Την εκτίμηση του για το πόσο θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία η πανδημία του κορονοϊού θα ανακοινώσει σήμερα το ΔΝΤ μαζί με τις προβλέψεις του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει προειδοποιήσει πως πρέπει να περιμένουμε κάτι ανάλογο με αυτό που έρχεται συνολικά στην ευρωπαϊκή οικονομία, δηλαδή μία ύφεση της τάξης του 5% έως 10%.
Οι εκτιμήσεις των περισσότερων ξένων οίκων κινούνται μέσα σε αυτό το όριο διακύμανσης. Η Morgan Stanley είναι από τους πλέον αισιόδοξους οίκους και βλέπει ύφεση 5,3% για την ελληνική οικονομία φέτος. Η HSBC αναμένει πτώση 6% για το ελληνικό ΑΕΠ και η Goldman Sachs το βλέπει να συρρικνώνεται 9%. Η πλέον ζοφερή πρόβλεψη προέρχεται από την UniCredit, που προειδοποιεί για βουτιά 18,6% στο ελληνικό ΑΕΠ το 2020.
Η προηγούμενη πρόβλεψη του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση του νέου κορονοϊού έκανε λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 2,2% φέτος, έναντι στόχου της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,8%. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει και μία ακόμη πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη από εκείνη των ελληνικών αρχών για την εφετινή πορεία της οικονομίας.
Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι πόσο γρήγορα θα μπορέσει να ανακάμψει στη συνέχεια. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο χθεσινό του διάγγελμα εξέφρασε την ελπίδα για μία εκρηκτική ανάπτυξη το 2021. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από το βάθος της κρίσης καθώς από τα μέχρι στιγμής μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επωφελούνται μόνο ελάχιστοι μεγαλοεπιχειρηματίες ενώ πλήττονται βάναυσα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα και όλοι εκτιμούν ότι θα εκτιναχθούν ανεργία και φτώχεια σε επίπεδα κατοχής.
Στοιχεία από naftemporiki.gr