Μία απάντηση ενδεικτική της αμηχανίας με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την κρίση στη Μέση Ανατολή και την υποστήριξη των πάγιων ελληνικών θέσεων επιφύλαξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην δημόσια έκκληση του Παλαιστίνιου πρεσβευτή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο για να σταματήσει ο πόλεμος, που σε ερώτηση του documentonews.gr, έφτασε στο σημείο να μιλά για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
«Απευθύνω έκκληση στη φίλη ελληνική κυβέρνηση, στην Ελλάδα που υπήρξε και είναι ιστορικά φίλη του παλαιστινιακού λαού, να μη δώσει νομιμοποίηση στα εγκλήματα του Ισραήλ εναντίον του λαού μας. Η Ελλάδα έχει ιστορικά ταχθεί υπέρ των δίκαιων υποθέσεων, υπέρ του διεθνούς δικαίου και υπέρ του δίκαιου και νόμιμου αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Καλώ την ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στην ακροδεξιά κυβέρνηση του Νετανιάχου ώστε να σταματήσει άμεσα αυτός ο πόλεμος κατά του λαού μας» κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο νέος πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής Γιούσεφ Ντόρχομ, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, με αφορμή την αιματηρή επίθεση που δέχτηκε το νοσοκομείο Al Ahli στη Γάζα την Τρίτη 17 Οκτωβρίου.
Μάλιστα, σε ερώτηση του documentonews.gr για το εάν πιστεύει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μπορούσε να παρέμβει και να λειτουργήσει υπέρ μίας θετικής διευθέτησης στο Παλαιστινιακό, απάντησε ευθέως πως «η Ελλάδα ως φίλη της Παλαιστίνης, αλλά και ως φίλη του Ισραήλ που ασκεί την κατοχή σε βάρος του λαού μας, θα μπορούσε να παίξει έναν πολύ σημαντικό και θετικό ρόλο ως διαμεσολαβήτρια».
Διαβάστε επίσης: Παλαιστίνιος Πρέσβης στην Αθήνα: Ζητώ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μεσολαβήσει στον Νετανιάχου
«Ενδιαφέρει την Κυβέρνηση να παίξει έναν τέτοιο ρόλο; Είναι μέσα στην ατζέντα του Πρωθυπουργού όταν θα πάει στο Κάιρο και μετέπειτα, εάν τελικά πάει στο Ισραήλ;» καλέσαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να πάρει θέση στη δημόσια έκκληση του Παλαιστίνιου πρεσβευτή κατά την ενημέρωση συντακτών της Πέμπτης, με τον ίδιο να αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης.
«Νομίζω ότι έχει αποδείξει με τις πρωτοβουλίες του ο Έλληνας Πρωθυπουργός και σε προηγούμενες πολύ δύσκολες καταστάσεις και σε αυτό το οποίο γίνεται τις τελευταίες ημέρες στη Μέση Ανατολή ότι μόνο ρόλο θεατή δεν έχει, πάντοτε με σεβασμό στις διαχρονικές θέσεις της χώρας μας και σε όσα πρεσβεύουμε όλα αυτά τα χρόνια και με σεβασμό πάντοτε στο Διεθνές Δίκαιο και στον άνθρωπο» ανέφερε εισαγωγικά ο Παύλος Μαρινάκης, δίχως αναφορά έστω στα λεγόμενα Μητσοτάκη, που μόλις την Τετάρτη ανέφερε πως «πιστεύουμε στη λύση των δύο κρατών για να υπηρετήσουμε την ειρήνη στην περιοχή αλλά και την στρατηγική μας σχέση με το Ισραήλ».
«Από εκεί και πέρα, όμως, οι θέσεις μας είναι δεδομένες, αυτές υπηρετούμε όλα αυτά τα χρόνια και αυτές πρεσβεύει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Η συνεχής παρουσία του, οι επικοινωνίες οι οποίες έχουν γίνει με ηγέτες άλλων Κρατών και όλες οι υπόλοιπες πρωτοβουλίες δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά ρόλο θεατή έχει η χώρα μας» συνέχισε, προτού καταλήξει σε μία γενικόλογη αναφορά, που μάλλον θα ταίριαζε ως απάντηση σε κάθε ερώτηση για τη θέση της χώρας.
«Μια Ελλάδα η οποία συνολικά, με βάση τα όσα έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, έχει μετατραπεί σε μια χώρα που πρωταγωνιστεί πάντοτε με σεβασμό στις θέσεις της, χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά της δικαιώματα, μια χώρα η οποία πλέον ισχυροποιείται συνεχώς και είναι ένας ισότιμος συνομιλητής» έκλεισε την απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας ουσιαστικά εξ ονόματος Μεγάρου Μαξίμου να πέσει κάτω την έκκληση στήριξης που έκανε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής.
Υπενθυμίζεται άλλωστε πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε μόλις τη Δευτέρα με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, αρκούμενος -κατά τις ανακοινώσεις- στην παρουσίαση του «σχεδίου πέντε σημείων για τη διαχείριση της κρίσης», με ειδική αναφορά στην «ανάγκη διάνοιξης ανθρωπιστικών διαδρόμων και προστασίας των αμάχων».