Σφοδρή κριτική Μανδραβέλη μέσω «Καθημερινής» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την τροπολογία-όνειδος περί Τύπου

Σφοδρή κριτική Μανδραβέλη μέσω «Καθημερινής» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την τροπολογία-όνειδος περί Τύπου

Σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησε με άρθρο του ο δημοσιογράφος Παράσχος Μανδραβέλης στην έντυπη «Καθημερινή» με τίτλο «Διευθυντές με τον… νόμο», αναφορικά με την τροπολογία για τον Tύπο που κατατέθηκε… νύχτα στη Βουλή με νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και προβλέπει μεταξύ άλλων ότι στις εφημερίδες θα πρέπει να ορίζεται διευθυντής και διευθυντής σύνταξης οι οποίοι να είναι μέλη επαγγελματικού σωματείου.

Πρόκειται για τροπολογία που «είναι γραμμένη στο πόδι», γράφει χαρακτηριστικά ο Π. Μανδραβέλης, ενώ όπως προσθέτει πρόκειται για «ένα ακόμη ολίσθημα της κυβέρνησης μετά τον πουτινικής έμπνευσης Ποινικό Κώδικα για τα fake news».

«Ο αείμνηστος, ιστορικός διευθυντής της «Καθημερινής» Αντώνης Καρκαγιάννης δεν ήταν ποτέ μέλος της ΕΣΗΕΑ ή κάποιας δημοσιογραφικής ένωσης» αναφέρει στο άρθρο του και συνεχίζει στηλιτεύοντας την τροπολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη «Σύμφωνα δε με την αιφνίδια τροπολογία που πέρασε η χθες το βράδυ η κυβέρνηση, ο Αντώνης Καρκαγιάννης δεν θα μπορούσε να γίνει Διευθυντής της “Καθημερινής”».

Η κριτική του Παράσχου Μανδραβέλη, επικεντρώνεται σε δύο κύρια σημεία, σημειώνοντας πως είναι ακατανόητη η θέσπιση όρων για τη θέση του διευθυντή των εφημερίδων και κατά δεύτερο επισημαίνει πως το ΕΣΡ δεν έχει, κατά το Σύνταγμα, αρμοδιότητα να ελέγχει τον Τύπο. «Η διάταξη μπάζει συνταγματικώς από παντού, όπως θα μπορούσε να καταλάβει και ένας πρωτοετής φοιτητής Νομικής» τονίζει, και συμπληρώνει «Ορίζει υπεύθυνο για τα του τύπου το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) το οποίο εκτός από αυτό που υποδηλοί το όνομα του – «Ραδιοτηλεοπτικό» πανάθεμά τους! έχει εκ του συντάγματος αρμοδιότητα μόνο στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα».

Ο δημοσιογράφος μάλιστα θέτει και δύο ερωτήματα.

Το ένα είναι αν η τροπολογία αφορά όλες τις εφημερίδες, ακόμα και τις σχολικές, αναφέροντας σκωπτικά ότι «Έτσι όπως είναι διατυπωμένη (σ.σ η τροπολογία) και οι πιτσιρικάδες που εκδίδουν την “φωνή των μαθητών” θα πρέπει να “είναι μέλη του επαγγελματικού σωματείου δημοσιογράφων”. Μιας ανοησίας μύριες έπονται και επομένως μάλλον πρέπει να φτιάξουμε και μια τζουνιορ ΕΣΗΕΑ ή να καταργήσουμε τις σχολικές εφημερίδες».

Το δεύτερο και πιο σοβαρό ερώτημα που θέτει ο Π. Μανδραβέλης είναι το εξής: «Και τι την κόφτει την κυβέρνηση ποιος θα είναι διευθυντής μιας εφημερίδας;».

Την ίδια απορία έχουμε κι εμείς…

 

 

 

 

 

 

Documento Newsletter