Σήμερα και αύριο «κλειδώνουν» οι κορυφαίες θέσεις στην Ευρώπη

Συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Σύνοδος της Ευρωζώνης.

Βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η ανάδειξη της νέας ηγεσίας των Ευρωπαϊκών Θεσμών όπως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρ. Κοινοβουλίου, αλλά και η θέση του ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Άμυνας και του επικεφαλής της Ευρ. Κεντρικής Τράπεζας.

Ο στόχος είναι οι βασικές επιλογές να έχουν συμφωνηθεί μέχρι το τέλος της Συνόδου την Παρασκευή και, πάντως, πριν από την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τη νέα σύνθεσή του στις 2 Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του Ε. Κοινοβουλίου.

Σε ό,τι αφορά στη στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού αναμένεται να επαναλάβει τη στήριξή του στον υποψήφιο του PES και αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φ. Τίμερμανς και να τονίσει την αναγκαιότητα σε κάθε περίπτωση ο νέος Πρόεδρος να είναι φυσιογνωμία που ενώνει την ΕΕ αντί να τη διχάζει σε Βορρά – Νότο, να έχει πολιτική ατζέντα ενίσχυσης της ανάπτυξης και των οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων και να τάσσεται εναντίον των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας.

Επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις

Ελλάδα και Κύπρος προσέρχονται στις Βρυξέλες με στόχο να θέσουν το θέμα των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ και ειδικά τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός, σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επιμείνει ως προς την ταχεία εξέταση και υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας όσο εκείνη επιμένει σε αυτή τη συμπεριφορά, τονίζοντας ότι δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τέλος στο μείζον ζήτημα της εμβάθυνσης της ευρωζώνης, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την ανάγκη το νέο δημοσιονομικό μέσο ανταγωνιστικότητας και σύγκλισης για την ευρωζώνη να προικοδοτηθεί με επαρκείς πόρους, ώστε να προωθεί ουσιαστικά την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση στις χώρες του Ευρώ. Είναι σημαντικό το πεδίο εφαρμογής του εν λόγω μέσου να διευρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και να συμπεριλαμβάνει σύστημα κοινής ασφάλισης έναντι της ανεργίας. Παράλληλα, θα υποστηρίξει την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωση, με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων.