Σήμερα η επιλογή του νέου προέδρου του Αρείου Πάγου

“Κληρώνει” σήμερα για τον αντικαταστάτη της Βασιλικής Θάνου (που αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης τον περασμένο Ιούνιο ) στην ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Για σήμερα έχει οριστεί η επίμαχη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα έχει, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, τον τελικό λόγο.

Ο κος Κοντονής, έχει ήδη λάβει την απόφασή του για το ποιός από τους έξι δικαστές που είχε προτείνει αρχικά για την θέση του πρόεδρου του Αρείου Πάγου και είχαν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, κρίνει ότι είναι ο πλέον κατάλληλος για να ανέλθει στην κορυφή της ιεραρχίας της Δικαιοσύνης.

Όπως είχε γράψει το Documento, οι προτεινόμενοι δικαστές είναι έξι, τρία όμως ονόματα φέρονται να είναι τα φαβορί.

Η Αντιπρόεδρος του Α.Π., Ειρήνη Κιουρκτσόγλου – Πετρουλάκη, ο Αντιπρόεδρος Α.Π., Δημήτρης Κράνης και ο Αρεοπαγίτης, Βασίλειος Πέππας.

Και οι τρείς αυτοί ανώτατοι δικαστές πληρούν εκτός από τις τυπικές και όλες τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για να βρεθούν στην κορυφή της ιεραρχίας της Δικαιοσύνης και μάλιστα σε μια «καυτή περίοδο» κατά την οποία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για μεγάλα ποινικά σκάνδαλα με πολιτικές και επιχειρηματικές διαστάσεις

Τα κριτήρια με τα οποία ο αρμόδιος υπουργός κατέληξε στην τελική του εισήγηση, την οποία και θα ανακοινώσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, και με δεδομένο ότι όλοι οι υποψήφιοι διαθέτουν μακρά δικαστική εμπειρία, είναι η νομική παιδεία και οι υψηλές νομικές προδιαγραφές, η προσωπική συγκρότηση όπως διαχρονικά προκύπτει από τις υπηρεσιακές τους εκθέσεις, και το άμεμπτο ήθος .

Το «στοίχημα» άλλωστε τόσο για τον αρμόδιο υπουργό όσο και για την Κυβέρνηση, που τελευταία με αφορμή κριτική σε αμφιλεγόμενες δικαστικές αποφάσεις, έχει δεχτεί σφοδρές επιθέσεις από δικαστικές ενώσεις, οι οποίες έχουν καταγγελθεί ακόμα και από μέλη των Διοικητικών τους Συμβουλίων ότι λειτουργούν ως … κόμμα που ασκεί αντιπολίτευση, είναι η τοποθέτηση στην ηγεσία του Αρείου Πάγου ενός δικαστή που θα προσφέρει τα εχέγγυα της επιστημονικής επάρκειας, της αμεροληψίας και της νηφαλιότητας.

Στην τελική επιλογή , όμως , πέρα από τα προσόντα των υποψηφίων, καταλυτικό ρόλο θα παίξει και ο χρόνος αποχώρησης τους λόγω ορίου ηλικίας από το Δικαστικό Σώμα.

Όπως όλα δείχνουν επιθυμία της Κυβέρνησης δεν είναι η τοποθέτηση ενός Προέδρου Α.Π. με μονοετή θητεία , γεγονός που βγάζει εκτός «κούρσας» τον επίσης προταθέντα από τον κο Κοντονή, προσωρινό πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Γιαννακόπουλο, ο οποίος συνταξιοδοτείται το 2018 .

Με την προοπτική του 2019, λοιπόν, επικρατέστεροι φέρονται η Ειρήνη Κιουρτσόγλου- Πετρουλάκη, ο Δημήτριος Κράνης, αλλά και ο Βασίλειος Πέππας που αν και δεν έχει ακόμα προαχθεί σε αντιπρόεδρο Α.Π. χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στο δικαστικό σώμα και σε σοβαρούς νομικούς κύκλους που “ποντάρουν” στο πρόσωπο του.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Οι έξι δικαστές που διεκδικούν με βάση την εισήγηση Κοντονή την προεδρία του Αρείου Πάγου είναι οι Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου:

* Ο Ιωάννης Γιαννακόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή της επετηρίδας και σήμερα εκτελεί προσωρινά χρέη προέδρου στο Ανώτατο Δικαστήριο, μετά την αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης της Βασιλικής Θάνου.

* Η Ειρήνη Κιουρκτσόγλου – Πετρουλάκη 

* Ο Δημήτρης Κράνης που είναι και πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δικαστών

* Η Μαρία Γαλάνη – Λεοναρδοπούλου

* Ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης

* Και τέλος, ο Αρεοπαγίτης, Βασίλειος Πέππας

Ο κος Κοντονής έχει εισηγηθεί ακόμα, ανάμεσα στους 28 συνολικά δικαιούχους και 14 ονόματα για τις πέντε κενές θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου .

Ετικέτες