Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο εξαπέλυσε χθες Δευτέρα σφοδρή φραστική επίθεση εναντίον της Κούβας και της Ρωσίας, διότι προσφέρουν υποστήριξη στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο οι ΗΠΑ προσπαθούν να εξωθήσουν να εγκαταλείψει την εξουσία.
Αναφερόμενος στη γενικευμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης που πλήττει τη λατινοαμερικάνικη χώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη γι’ αυτή, προσάπτοντας στο ότι η Βενεζουέλα έχει «σοσιαλιστικό καθεστώς» το πρόβλημα.
«Ο Νικολάς Μαδούρο υποσχόταν στους πολίτες της Βενεζουέλας καλύτερη ζωή και τον σοσιαλιστικό παράδεισο. Κράτησε τον λόγο του ως προς τη σοσιαλιστική διάσταση, πράγμα που δημιούργησε για ακόμη μια φορά τη συνταγή μιας οικονομικής καταστροφής», υποστήριξε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια απρογραμμάτιστων δηλώσεών του στον Τύπο. «Όσο για τον παράδεισο, δεν ήταν αλήθεια» κάγχασε.
Χωρίς να ανακοινώσει νέα μέτρα εναντίον της κυβέρνησης του Μαδούρο ή υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό — τον οποίο αναγνωρίζουν ως προσωρινό πρόεδρο οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων πενήντα και πλέον χωρών — ο Πομπέο επέμεινε στον «κεντρικό ρόλο της Κούβας και της Ρωσίας» στην «υπονόμευση των δημοκρατικών ονείρων και της ευημερίας» των πολιτών της Βενεζουέλας.
«Η Κούβα είναι η αληθινή ιμπεριαλιστική δύναμη στη Βενεζουέλα», πέταξε ο αμερικανός ΥΠΕΞ, καταγγέλλοντας την «πολιτική υποστήριξη» και την «προστασία» του Μαδούρο, που προσφέρει κατ’ αυτόν η Αβάνα.
«Όταν δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση, θα πρέπει να ευχαριστούμε τα θαύματα της πιο σύγχρονης κουβανικής μηχανικής. Όταν δεν υπάρχει νερό, θα πρέπει να ευχαριστούμε τους εξαίρετους κουβανούς υδρολόγους. Όταν δεν υπάρχουν τρόφιμα, θα πρέπει να ευχαριστούμε τους κουβανούς σπουδαίους σεφ», απαρίθμησε.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατόπιν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι είναι συνυπεύθυνη για «τη δημιουργία» αυτής «της κρίσης», διότι πουλάει για παράδειγμα οπλισμό στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας.
Ερωτηθείς σχετικά με τη δυναμική, που μοιάζει να έχει φρενάρει, αφότου η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας την 23η Ιανουαρίου, ο Πομπέο αναγνώρισε πως η Ουάσινγκτον θα «προτιμούσε τα πράγματα να προχωρήσουν πιο γρήγορα», πριν συμπληρώσει πως πιστεύει ότι «τα πράγματα κινούνται προς την κατεύθυνση που θέλουν οι πολίτες της Βενεζουέλας, και θα συνεχίσουν με αυτόν τον τρόπο».
Οι ΗΠΑ αποσύρουν όλο το διπλωματικό προσωπικό τους που απομένει στο Καράκας
Η διπλωματία των ΗΠΑ θα αποσύρει όλο το προσωπικό της που απομένει στη Βενεζουέλα μέσα στην εβδομάδα, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αργά το βράδυ της Δευτέρας (το πρωί της Τρίτης ώρα Ελλάδας).
«Η απόφαση αυτή αντανακλά την επιδείνωση της κατάστασης στη Βενεζουέλα, καθώς και τη διαπίστωση ότι η παρουσία του διπλωματικού προσωπικού στην αμερικανική πρεσβεία έχει μετατραπεί σε περιορισμό για την πολιτική των ΗΠΑ», σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που υπογράφεται από τον επικεφαλής του Μάικ Πομπέο.
Την 23η Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αφού η Ουάσινγκτον αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο, και διέταξε την αποχώρηση όλων των αμερικανών διπλωματών από την επικράτεια. Αλλά αμφισβητώντας τη νομιμοποίηση του Μαδούρο, η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να συμμορφωθεί.
Την 24η Ιανουαρίου πάντως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακάλεσε όλο το μη απολύτως απαραίτητο προσωπικό και όλα τα μέλη των οικογενειών των διπλωματών που υπηρετούσαν στο Καράκας, ενώ προέτρεψε όλους τους αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονταν στη Βενεζουέλα να εγκαταλείψουν τη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε κρίση.
Η αντιπολίτευση έχει καλέσει σε νέες διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα σήμερα Τρίτη, πέμπτη ημέρα της γενικευμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης που συνεχίζει να πλήττει τη χώρα.