Στο νοσοκομείο Λαμίας μεταφέρθηκε από τις φυλακές Δομοκού όπου και κρατείται ο απεργός πείνας Δ. Κουφοντίνας μετά από εισαγγελική παραγγελία.
Η κατάσταση της υγείας του θεωρείται κρίσιμη όπως έκρινε η αναισθησιολόγος εντατικολόγος που τον εξέτασε το μεσημέρι του Σαββάτου.
Όπως σημείωσε στην ιατρική της γνωμάτευση και σύστησε μεταφορά του στο νοσοκομείο «την επόμενη εβδομάδα και εφόσον συνεχιστεί η ραγδαία επιδείνωση και μειωθεί ο ΒΜΙ (σ.σ. δείκτης μάζας σώματος) ως 16-17».
Τα σημαντικότερα από τα ευρήματα της γιατρού –πέρα από την απίσχναση, την αφυδάτωση, την έναρξη κατάκλισης- είναι η σημαντική πτώση του δείκτη μάζας σώματος και το πρήξιμο στις κνήμες, που δημιουργεί φόβο για φλεβοθρόμβωση και εμβολή.
Η γιατρός, σύστησε τη λήψη χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνης και συμπληρωμάτων ηλεκτρολυτών και βιταμίνης, εφόσον συναινεί ο απεργός πείνας και δεν παραβιάζονται τα δικαιώματά του.
Ο Δ. Κουφοντίνας αρνήθηκε οποιαδήποτε φαρμακευτική ή άλλη αγωγή.
Η ιατρική διάγνωση:
Δομοκός, 16/01/21
Σήμερα 16/01/21 εξέτασα στο ιατρείο των φυλακών Δομοκού τον απεργό πείνας κ. Δημήτρη Κουφοντίνα μετά από 9 ημέρες απεργίας πείνας.
Κλινικά σε σοβαρή κατάσταση, απισχνασμένος, αφυδατωμένος περίπου 10%, ΑΠ: 120/90 mmHg σε ύπτια και 90/60 mmHg σε καθιστή, HR: 105-120’, SPO2: 96-97%. Αρχή κατάκλισης σε κόκκυγα και ωμοπλάτες (στάδιο Ι, ερυθρότητα), διαφορά μεγέθους γαστροκνημίας ΔΕ>ΑΡ, διάμετρος 37,5 cm ΔΕ/34 cm ΑΡ, χωρίς να είναι θερμό, είναι όμως επώδυνο. Αναφέρει ταχυαρρυθμία από 12ώρου. Dextrostick: 84mg/dl. Εκτίμηση ΒΜΙ την πρώτη ημέρα της απεργίας 24,4 και την 9η 22,2, διαφορά 10%. Από ΗΚΓ 11/01/21 διακρίνονται διαταραχές επαναπόλωσης.
Την επόμενη εβδομάδα και εφόσον συνεχιστεί η ραγδαία επιδείνωση και μειωθεί ο ΒΜΙ ως 16-17, συστήνεται η μεταφορά του σε νοσοκομείο. Εντός των επόμενων τριών ημερών επανάληψη γενικής αίματος, PT, aPTT, INR, d-dimers, ινωδογόνο, βιοχημικός έλεγχος με ιοντόγραμμα. Επανεκτίμηση από ιατρό.
Σύσταση για έναρξη ΧΜΒΗ όσο βρίσκεται κατακεκλιμένος. Λόγω της διαφοράς στη γαστροκνημία, συστήνεται triplex αγγείων κάτω άκρων για αποκλεισμό φλεβοθρόμβωσης και εμβολής. Συστήνεται περιποίηση κατακλίσεων δις ημερησίως, λήψη συμπληρωμάτων ηλεκτρολυτών και βιταμίνης Β12, εφόσον συναινεί ο απεργός πείνας και δεν παραβιάζονται τα δικαιώματά του.
Ντουζέπη Κατερίνα
Αναισθησιολόγος – Εντατικολόγος