«Σφύριγμα» λήξης για υποψηφιότητες βουλευτών (PDF)

Στην τελική ευθεία βρίσκονται τα κομματικά επιτελεία για να βάλουν τις τελευταίες “πινελιές” στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων τους, καθώς στενεύουν τα περιθώρια του χρόνου ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου του 2019. 

Την ερχόμενη Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019, λήγει η προσθεσμία για την ανακήρυξη των υποψηφίων βουλευτών σε κάθε εκλογική περιφέρεια από το αρµόδιο πρωτοδικείο σε δηµόσια συνεδρίαση. Πρόκειται για κρίσιμη ημερομηνία. Τέσσερεις ημέρες αργότερα, την 25η Ιουνίου 2019 ενεργείται από το Α΄ Τµήµα του Αρείου Πάγου η ανακήρυξη των συνδυασμών, οι οποίοι, μην ξεχνάμε, καταρτίζονται από τα πρόσωπα που έχουν ανακηρυχθεί υποψήφιοι από τα αρμόδια πρωτοδικεία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι δικαίωµα υποβολής πρότασης υποψηφιοτήτων επικρατείας (12 βουλευτές από το συνολικό αριθµό των τριακοσίων , εκλέγονται ενιαία σε ολόκληρη την Επικράτεια) έχουν τα κόµµατα ή συνασπισµοί κοµµάτων, που καταρτίζουν δικούς τους συνδυασµούς, στις µισές τουλάχιστον εκλογικές περιφέρειες της χώρας, δηλαδή σε τουλάχιστον 29 εκλογικές περιφέρειες. Δεν επιτρέπεται υποβολή υποψηφιότητας για βουλευτής επικρατείας σε πρόσωπο, που είναι υποψήφιος στις ίδιες εκλογές, σ’ οποιαδήποτε εκλογική περιφέρεια.

Αναφορικά με την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασµών αυτοτελών κοµµάτων, συνασπισµού συνεργαζόµενων κοµµάτων και ανεξαρτήτων, ο αριθµός των υποψηφίων βουλευτών, από κάθε φύλο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο µε το σαράντα τοις εκατό (40%) του συνολικού αριθµού των υποψηφίων τους, αντιστοίχως, ανά εκλογική περιφέρεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ποσόστωση αφορά στο σύνολο των υποψηφίων κάθε συνδυασµού σε κάθε εκλογική περιφέρεια και όχι στο σύνολο των υποψηφίων κάθε συνδυασµού σε όλη την Επικράτεια. Έτσι, όπως επισημαίνεται από τους ειδικούς επιστήμονες του υπουργείου Εσωτερικών, παραδείγματος χάριν σε µια εκλογική περιφέρεια όπου εκλέγονται εννέα βουλευτές και την προβλεπόµενη προσαύξηση ο αριθµός των υποψηφίων µπορεί να ανέλθει σε δώδεκα, ο συνδυασµός θα πρέπει να συµπεριλάβει τουλάχιστον 12Χ40%=4,8 δηλαδή 5 υποψηφίους από το ένα φύλο.

Για να εκλεγεί κάποιος βουλευτής απαιτείται να είναι Έλληνας πολίτης, να έχει συµπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του κατά την ηµέρα της εκλογής και να μην έχει στερηθεί το δικαίωµα του εκλέγειν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία στερούνται του δικαιώµατος του εκλέγειν:

• όσοι βρίσκονται, σύµφωνα µε τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συµπαράσταση.

• όσοι στερήθηκαν το δικαίωµα αυτό, λόγω αµετάκλητης ποινικής καταδίκης, για κάποιο από τα εγκλήµατα που ορίζονται στον ποινικό και στο στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.   

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/06/19/5d0a3299825e6377c24f6913.pdf