Σηφουνάκης – Τσιρώνης για υπόθεση Βγενόπουλου: Δικαστές σε διατεταγμένη υπηρεσία

Σηφουνάκης – Τσιρώνης για υπόθεση Βγενόπουλου: Δικαστές σε διατεταγμένη υπηρεσία

Ένα παράλληλο σκάνδαλο με αυτό των δανειοδοτήσεων της Marfin Bank, το οποίο αφορά στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, περιγράφουν σε επιστολές τις οποίες απέστειλαν πρόσφατα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και στον αναπληρωτή του, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης και ο πρώην βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Τσιρώνης. 

Σε αυτές τις επιστολές, τις οποίες αποκαλύπτει η «Εφημερίδα των Συντακτών», οι δύο πολιτικοί κάνουν λόγο για «ύπαρξη δικαστών σε διατεταγμένη υπηρεσία, που εξυπηρετούν σκοπιμότητες και συμφέροντα» σχετικά με το σκάνδαλο «Βγενόπουλου-Marfin».

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις συναντήσεις της Φώφης Γεννηματά και συνεργατών της με τους ίδιους, οι οποίες προκάλεσαν τριγμούς στο ΠΑΣΟΚ, λόγω της εμπλοκής του Eυάγγ. Βενιζέλου με την υπόθεση Βγενόπουλου, Σηφουνάκης και Τσιρώνης επανέρχονται με νέες καταγγελίες.

«Ο Α. Βγενόπουλος έφυγε από τη ζωή. Ομως εκείνοι οι συνεργοί του που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεγαλύτερη απάτη της μεταπολίτευσης, από το παρασκήνιο και εκ του αφανούς, επιδιώκουν να αποκρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες και τις άνομες πράξεις τους. Να τις φορτώσουν στο αποβιώσαντα για να γλιτώσουν οι ίδιοι» καταγγέλλουν οι Σηφουνάκης – Τσιρώνης.

Στις επιστολές τους «φωτογραφίζουν» εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς, πολιτικούς, δικηγόρους και δημοσιογράφους, χωρίς όμως να τους κατονομάζουν.

Παράλληλα εκφράζουν την πικρία τους για τη μη κλήση τους μέχρι στιγμής από τη Δικαιοσύνη και ζητούν την καταδίκη, «χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς» όσων υπήρξαν συνεργοί στην κατασπατάληση και οικειοποίηση δημοσίου χρήματος και περιουσίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», στις επιστολές των Σηφουνάκη και Τσιρώνη αναφέρεται μεταξύ άλλων:

• «Στα Πολυμελή Πρωτοδικεία στις αγωγές που καταθέσαμε κατά του Α. Βγενόπουλου δικαιωθήκαμε πανηγυρικά είτε με τις υψηλές καταδίκες του είτε με την πανηγυρική αθώωσή μας σε ανταγωγές του. Δικηγόροι των διωκτών μας τότε στα πρωτοδικεία (5 υποθέσεις συνολικά) ήταν τα γραφεία του ίδιου του Βγενόπουλου και το γραφείο του Δ. Πασσά.

Μετά την έκδοση των πρωτόδικων αποφάσεων, στα Εφετεία την υπεράσπισή του ανέλαβε το γραφείο του Μιχ. Δημητρακόπουλου.

Στα Εφετεία επήλθε πλήρης ανατροπή των αποφάσεων. Ενώ με την πρωτόδικη απόφαση έπρεπε να καταβληθούν στον Ν. Σηφουνάκη συμψηφιστικά 120.000 ευρώ, με την εφετειακή απόφαση ο Σηφουνάκης πρέπει να καταβάλει στη MIG 5.000 ευρώ.

Επιπλέον όλες οι πρωτόδικες αθωώσεις του Δ. Τσιρώνη μετατράπηκαν σε αυστηρές καταδίκες του. Ολοι οι δικαστές που στα πρωτοδικεία μας αθώωσαν ή καταδίκασαν τους συκοφάντες μας, έσφαλαν; Ολοι οι δικαστές στα Εφετεία που ανέτρεψαν όλες τις πρωτόδικες αποφάσεις ήταν αδέκαστοι;

• […] Πρώην υπουργός στον οποίο καταγγείλαμε το 2013 τις δύο πρώτες σκανδαλώδεις αποφάσεις των Εφετείων μάς απάντησε: «Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη».

• […] Το σκάνδαλο Βγενόπουλου-Marfin αποκαλύφθηκε μέσα από τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι. Προβληματίζει και ανησυχεί η δικαστική διαδικασία για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και η αθωωτική εισήγηση του Εισαγγελέα.

• […] Προβληματίζει ότι για τις έγγραφες καταγγελίες μας έως και πρόσφατα (13 Ιουλίου 2016) στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για πράξεις και παραλείψεις υπηρεσιών και λειτουργών του κράτους (όπως της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) υποχρεωθήκαμε, 7 μήνες μετά, στις 23 Ιανουαρίου 2017, να καταθέσουμε τις καταγγελίες μας στον ίδιο τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ο τελευταίος εξέφρασε σχεδόν άγνοια για τη σκανδαλώδη υπόθεση Κοιρανίδη-Marfin Bank-MIG.

• […] Είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε αρμόδιου, έτοιμοι να προσκομίσουμε και όποια επιπρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία απαιτηθούν».

185.500.000 ευρώ πρόστιμο άφησε στους κληρονόμους του ο Βγενόπουλος

Ούτε σε αυτήν την περίπτωση ο αποθανών δεδικαίωται. Πέντε μήνες μετά τον αιφνίδιο θάνατο του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου (5/11/2016), το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) καταλόγισε στον εκλιπόντα εντυπωσιακό πρόστιμο ύψους 185.500.000 ευρώ, ποσό το οποίο επιμερίζεται και βαραίνει πλέον τους κληρονόμους του.

Επειτα από φορολογικό έλεγχο που πραγματοποίησε το καλοκαίρι του 2016, το ΚΕΦΟΜΕΠ, διασταυρώνοντας τα στοιχεία των κινήσεων των τραπεζικών καταθετικών λογαριασμών του με τα δεδομένα των φορολογικών του δηλώσεων, κατέληξε στον οριστικό καταλογισμό του συγκεκριμένου ποσού. Αυτό προκύπτει ως άθροισμα των φόρων εισοδήματος για τα έτη 2000-2012 με τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής των φόρων αυτών.

Λίγο πριν από τον θάνατο του Βγενόπουλου, του είχε κοινοποιηθεί από τους ελεγκτές έγγραφο που ανέφερε πως το ύψος του ποσού το οποίο δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί ξεπερνούσε τα 250 εκατ. ευρώ. Στον ελεγχόμενο επιχειρηματία είχε δοθεί τότε, βάσει νόμου, προθεσμία 20 ημερών για να προσκομίσει συμπληρωματικά στοιχεία, δικαιολογώντας μέρος των «αδήλωτων» ποσών.

Πριν αποβιώσει ο Βγενόπουλος παρέθεσε ορισμένα συμπληρωτικά στοιχεία, με αποτέλεσμα στον τελικό καταλογισμό να υπάρξει μια μείωση από το αρχικό ποσό. Την ίδια περίοδο οι δικηγόροι του αποθανόντος υποστήριζαν πως ο έλεγχος ήταν άκυρος.

Στις αρχές Δεκεμβρίου το ΚΕΦΟΜΕΠ απέστειλε εγγράφως στη Διεύθυνση Ελέγχων της ανεξάρτητης αρχής ερώτημα για τις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν μετά τον θάνατο του επιχειρηματία. Η απάντηση ήταν πως πρέπει να κοινοποιηθεί πράξη οριστικού προσδιορισμού των φόρων και των αναλογουσών προσαυξήσεων ώστε το συνολικό ποσό να επιμεριστεί στους κληρονόμους.

Στη συνέχεια δόθηκε στους τελευταίους περιθώριο ενός μήνα για να ενταχθούν στη ρύθμιση του νόμου 4446/2016 για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτης φορολογητέας ύλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κληρονόμοι όμως αρνήθηκαν και επέμειναν ότι η όλη διαδικασία ήταν άκυρη.

Με το επιχείρημα ότι δεν εκδόθηκαν νέα διαπιστωτικά σημειώματα προς τον καθένα από αυτούς ανάλογα με τα ποσοστά που τους αναλογούν, θα επιχειρήσουν τον καταλογισμό προσφεύγοντας στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και στα διοικητικά δικαστήρια.

Documento Newsletter