«Σφραγισμένη» λόγω κορονοϊού η Μεσοποταμιά Καστοριάς

Λίγο μετά τις οκτώ χθες το βράδυ, έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα περιπολικά στη Μεσοποταμία Καστοριάς, ενώ έως τα μεσάνυκτα είχε ολοκληρωθεί το σχέδιο της αστυνομίας για τον πλήρη αποκλεισμό ολόκληρης της γεωγραφικής ενότητας, αποτελούμενης από έξι χωριά με πολλές διαφορετικές εισόδους.

Στο δημαρχείο της πόλης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, όπου αποφασίστηκαν και οι τρόποι που οι αγρότες θα πηγαίνουν στα χωράφια τους και οι κτηνοτρόφοι στις μονάδες τους, καθώς μόνο στον οικισμό της Μεσοποταμίας υπάρχουν 7 μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, και αρκετές άλλες στα υπόλοιπα χωριά, όπου οι πολίτες, εκτός από σιτηρά, καλλιεργούν σημαντικές εκτάσεις με φασόλια και ορισμένοι καπνά. Όπως επίσης λειτουργούν και φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ομαλή πρόσβαση των εργαζομένων για την καθημερινή εκτροφή τους.

Ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος εξήγησε ότι θα δοθεί η δυνατότητα, δύο φορές την ημέρα, συγκεκριμένοι απασχολούμενοι να πηγαίνουν στις κτηνοτροφικές φάρμες άλλα και στις μονάδες εκτροφής γουνοφόρων, ενώ το ίδιο θα γίνει και για τη σπορά των χωραφιών.

Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μεσοποταμίας Δ. Πασχαλόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλη η περιοχή έχει σφραγιστεί από χθες το βράδυ και ότι αυτή την ώρα, με την ευθύνη του δήμου, οργανώνεται ένα τηλεφωνικό κέντρο στη Μεσοποταμία, που θα εξυπηρετεί τις άμεσες ανάγκες των πολιτών.

Εξήγησε ότι η διανομή των φαρμάκων θα γίνεται στους κατοίκους από τους υπάλληλους «Βοήθεια στο σπίτι», ενώ εξέφρασε το αίτημα να επαναλειτουργήσει άμεσα το ΚΥ Μεσοποταμίας με την επαναφορά του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που μετακινήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο νοσοκομείο Καστοριάς.

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης από τα μάρκετ της περιοχής, όπως έχει αποφασιστεί, θα γίνεται με τη διαδικασία της παράδοσης στο σπίτι με την ευθύνη των καταστημάτων.

Ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι γίνεται προσπάθεια συντονισμού στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, μετά την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, που θέτει σε καραντίνα τη Δημοτική Ενότητα Μεσοποταμίας.

Ανέφερε ακόμη ότι, από χθες το βράδυ, με επείγουσα επιστολή του στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά διατύπωσε το αίτημα διόρθωσης της απόφασης, που προσθέτει στον οικισμό της Μεσοποταμίας, με τους 3.000 κατοίκους, άλλες πέντε κοινότητες με πληθυσμό 2.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με τον κ. Κορεντσίδη, ο Δήμος Καστοριάς είχε ζητήσει να τεθεί σε καραντίνα ο οικισμός της Μεσοποταμίας και προανήγγειλε ότι θα σταλεί εκ νέου επιστολή στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, όπου θα διατυπώνεται το αίτημα να υπάρξει διόρθωση.

Ωστόσο, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε ότι ύστερα από επικοινωνία που είχε με την Πολιτική Προστασία τονίστηκε ότι η επιλογή των 5 επιπλέον κοινοτήτων έγινε έπειτα από ανάλυση των μαθηματικών μοντέλων που «τρέχουν» οι ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου και τα οποία δείχνουν ότι είναι πιθανή μια εξάπλωση του ιού στα παραπάνω χωριά.

Σημειώνεται ότι στο χωριό Οινόη έχει καταγραφεί ένας θάνατος από κορονοϊό, ενώ από την Αγ. Κυριακή ένας ασθενής νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση και στη Μεσοποταμία υπάρχουν 12 εξακριβωμένα κρούσματα. Και τα τρία χωριά ανήκουν στην δημοτική ενότητας Μεσοποταμίας, που τέθηκε σε καραντίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ