Σε ειδικότητά του έχει αναγάγει την «δήλωση άγνοιας» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ειδικά στα ερωτήματα που του θέτει το Documento κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών, φτάνοντας την Πέμπτη στο σημείο να δηλώσει πως δεν έχει ακούσει για την αποκάλυψη από τα Wikileaks για το απόρρητο έγγραφο του Ισραήλ για σενάριο απέλασης εκατομμυρίων Παλαιστινίων από τη Γάζα, με εμπλοκή μάλιστα και της χώρας μας, που δημοσιεύτηκε στην πλειονότητα του ελληνικού Τύπου, αλλά και στην αρχική πηγή της αποκάλυψης.
Την περασμένη Τρίτη, ελληνικών και ξένων ΜΜΕ δημοσίευσαν το απόρρητο έγγραφο που συνέταξε το υπουργείο Πληροφοριών του Ισραήλ και δημοσίευσαν τα Wikileaks, στο οποίο περιγράφεται ένα σενάριο απέλασης 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων από τη Γάζα με συνεχείς βομβαρδισμούς από βορρά προς νότο. Το έγγραφο δημοσιεύθηκε αρχικά από εβραϊκή ιστοσελίδα, και στο αναλυτικό του περιεχόμενο, γίνεται αναφορά και σε ρόλο της Ελλάδας στο σχέδιο.
Παρότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κατά καιρούς δείξει αντανακλαστικά όταν επιθυμεί να διαψεύσει δημοσιεύματα, για την αποκάλυψη καταγράφηκε διήμερη σιωπή. Σιωπή που συνεχίστηκε και την Πέμπτη, όταν κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών, το documentonews.gr έθεσε το ζήτημα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ζητώντας τη θέση της κυβέρνησης. Μάταια, αφού ο Π. Μαρινάκης αντί να επιβεβαιώσει, να διαψεύσει ή να δώσει πληροφορίες, υποστήριξε πως… δεν γνωρίζει το δημοσίευμα των Wikileaks, παίρνοντας «ισχνές» αποστάσεις από τα όσα δημοσιεύτηκαν.
«Απόρρητο έγγραφο που έφεραν στο φως τα Wikileaks, παρουσιάζει σχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης για σταδιακή απώθηση Παλαιστινίων από τη Γάζα προς την Αίγυπτο. Περιγράφεται και ο ρόλος της Ελλάδας ως πιθανός τόπος μετεγκατάστασης. Σχεδιάζει η ελληνική Κυβέρνηση να συμμετάσχει στην εκκένωση της Γάζας με υποδοχή προσφύγων; Και αν ναι, για τι πληθυσμό μιλάμε;» ήταν το ερώτημα που θέσαμε στον εκπρόσωπο του Μεγάρου Μαξίμου.
Σημειώνεται πως στο σχετικό έγγραφο που δημοσιεύτηκε στην εβραϊκή ιστοσελίδα , αναφέρεται μεταξύ άλλων πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να στρατολογηθούν στη διαδικασία για να ασκήσουν πίεση στην Αίγυπτο για να απορροφήσει τους Παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας και ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με αναφορά σε Ελλάδα και Ισπανία, αλλά και τον Καναδά, θα πρέπει να βοηθήσουν στην απορρόφηση και εγκατάσταση των Παλαιστινίων προσφύγων.
«Δεν έχω καμία τέτοια ενημέρωση, καμία τέτοια πληροφόρηση γι΄ αυτό που μου λέτε, ούτε μπορώ να το επιβεβαιώσω, το ακούω από εσάς. Ούτε κάτι από αυτά που γνωρίζω συντείνουν σε αυτό, ούτε έχει κάποια τέτοια συμμετοχή σε κάποια τέτοια επιχείρηση η ελληνική Κυβέρνηση» μας απάντησε, αποδίδοντάς μας τα… εύσημα αποκάλυψης που δεν μας αναλογούν, στην προσπάθειά του να μην δώσει σαφή απάντηση, πριν επιδοθεί σε επανάληψη της υποστήριξης της κυβέρνησης προς αυτήν του Ισραήλ.
«Η ελληνική Κυβέρνηση έχει μια σαφή θέση από την αρχή. Είμαστε στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και στο δικαίωμά του για αυτοάμυνα. Διαχωρίζουμε την τρομοκρατική Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό. Πρέπει να προστατευτεί, όσο είναι δυνατόν, ο άμαχος πληθυσμός και να γίνει σεβαστό από όλες τις πλευρές το Διεθνές και Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο» ανέφερε στη συνέχεια ο Π. Μαρινάκης, που συμπλήρωσε πως «αυτό νομίζω ο Πρωθυπουργός το έχει κάνει σαφές σε όλα τα επίπεδα», κάνοντας μία ακόμα γενική αναφορά σε ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό, με τη σημείωση πως «χωρίς να έχω κάτι να προσθέσω γι΄ αυτό, δεν υπάρχει κάτι νεότερο» και πως «τίποτα παραπάνω δεν υπάρχει και τίποτα παραπάνω δεν έχω να σας πω».
Μάλιστα, εξαιτίας της πλημμελούς απάντησής του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχθηκε και νέα ερώτηση από συνάδελφο, που του επισήμανε μάλιστα πως πρόκειται για ένα σχέδιο μετεγκατάστασης που δημοσιοποιήθηκε διεθνώς, ζητώντας απαντήσεις για το εάν «έχει συζητηθεί κάτι σχετικό στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Νετανιάχου».
«Κατ΄ αρχάς, εγώ ρωτήθηκα για το αν υπάρχει κάποια συμμετοχή της χώρας σε σχέδιο του Ισραήλ για εκκένωση της Γάζας και μετεγκατάσταση στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο δεν το γνωρίζω, ούτε έχω κάποια τέτοια ενημέρωση, ούτε γνωρίζω ότι υπάρχει κάποιο τέτοιο σχέδιο στο οποίο συμμετέχει η χώρα μας» απάντησε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει απάντηση για το περιεχόμενο των συζητήσεων του Έλληνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ούτε και σαφή απάντηση για το εάν προτάθηκε στην Ελλάδα κάτι σχετικό.
Να σημειωθεί πάντως πως αναφορικά με ερώτημα συνολικά για το προσφυγικό και το ενδεχόμενο νέων δομών προσφύγων, ο Π. Μαρινάκης απάντησε πως «αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει λόγος ούτε πανικού, ούτε ανησυχίας των πολιτών και με βάση τις εξελίξεις θα κινηθούμε με γνώμονα την τήρηση μιας σωστής, δίκαιης, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα προφανώς, πολιτικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος».
Διαβάστε επίσης: Wikileaks: Και η Ελλάδα στα σχέδια του Ισραήλ ως πιθανή χώρα εκτοπισμού Παλαιστινίων της Γάζας
Wikileaks: Απόρρητο έγγραφο του Ισραήλ αναφέρεται στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων της Γάζας