάδειξη δουλειών που παρά τις τεχνικές τους ελλείψεις καταφέρνουν να δηµιουργήσουν ένα αξιοµνηµόνευτο αποτέλεσµα.
Υπάρχουν συγκεκριµένοι θεµατικοί άξονες οι οποίοι συνδιαλέγονται µε την πραγµατικότητα;
∆εν υπάρχει κάποιος συγκεκριµένος κανόνας στο φεστιβάλ, οπότε υπό αυτή την έννοια δεν υπάρχουν θεµατικοί άξονες. Η θεµατολογία είναι ελεύθερη, εκτός από ακραίες περιπτώσεις ταινιών που µπορεί να προάγουν τη µισαλλοδοξία και άλλου είδους φασιστικές νοοτροπίες, οι οποίες απορρίπτονται. Αν εξαιρέσουµε τις ταινίες που το περιεχόµενό τους κινείται στο πεδίο του φανταστικού, η συνδιαλλαγή µε την πραγµατικότητα είναι έκδηλη σχεδόν στο σύνολο των έργων που υποδεχόµαστε, ειδικότερα αυτών που προέρχονται από χώρες µε έντονες κοινωνικές ανισότητες όπου κυβερνούν αυταρχικά καθεστώτα και καταπατιούνται τα ανθρώπινα δικαιώµατα.
Κυριάκος Κοτσίνης: «Αποδεχόμαστε την υποκρισία ως κανονικότητα»
Με ποιον τρόπο θα διεξαχθεί η φετινή διοργάνωση;
Με τη ζωντανή προβολή 129 ταινιών, εκ των οποίων οι 55 θα συµµετέχουν στο επίσηµο διαγωνιστικό πρόγραµµα του φεστιβάλ, ενώ οι υπόλοιπες θα προβληθούν εκτός διαγωνιστικού. Οι προβολές θα λάβουν χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο του ∆ήµου Πρέβεζας από τις 4 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν στις 7 του µήνα. Το φεστιβάλ θα κλείσει µε την τελετή λήξης στις 8 Μαΐου, οπότε θα γίνει η απονοµή των βραβείων.
INF0
Short Encounters International Film Festival. Πρέβεζα 4-7 Μαΐου. Το πρόγραμμα των προβολών βρίσκεται αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.shortencountersiff.com