Σημίτης αθώος με φιλική συμμετοχή Φίλη

Σημίτης αθώος με φιλική συμμετοχή Φίλη

Με συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ, ο Νίκος Φίλης, δήλωσε φιλική συμμετοχή στην αγωνιώδη προσπάθεια που γίνεται από ΚΙΝΑΛ και ΝΔ, όχι μόνο για προκαταβολική αθώωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αλλά , κυρίως, για την απαγόρευση να χρησιμοποιούν το όνομά του επί ματαίω, μαζί φυσικά με τους λογαριασμούς του. Δήλωσε οι Νίκος Φίλης στην εφημερίδα, η οποία και αυτή συχνά πυκνά τον φιλοξενεί:

“Πιστεύω ότι η απόφαση της ανεξάρτητης αρχής για έλεγχο στους λογαριασμούς του κ. Σημίτη έχει στοιχεία υπερβολής και είμαι βέβαιος, με βάση τη δημόσια εικόνα του, ότι τίποτα το επιλήψιμο δεν υπάρχει. Άλλο οι πολιτικές διαφωνίες με τον κ. Σημίτη και οι αδιαμφισβήτητες ευθύνες του για τους υπερεξοπλισμούς και τα «έργα» υπουργών του, άλλο η αμφισβήτηση της προσωπικής εντιμότητας και ακεραιότητάς του» “.

Περιέργως , ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που πολύ συχνά αντιστρατεύεται την κυβέρνηση με αριστερή ρητορική, εμφανίζεται σημιτικότερος των αμήχανων οπαδών του Σημίτη που καταλαβαίνουν πως κάτι τρέχει. Σε βαθμό μάλιστα να δηλώνει πως οι πρακτικές της Δικαιοσύνης, ανάμεσα στις οποίες είναι και η εντολή για άνοιγμα λογαριασμών της οικογένειας Σημίτη, είναι υπερβολικές.

Ας πάρουμε με τη σειρά τα Φιλη-κά επιχειρήματα υπέρ Σημίτη:

1.Το άνοιγμα λογαριασμών έχει στοιχεία υπερβολής

Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μετά από στοιχεία που προκύπτουν από ανακριτικές διαδικασίες, είναι αναγκασμένη να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, τυπικές συνήθως αλλά αναγκαίες, όπως το άνοιγμα των λογαριασμών του ερευνώμενου. Ποιό είναι το στοιχείο υπερβολής για τον Νίκο Φίλη; Ότι έγιναν όσα προβλέπει ο νόμος ή ότι τόλμησαν να ερευνήσουν τον Σημίτη;

2. Είμαι βέβαιος από τη δημόσια εικόνα του πως τίποτα επιλήψιμο δεν υπάρχει

Τι είδους αντίληψη είναι αυτή για έναν πολιτικό της Αριστεράς, που μετατρέπει τη δημόσια εικόνα σε κριτήριο ενοχής ή αθώωσης; Τι είχε δηλαδή η δημόσια εικόνα του Γιάννου Παπαντωνίου; Για ποιά δημόσια εικόνα μιλάμε; Αυτή στο θέατρο; Στο Μέγαρο Μουσικής; Στα κατ ιδίαν δείπνα; Υπάρχουν πολλοί, όπως ο Αντώνης Κάντας, Διευθυντής Εξοπλισμών, ο οποίος βρέθηκε με μίζες εκατομμυρίων ενώ συντηρούσε μια εξαιρετική δημόσια εικόνα αξιωματικού που ζούσε σε παλιό διαμέρισμα και κυκλοφορούσε με ένα φθαρμένο κουστούμι. Αυτός είναι ένοχος ή αθώος για τον Φίλη; Μήπως να καθιερώσουμε την ανθρωπομετρία και τον φυσιογνωμισμό ως κριτήρια ενοχής κατά τα πρότυπα του 19ου αιώνα;

3. Είναι αδιαμφισβήτητη η εντιμότητα και ακεραιότητα του Σημίτη

Πού το ξέρει αυτό ο Νίκος Φίλης; Και γιατί αισθάνεται την ανάγκη να το δηλώσει την ώρα που γίνονται έρευνες από τους Εισαγγελείς; Έχει γνώση ο Φίλης όσων έχει κάνει ο Σημίτης; Ήταν παρών; Και σε κάθε περίπτωση γιατί κόπτεται για μια έρευνα που στηρίζεται σε στοιχεία και καταθέσεις προκαταβάλλοντας με δηλώσεις για υπερβολή; Το απευθύνει στους δικαστικούς ή στο ακροατήριο Σημίτη;

Να ενημερώσουμε λοιπόν το Νίκο Φίλη πως:

  1. Ο Μισέλ
    Ζοσεράν, Διευθύνων Σύμβουλος της THALES, της εταιρείας που χρημάτισε το
    Σημητικό σύστημα για να αγοράσει τις φρεγάτες της, έχει καταθέσει από το
    2005 πως ο Σημίτης χρηματίστηκε για το σύστημα Ασφάλειας των ολυμπιακών
    Αγώνων C4
    i
  2. Ο Μιχάλης
    Χριστοφοράκος έχει καταθέσει στο Μόναχο και έχει καταδικαστεί γι αυτό, πως
    χρημάτιζε με 2% επί των συμβάσεων τον Γείτονα και τον Βαρθολομαίο για να
    προχωράνε τα «έργα» του. Αυτοί οι χρηματισμοί ήτα εν αγνοία του Σημίτη;
    Μάλλον όχι, γιατί θα είχε πάρει θέση, αλλά δεν το έκανε όπως και γι αυτούς
    με τον Τσουκάτο και τον Μαντέλη.
  3. Το στέλεχος
    της SIEMENS
    ,
    Σίκατζεκ, έχει επιβεβαιώσει όσα έχουν προκύψει στην έρευνα, μιλώντας για
    «μαύρες τσάντες πιλότων» με τις οποίες μεταφέρθηκαν 2 εκατομμύρια ευρώ ως
    μίζες. Στις μίζες αυτές σε ανύποπτο χρόνο και για άλλο λόγο είχε αναφέρει
    ο Ζοσεράν.

Υπάρχουν λοιπόν όλα αυτά τα στοιχεία και πρέπει η Δικαιοσύνη να μην ελέγξει; Να επιβεβαιώσει την πεποίθηση της συγκάλυψης που υπάρχει στην κοινωνία; Να μην ανοίξει λογαριασμούς; Να μην καλέσει σε καταθέσεις; Να μην ακουμπήσει το Σημίτη επειδή ο Φίλης έχει καλή εικόνα γι αυτόν;

Το θέμα δεν είναι δικαστικό αλλά πολιτικό σε ό,τι αφορά το Νίκο Φίλη. Η μία του πλευρά αφορά την ανάγκη που νοιώθει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τώρα τον Σημίτη και να αποδυναμώσει τη Δικαιοσύνη, την ώρα που ΚΙΝΑΛ και ΝΔ, προσπαθούν να δώσουν την εικόνα μιας ακόμη σκευωρίας. Και ναι μεν αυτοί έχουν λόγους και μάλιστα ενοχής, αλλά ο Νίκος Φίλης ποιο λόγο έχει; Η άλλη πλευρά αφορά την προσπάθεια που γίνεται από συγκεκριμένα στελέχη τους ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσουν ως μετριοπάθεια την ατιμωρησία και τη συγκάλυψη. Στην περίεργη θεώρησή τους, η πολιτική σκηνή απειλείται και η πολιτική ποινικοποιείται αν αρχίζουμε και σκαλίζουμε τέτοια πράγματα. Δυστυχώς, πάνω σε αυτή την φαινομενικά μετριοπαθή στάση «πολιτικής υπευθυνότητας» στήθηκε επί δεκαετίες η διαπλοκή και η ατιμωρησία της. Οι διεφθαρμένοι πολιτικοί δεν είπαν «κάτω τα χέρια από τη διαφθορά μας». Απλώς ψέλλισαν πως δεν είναι σωστό να ακουμπάμε πρωθυπουργούς, πως υπάρχει ο φόβος να φτάσουμε σε ακρότητες, πως δεν μπορούμε να κάνουμε τη Βουλή δικαστήριο και άλλα τέτοια. Έτσι παγίωσαν και το έγκλημα και την ανοχή του. Ουδέποτε δήλωσαν διεφθαρμένοι, αντιθέτως εμφανίστηκαν ως υπεύθυνοι.

Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι ούτε η πιο τίμια, ούτε η πιο πολιτική. Γιατί πολιτικοί που δηλώνουν αβροφροσύνη σε αντιπάλους όταν τα πράγματα αγγίζουν το ποινικό, σε κάτι προσβλέπουν. Πόσο μάλλον όταν σε όλα τα άλλα δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους. Δεν μπορεί για τον Φίλη, από τότε που έπαψε να είναι υπουργός, κάθε κυβερνητική απόφαση να είναι άξια κριτικής αλλά η έρευνα για τον Σημίτη η οποία επιβάλλεται από νομικά δεδομένα και όχι υποκειμενικές κρίσεις, να είναι καθ υπερβολή. Το πρόβλημα δεν είναι η προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής αλλά ακριβώς το αντίθετο. Η προσπάθεια να πολιτικοποιηθούν ποινικά θέματα και να γλυτώσουν οι υπεύθυνοι, καλυμμένοι από τον κομματικό μανδύα και την πολιτική κάλυψη. Ο Φίλης δυστυχώς μόλις συμμετείχε σε αυτό.

Προτείνουμε στο Νίκο Φίλη να διαβάσει εδώ («Σε τσάντα πιλότου οι μίζες από τα μαύρα ταμεία της Siemens»), αν και η στάση του δεν προέρχεται απ ό,τι φαίνεται από ελλιπή πληροφόρηση.

Documento Newsletter