Σφυροκόπημα στη Γάζα: Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο στα βόρεια της Λωρίδας – Μέσω Κατάρ οι συνομιλίες για ανταλλαγή αιχμαλώτων

Σφυροκόπημα στη Γάζα: Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο στα βόρεια της Λωρίδας – Μέσω Κατάρ οι συνομιλίες για ανταλλαγή αιχμαλώτων

Το ισραηλινό σφυροκόπημα συνεχίζεται στη λωρίδα της Γάζας, ενώ η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο της βόρειας λωρίδας, το Κατάρ διαπραγματεύεται για την απελευθέρωση 12 ομήρων (οι έξι Αμερικανοί), σε αντάλλαγμα με μια «ανθρωπιστική τριήμερη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα.

Χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής αυτής μετακινήθηκαν προς τα νότια, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.: «Είδαμε 50.000 Γαζαίους να μετακινούνται από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας προς τα νότια. Μετακινούνται επειδή καταλαβαίνουν ότι η Χαμάς έχασε τον έλεγχο στον βορρά», είπε ο Χαγκάρι, κατά την ενημέρωση που έκανε και η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο και συνεχίζει να χάνει τον έλεγχο στον βορρά», επέμεινε.

Ο Χαγάρι επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρχει κατάπαυση του πυρός, όμως το Ισραήλ εφαρμόζει ανθρωπιστικές παύσεις σε συγκεκριμένες ώρες ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι να μετεγκατασταθούν στα νότια.

Το Κατάρ σε ρόλο διαμεσολαβητή για κατάπαυση πυρός

Διαμεσολαβητές από το Κατάρ είχαν συνομιλίες με αξιωματούχους της Χαμάς στην Ντόχα και στη Γάζα, σε μια προσπάθεια να διαπραγματευθούν την απελευθέρωση γυναικών και παιδιών από το Ισραήλ που πήρε ομήρους η Χαμάς και κρατούνται στη Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 36 Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών από τις φυλακές του Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις του Κατάρ για την απελευθέρωση 12 ομήρων (οι έξι Αμερικανοί), σε αντάλλαγμα με μια «ανθρωπιστική τριήμερη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα έχουν μπλοκάρει.

Η Χαμάς ζητάει ανταλλαγή ομήρων

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι σε τηλεοπτικό μήνυμά του απευθυνόμενος προς το Ισραήλ είπε: «Το καλύτερο είναι να πάρετε τους ομήρους σας ζωντανούς. Ελάτε μπροστά και συμφωνήστε σε μια ανταλλαγή τώρα»

Συμπλήρωσε δηκτικά: «Όλοι οι φυλακισμένοι μας πρέπει να απελευθερωθούν από τις φυλακές», και πρόσθεσε ότι η ομάδα έκανε μια προσφορά και επανέλαβε την ετοιμότητά της για μια «συνολική συμφωνία».

«Πάρτε όλους όσους έχουμε και δώστε μας όλους τους κρατούμενους που έχετε», είπε, αναφερόμενος στους αιχμαλώτους που συνελήφθησαν στο Ισραήλ.

Τελεσίγραφο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε  εκ νέου οποιαδήποτε κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, εν μέσω αναφορών περί μεσολάβησης του Κατάρ για ανθρωπιστική εκεχειρία.

«Θα ήθελα να απορρίψω κάθε λογής μάταιες φήμες που μαθαίνουμε από διάφορες πλευρές, επαναλαμβάνοντας ξεκάθαρα το εξής: δεν πρόκειται να υπάρξει κατάπαυση πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας. Όλα τα άλλα είναι μάταια», είπε ο Νετανιάχου σε συνάντησή του με εκπροσώπους εποίκων της Δυτικής Όχθης.

Παράλληλα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε πως δεν θα γίνει ανεκτή η βία από εποίκους στη Δυτική Όχθη. Υπογραμμίζοντας ότι η πλειονότητα των εποίκων είναι νομοταγείς πολίτες, «μια χούφτα εξτρεμιστές (…) παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους» και «προκαλούν τεράστια ζημιά στο κράτος του Ισραήλ», δήλωσε.

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, έχουν σημειωθεί αρκετές επιθέσεις εποίκων κατά Παλαιστινίων σε διάφορα σημεία της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι εγκαταλείπουν τη βόρεια Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η «έξοδος» των αμάχων στη Γάζα, την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ σημειώνονται και μάχες μεταξύ των Ισραηλινών στρατιωτών και της Χαμάς.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι φεύγουν και σήμερα Τετάρτη (8/11), με τα πόδια, από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αναζητώντας στα νότια ένα ασφαλές καταφύγιο. Η «έξοδος» αυτή πραγματοποιήθηκε στο τετράωρο «παράθυρο ευκαιρίας» που ανακοίνωσε το Ισραήλ, το οποίο έχει καλέσει τους κατοίκους να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα που περικυκλώνεται από τις τεθωρακισμένες δυνάμεις του, διαφορετικά κινδυνεύουν να παγιδευτούν στη βία.

Ωστόσο όπως αναφέρει το Reuters τα κεντρικά και νότια τμήματα της πολιορκημένης Γάζας δέχτηκαν και πάλι πυρά, καθώς ο πόλεμος μπαίνει στον δεύτερο μήνα του.

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter