Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιχειρήσουν σήμερα να συμφωνήσουν κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες για το όνομα μίας προσωπικότητας αποδεκτής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού κανένας από τους υποψήφιους δεν συγκεντρώνει συναίνεση.
«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος», ομολόγησε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος έχει αναλάβει την αποστολή της εξεύρεσης κοινού τόπου ανάμεσα στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο μετά τις ευρωεκλογές.
Οι τρεις υποψήφιοι που ορίσθηκαν από τις αντίστοιχες πολιτικές τους οικογένειες, ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς για τους Σοσιαλιστές και η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ για τους Φιλελεύθερους, δεν έχουν κατορθώσει να εξασφαλίσουν την αποδοχή της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με πολλές ευρωπαϊκές πηγές.
Το πρόσωπο που θα διαδεχθεί την 1η Νοεμβρίου τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα πρέπει να λάβει την υποστήριξη 21 εκ των 28 ευρωπαίων ηγετών και 376 ψήφους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Το πρόσωπο που θα είναι ικανό να συγκεντρώσει αυτήν την διπλή πλειοψηφία δεν είναι ακόμη γνωστό», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.
Ομως μία συμφωνία αρχίζει να διαμορφώνεται για την κατανομή των τεσσάρων θέσεων εξουσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πρώτη πολιτική δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διεκδικεί την προεδρία της Επιτροπής, και αυτή η διεκδίκηση φαίνεται ότι δεν αμφισβητείται από καμία πλευρά, διαβεβαιώνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Οι Φιλελεύθεροι θέλουν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι Σοσιαλιστές θα λάβουν το πόστο του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και θα μοιρασθούν τα πέντε χρόνια της θητείας του προέδρου του Κοινοβουλίου με τους Πράσινους (κάθε ένας από δυόμισι χρόνια).
Αλλά «αυτό μπορεί ακόμη να αλλάξει», προειδοποιεί ευρωπαίος αξιωματούχος.
Μένει να βρεθούν τα ονόματα για κάθε ένα από τα πόστα αυτά. Η συμφωνία πρέπει να τηρεί την ισότητα και τις γεωγραφικές ισορροπίες. Ο Ντόναλντ Τουσκ έχει δεσμευθεί να προτείνει δύο γυναίκες.
«Τα τηλέφωνα έχουν ανάψει»
«Ευτυχώς που έχουν καταργηθεί τα τέλη περιαγωγής στην Ενωση, γιατί τα τηλέφωνα έχουν ανάψει», ειρωνεύθηκε ένας διπλωμάτης.
Η γαλλογερμανική ένταση ξεπεράσθηκε. Ο πρόεδρος Μακρόν και η Αγγελα Μέρκελ συνομιλούν κάθε μέρα, δηλώνει πηγή που γνωρίζει. Τώρα, «ξέρουμε αυτό που θέλουν πραγματικά οι Γάλλοι», επιβεβαίωσε γερμανική κυβερνητική πηγή.
Ζωηρές συζητήσεις αναμένονται επίσης για τα άλλα μεγάλα θέματα της συνόδου κορυφής. Κυρίως το θέμα της ουδετερότητας του άνθρακα – ισορροπία ανάμεσα στις εκπομπές και την απορρόφηση αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από το έδαφος και τα δάση, στον ορίζοντα του 2050, αλλά και θέμα του προϋπολογισμού της ευρωζώνης.
«Το Brexit δεν έχει εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη, διότι ο στόχος είναι να μην συζητηθεί παρά η θετική ατζέντα», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα φθάσει σήμερα για να έχει συνομιλίες με την γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.
Κάθε μία από τις πολιτικές οικογένειες θα συνέλθει για να υιοθετήσει τις θέσεις της πριν από την σύνοδο κορυφής.
Η αδυναμία των υποψηφίων να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο ανακουφίζει την καγκελάριο Μέρκελ, διαβεβαίωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.
«Θα της ήταν δύσκολο να εγκαταλείψει την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όμως η έλλειψη πλειοψηφίας υπέρ του υποψηφίου του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο της επιτρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο άλλης υποψηφιότητας», εξήγησε.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προωθεί αρκετά πρόσωπα, ανάμεσά τους και τον Μισέλ Μπαρνιέ, «Ομως η καγκελάριος δεν είναι ακόμη έτοιμη να αποδεχθεί έναν Γάλλο για το αξίωμα», δήλωσαν μία γαλλική και μία γερμανική πηγή.
Σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων σήμερα για τα κορυφαία ευρωπαϊκά πόστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης συνόδου κορυφής την 1η Ιουλίου, μία ημέρα πριν από την εναρκτήρια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , κατά την διάρκεια της οποίας θα εκλεγεί ο πρόεδρός του.
«Πρέπει να φθάσουμε σύντομα σε συμφωνία, διότι πρέπει να έχουμε μία λειτουργική Επιτροπή για την διαχείριση του Brexit, κυρίως εάν ο Μπόρις Τζόνσον γίνει πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου», επέμεινε ανώτατος διπλωμάτης.
Είναι πιθανόν ότι οι συζητήσεις να συνεχισθούν στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της G20 (Ομάδα των 20) στην Ιαπωνία, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.
Εξι ευρωπαίοι ηγέτες θα συμμετάσχουν στην σύνοδο κορυφής της G20: η Αγγελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Πέδρο Σάντσεθ, ο Τζουζέπε Κόντε, η Τερέζα Μέι και ο ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε, προσκεκλημένος από την Ισπανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ