Έκλεισε αργά χθες το βράδυ η λίστα με τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης ενώ σήμερα στις 16:00 ώρα Ελλάδος στο κτήριο Plateau Kirchberg (European Institution) στο Λουξεμβούργο, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, συνεδριάζει το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. με βασικό θέμα τη χώρα μας.
Σε μία από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις των τελευταίων ετών, στην τελική ευθεία για την έξοδο από τα μνημόνια η ατζέντα της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης περιλαμβάνει τέσσερα θέματα:
- Την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης (αναλυτικά παρακάτω).
- Την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες δεν αποκλείουν το ποσό να ξεπερνάει τα 12 δισ. με βασικό στόχο να αυξηθεί το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας» που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μετά το πρόγραμμα.
- Τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση η οποία αναμένεται να είναι αυτή της «Ενισχυμένης Εποπτείας» τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να συνδέονται με την υλοποίηση των χρονοβόρων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι για παράδειγμα το Κτηματολόγιο, το Ελληνικό, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.
- Και τέλος τα μέτρα για την περαιτέρω απομείωση του Ελληνικού χρέους τα οποία θα περιλαμβάνουν, την επιμήκυνση των δανείων του EFSF (περί τα 130 δισ.), την επιστροφή σταδιακά των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFA ́s και SNP ́s) και την αποπληρωμή ποσού προς το ΔΝΤ για το ακριβότερο δάνειο κ.ά.
Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες που έρχονται από Βερολίνο και Παρίσι σε ότι αφορά στον Γαλλικό μηχανισμό σύνδεσης της απομείωσης του χρέους με την ανάπτυξη χωρίς να αποκλείεται οι αποφάσεις για αυτό να μεταφερθούν για το εγγύς μέλλον την ώρα που η κα. Μέρκελ, με αφορμή το προσφυγικό–μεταναστευτικό αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες κυβερνητικές κρίσεις.
Μάλιστα την Κυριακή έχει συγκαλέσει σύσκεψη για το θέμα όπου εκτός από την ίδια θα είναι παρόντες ο καγκελάριος της Αυστρίας (αναλαμβάνει την Προεδρία), ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Ισπανός ομόλογός του ενώ έχει προσκληθεί και ο Ιταλός πρωθυπουργός. Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινό δημοσίευμα της Die Zit η κα. Μέρκελ λόγω της κρίσης του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία έχει ανάγκη τους πρωθυπουργούς Ελλάδος και Ιταλίας. Ο συντάκτης μάλιστα του δημοσιεύματος δεν αποκλείει η Ελλάδα, σε αντάλλαγμα της βοήθειας της, να λάβει περαιτέρω βοήθεια για το χρέος της!